Yöresel Ürünler Fuarı YÖREX’e Geri Sayım Başladı

Antalya Ticaret Borsası (ATB) tarafından bu yıl 13'üncüsü düzenlenecek olan YÖREX Yöresel Ürünler Fuarı için hazırlıklar tamamlandı. Tanıtım toplantısı, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkan Yardımcısı Hakan Pakalın, Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İdris Taş ve ATB yönetim kurulu üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Antalya Ticaret Borsası (ATB) tarafından bu yıl 13'üncüsü olan YÖREX Yöresel Ürünler Fuarı için hazırlıklar tamamlandı. Tanıtım toplantısı, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkan Yardımcısı Hakan Pakalın, Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İdris Taş ve ATB yönetim kurulu üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türkiye'nin sahip olduğu yöresel ürün zenginliğine dikkat çekerek, "Anadolu'nun dört bir köşesinden gelen ürünlerimizin 3 bin 500'ü coğrafi işaret alabilecek nitelikte. Bugüne kadar bin 639 ürünümüz coğrafi işaretle tescillendi, hedefimiz bu sayıyı 3 bin 500'e çıkarmak" dedi. Çandır ayrıca, Avrupa'da da Türkiye’nin adını duyurduklarını ve 27 Türk ürününün Avrupa Birliği’nde coğrafi işaret aldığını, 61 ürünün ise sırada olduğunu belirtti.


KIRSAL KATKINMAYA KATKI

YÖREX’in sadece yöresel ürünleri tanıtmakla kalmadığını, aynı zamanda kırsal kalkınmaya da büyük destek sağladığını vurgulayan Çandır, "Kırsaldaki üreticilerimizi Türkiye ve uluslararası pazarlardaki büyük markalarla buluşturuyoruz. Geçen yıl yapılan 140 B2B görüşmenin yüzde 75’i ticarete dönüştü. Bu kırsal üreticilerin normal şartlarda ulaşmasının zor olduğu bir başarıdır" ifadelerini kullandı.


HEDEF 200 MİLYARLIK PASTA

Dünyada 200 milyar EURO’luk bir coğrafi işaretli pazarı olduğunu belirten Çandır, “Biz kendimize misyon edindiğimiz Türkiye'deki farkındalığı arttırdık, birçok gelişmeler sağladık. Şimdi de hedefimiz bu 200 milyarlık pastadan nasıl pay alırız diye ona odaklanmak. Onların içine 25 yıllar itibaren de uluslararası alanlarda yapacağımız etkinliklerle Türkiye'nin bu müthiş zenginliğini dünya insanlarına tanıtacağız.

FUAR 9 EKİM’DE KAPILARINI AÇIYOR

Bu yıl 9-13 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek fuarın büyük ilgi görmesi bekleniyor. Geçtiğimiz yıl 355 bin ziyaretçiye ulaşan YÖREX, bu yıl 400 bin ziyaretçiyi ağırlamayı hedefliyor. Çandır, fuara gelen ailelerden çocuklarını da getirmelerini isteyerek, "Çocuklarımızın bu kültürel zenginliklere dokunması, tatması ve deneyimlemesi gerekiyor ki gelecek nesillere aktarabilelim" diye konuştu.

Çandır, YÖREX, Türkiye'nin dört bir yanından gelen yöresel ürünlerin yanı sıra kültürel ve sanatsal etkinliklere de ev sahipliği yapacağını da belirtti. Ayrıca bazı illerinden halk oyunları gösterileriyle fuara renk katacak. Fuarın açılışı 9 Ekim’de, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu katılımıyla gerçekleşecek.