YÖREX KAPILARINI YENİDEN AÇIYOR

Antalya Ticaret Borsası'nda (ATB) 11. kez kapılarını açacak olan Yöresel Ürünler Fuarı’nın (YÖREX), basın toplantısı yapıldı. Pandemi nedeniyle geçtiğimiz yıl yapılamayan YÖREX, bu yıl coğrafi işaret tescili ürünlerin ticarileştirilmesi ve ihracatı gibi noktaları hedefliyor.

İREM GÜNEYBAZ

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Antalya Ticaret Borsası (ATB), Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ve birçok kurumun bir araya gelmesiyle yapılan YÖREX, kapılarını açmaya hazırlanıyor. 20-24 Ekim tarihleri arasında başlayacak olan fuarın ATB’de basın toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya ATB Başkanı Ali Çandır, ATSO Başkanı Davut Çetin, ANFAŞ Başkanı Ali Bıdı, ATB Meclis Başkanı Erdoğan Ekinci ve ATB yönetim kurulu üyeleri katıldı. Pandemi nedeniyle geçtiğimiz yıl yapılamayan YÖREX, bu yıl 11. kez kapılarını ziyaretçilerine açacak.

İŞARETLİ ÜRÜN TİCARETİ

Toplantıda konuşan ATB Başkanı Ali Çandır, bu yıl gelen yoğun taleplerin üzerine YÖREX’i yeniden yapacaklarını belirtti. Başkan Çandır, “2019 yılı verilerine göre dünyada 200 milyar dolara ulaşan coğrafi işaretli ürün ticareti bulunuyor. Bunun yarısından fazlası tarım ve gıda ürünleri. Yöresel ürünler konusundaki potansiyelimiz de düşünülürse bu miktarın çok daha fazla artma potansiyelimiz bulunmaktadır" dedi.

ÜRÜNLER GİDEREK ARTIYOR

YÖREX sonrası coğrafi işaretli ürün sayısının arttığına da işaret eden Çandır, “Bugün itibariyle ülkemizde 900 ürünümüz tescilli, 700'ün üzerinde ise ürünümüz tescil için sırada bekliyor. Bir bu kadar daha ürün için coğrafi işaret ile ilgili çalışmalar yapılıyor. Başarı öykümüz kaç diye sorarsanız, bir elin parmağını geçmez. Ancak kısa sürede başarabiliriz. Tıpkı coğrafi işaretli ürün sayımızda olduğu gibi iyi bir ivme yakalayabiliriz. Daima söylediğim gibi bizler coğrafi işaretli ürünleri kırsal kalkınmanın anahtarı olarak görüyoruz ve 20 milyar dolarlık bir ticaret hacmine ulaşabiliriz” ifadelerine yer verdi.

“DEĞERLERİMİZE SAHİP ÇIKALIM”

Yurt dışındaki tescilli ürünlerden örnek veren Çandır, Türkiye’deki birçok coğrafi işaretli ürününde piyasada yerini alması gerektiğini belirtti. Başkan Çandır, “Fransa'nın Rokfor Peyniri'nin başardığını Akseki'nin Çimi Peyniri, Elmalı'nın Söğle Peyniri de başarsın istiyoruz. Var olan değerlerimize sahip çıkalım ki kendi içimizde değil tüm dünyada yarışabilir kalitede ürünlerimiz olsun. Ancak üzülerek ifade etmem gerekir ki bizler şu an için bunu yapacak motivasyona sahip değiliz" diye konuştu.

YÖREX ANTALYA’YA KATKI SAĞLIYOR

Toplantıda konuşan ATSO Başkanı Davut Çetin ise, YÖREX’in Türkiye’nin en önemli fuarlarından birisi olduğunu söyledi. Çetin, “Antalya'nın şu anda yaptığı en önemli etkinlik diyebilirim. YÖREX hem Antalya hem iş dünyası hem yöresel ürünlerin gelişmesi açısından Antalya halkı ve fuarcılığına ciddi katkı veriyor. Antalya'da böyle ziyaretçi sayısı alan başka fuar yok. Pandemi nedeniyle bir sene ara verilince Antalya dışındaki oda ve borsalardan ciddi talep var. Normalleşme ve bu tip organizasyonlar özlendiği için de çok ciddi katılım bekliyoruz. YÖREX bunun içinde ayrı bir parantez, fuardan daha öte bir etkinlik ve Antalya ekonomisine ve yöreye ciddi katkı koyacak” diye konuştu.