YÖKAK'TAN AÜ’YE AKREDİTE BELGESİ

YÖKAK’ın Akreditasyon Programı'nda kurumsal akreditasyon alan 6 devlet üniversitesinden biri olan Akdeniz Üniversitesi'ne ‘Kurumsal Akreditasyon Belgesi’ verildi.

Ahmet ARĞILLI, Rabia DEMİROK

Akdeniz Üniversitesi(AÜ), Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK)tarafından ilk kez uygulanan Kurumsal Akreditasyon Programı kapsamında kurumsal akreditasyon almaya hak kazanan 6 devlet üniversitesinden biri oldu. AÜ Atatürk Konferans Salonu’nda düzenlenen tören, AÜ Konservatuar bölümü öğrencilerinin müzik dinletisiyle başladı. AÜ Rektör Yardımcısı Murat Turhan tarafından akreditasyon sunumu yapıldı. Kurumsal Akreditasyon Belgesi, YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Elmas tarafından Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan’a takdim edildi. Törene, rektör yardımcıları ve çok sayıda akademisyen katıldı.

ÖNEMLİ BİR YATIRIM

Törende konuşan Rektör Özkan, 40 yıllık köklü geçmişi, güçlü altyapısı, evrensel düzeyde eğitim-öğretimi, yetkin akademik kadrosu, bilimsel başarıları ile eğitime, bilime ve topluma önemli katkılar sunan, saygın üniversitelerden biri olan AÜ’nün, Türkiye’de bu belgeyi alan 6 devlet üniversitesinden biri olduğunu dile getirdi. Özkan, “Eğitim ve bilimsel araştırmanın ülkemizin geleceği için önemli bir yatırım olduğunun bilincindeyiz. Bilginin yön verdiği dünyada, bilginin etki alanı sürekli genişlerken, bilgiyi kullanabilmek ve en önemlisi üretimine katkıda bulunabilmek büyük önem kazanmıştır. Ülkemizin de çağdaş uygarlık savaşında başarı kazanması, ekonomik kalkınmada ileri gitmesi ancak üniversitelerimizin başarısı ile mümkündür” diye ifade etti.

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ’NE GURUR

Kurumsal Akreditasyon Belgesi’nin AÜ adına bir gurur olduğunu dile getiren Rektör Özkan, “Bu belge üniversitemiz adına bir gurur ve aynı zamanda bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrası içinde hep daha iyiye ulaşma hedefini sürdürmemiz adına büyük bir sorumluluktur. Bu sorumluluğun bilincinde olarak tüm ekip arkadaşlarım ile kalite literatüründe yer alan Kaizen felsefinde olduğu gibi sürekli daha iyiye ulaşmayı hedefleyen anlayışla çalışmalarımızı yürütmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

HEDEF DÜNYA İLE KONUŞMAK

Yüksek Öğretimde Değişim ve Akreditasyon konulu bir sunum yaparak konuşan YÖKAK Başkanı Elmas, YÖKAK’ın bağımsız hale 2018 yılında geldiğini hatırlatarak, “YÖKAK, idari ve mali yönden bağımsız bir kurul oldu. YÖK’le yapısal olarak hiçbir ilgimiz yok.  Ama hepimiz yükseköğretim atmosferi içindeyiz. 2 sene içinde dünyadaki tüm üst kuruluşlara tam üye olduk. Hedefimiz tüm dünya ile konuşan ama ülkemiz koşullarını dikkate alan bir ajans olmaktır” diye açıkladı.

DEĞİŞİMİN YÖNETİMİ

Başkan Elmas, “Odaklandığımız şey şu, değişim yönetimi ve eğitim öğretimde iç kalite sistemi kurmak. Üniversitelerin eğitim öğretim programlarını tamamlamasını istiyoruz. Ders planlarını buna göre yapmasını, hocalarını bunlara göre eğitmesini, alt yapısını yapmasını ve mezunundan bu hedeflediği belirlediğini çıktığını sağlayıp sağlamadığını garanti altına alsın. Araştırmalarda etki ve katkı daha önem kazandı. Üniversitelerde farkındalık olarak bir şeyler yapma isteği var. Biz de üniversitelerin geldiği noktadan bir tur yukarı çıkarmak için üniversitelerimizden 10’ar öğretim elemanı, kalite kurulu, rektör yardımcılarını davet edip 2 günlük komisyon eğitimi yapıyoruz” dedi.