YOLUN SONU

Futbol kamuoyunun yüzde 90’ının yönetenlere güven duymadığı artık bilinmeyen bir gerçek değil.

Bugüne kadar özellikle sosyal medya kaynaklı pek çok komplo teorileri ortaya atılmış ve zaten güvensiz olan ortam çok daha farklı noktalara getirilmişti. Ancak son çıkan görüntüler, olayı bambaşka bir noktaya getirdi.

Söz konusu görüntü, 26 Şubat’ta oynanan ve ev sahibi ekip lehine yapılan fahiş hakem hatalarının konuşulduğu Galatasaray - Antalyaspor maçına ait 1 Mart tarihli değerlendirme toplantısıdan… Toplantıda Türkiye Futbol Federasyonu'nun Hakem Danışmanı Hugh Dallas ve o hafta görev alan tüm hakemlerle beraber tabii Galatasaray-Antalyaspor karşılamasında görevli Abdülkadir Bitigen ve Özgür Yankaya da bulunuyor.

12 dakikayı aşkın bir görüntüden bahsediyorum. Görüntünün detayından çok bahsetmeme gerek yok, zaten birkaç saat içerisinde milyonlarca kişi tarafından izlenen bir video oldu. Söz konusu 12 dakikalık görüntüde sadece 1 pozisyon yer alıyor, o da Sarı-Kırmızılıların 1-0 öne geçtiği penaltı kararının verildiği anlar... Yani Galatasaray aleyhine çıkması beklenen 3 kırmızı kartla ilgili yapılan görüşmeler bu 12 dakikanın içerisinde yok ve o pozisyonlarla ilgili nasıl bir diyalog geçti bilemiyoruz. Belki de skandal çok daha farklı boyutta.

Özetle Antalyaspor'un Galatasaray karşısında 1-0 geriye düştüğü penaltı kararıyla ilgili yapılan hatalar itiraf edilmiş. VAR olmasına rağmen yapılan ve yapılabilecek olan hatalar kabul edilebilir. Hatanın farkına varıp özür dilemek de olabilir. Ancak VAR’da görevli Özgür Yankaya’ya yöneltilen, “Hakemi neden VAR’a davet ettin?” sorusuna, “Verilen tepkilere bakarak karar aldım” yanıtının gelmesi kesinlikle kabul edilebilir bir durum değil.

Zaten bu yanıtı verebilen bir hakemin, sistem içerisinde yer alması mümkün değildir.

Peki skandalın boyutu bununla sınırlı mı? Tabii ki değil.

Söz konusu toplantı 1 Mart’ta yapılıyor, görüntüler ortaya çıkmadığı için de pek güvenilir Türkiye Futbol Federasyonu, söz konusu hakemlere görev vermeye devam ediyor. Demek ki hakemlerin aldığı kararların bir önemi yok, ortaya çıkmasın yeterli. Daha başka bir bakış açısıyla Antalyaspor ana yemeğin yanında yenilen bir meze olarak görülüyor.

Tüm Türkiye bu görüntülerle meşgul olurken, geçtiğimiz haftalarda Adana Demirspor Başkanlığı’ndan istifa eden Murat Sancak, sosyal medya hesabından bir paylaşıma imza atıyor ve sonrasında da bazı sohbet odalarına katılıp tüyleri diken diken edecek ifadelere yer veriyor. Sayın Sancak’ın açıklamaları oldukça uzun, o sebeple biraz daha özet geçmek gerekiyor. Murat Sancak bir yapıdan bahsediyor ve bu yapıyla mücadele etmek için başkanlığı bıraktığını söylüyor ve şunları ekliyor: “Kimin şampiyon olacağını, kimin olmayacağını; kimin küme düşeceğini, kimin düşmeyeceğini bunlar belirliyor. TFF’nin Yönetim Kurulu toplantı odasına silahlı saldırı yapıldı, sarhoş kurşunu diye üzeri kapatıldı ama hakemlerle ilgili gözdağı vermek için yapılmıştı.”

“Bu devran böyle devam etmez, etmeyecek de! Bir babayiğit çıkar yerle yeksan eder, tekrar inşa eder” diye de ekliyor.

Sezon boyunca Türk futbolunda yaşananları da göz önünde bulundurduğumuz zaman işin boyutunun hiç de küçümsenecek bir durumda olmadığını söyleyebiliriz. Her geçen gün ayrı bir skandal.

Ortaya çıkan görüntüler ve Murat Sancak’ın söz konusu açıklamalarıyla bir ateş yandı. Umarım bu ateş Türk futbolunu yakacak değil, aydınlığa ulaştıracak bir ateştir. Artık yolun sonu geldi.