Yöresel Ürünler Fuarı için geri sayım başladı

YÖREX Yöresel Ürünler Fuarı’nın basın lansmanında konuşan Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, coğrafi ürünlerde farkındalık oluşturduklarını ve dünyada da 200 milyar Euro'luk coğrafi işaretli ürün pazarı olduğuna dikkat çekerek, “Hedefimiz bu 200 milyarlık pastadan nasıl pay alırız diye ona odaklanmak” dedi.

Antalya Ticaret Borsası (ATB) tarafından bu yıl 13'üncüsü düzenlenecek olan YÖREX Yöresel Ürünler Fuarı için hazırlıklar tamamlandı. Tanıtım toplantısı, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkan Yardımcısı Hakan Pakalın, Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İdris Taş, ANFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bıdı ve ATB yönetim kurulu üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi.


ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türkiye'nin sahip olduğu yöresel ürün zenginliğine dikkat çekerek, "Anadolu'nun dört bir köşesinden gelen ürünlerimizin 3 bin 500'ü coğrafi işaret alabilecek nitelikte. Bugüne kadar bin 639 ürünümüz coğrafi işaretle tescillendi, hedefimiz bu sayıyı 3 bin 500'e çıkarmak" dedi. Çandır ayrıca, Avrupa'da da Türkiye’nin adını duyurduklarını ve 27 Türk ürününün Avrupa Birliği’nde coğrafi işaret aldığını, 61 ürünün ise sırada olduğunu belirtti.


KIRSAL KALKINMAYA KATKI

YÖREX’in sadece yöresel ürünleri tanıtmakla kalmadığını, aynı zamanda kırsal kalkınmaya da büyük destek sağladığını vurgulayan Çandır, "Kırsaldaki üreticilerimizi Türkiye ve uluslararası pazarlardaki büyük markalarla buluşturuyoruz. Geçen yıl yapılan 140 B2B görüşmenin yüzde 75’i ticarete dönüştü. Bu kırsal üreticilerin normal şartlarda ulaşmasının zor olduğu bir başarıdır" ifadelerini kullandı.


HEDEF 200 MİLYARLIK EURO’LUK PASTA

Dünyada 200 milyar EURO’luk bir coğrafi işaretli ürün pazarı olduğunu belirten Çandır, “Biz kendimize misyon edindiğimiz Türkiye'deki farkındalığı arttırdık, birçok gelişmeler sağladık. Şimdi de hedefimiz bu 200 milyarlık pastadan nasıl pay alırız diye ona odaklanmak. Onların içine 2025 yılından itibaren de uluslararası alanlarda yapacağımız etkinliklerle Türkiye'nin bu müthiş zenginliğini dünya insanlarına tanıtacağız” dedi. 

Bu yıl 9-13 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek fuarın büyük ilgi görmesi bekleniyor. Geçtiğimiz yıl 355 bin ziyaretçiye ulaşan YÖREX, bu yıl 400 bin ziyaretçiyi ağırlamayı hedefliyor.