YÖK’ten AKEV’e dev soruşturma

Yüksek Öğretim Kurumu, Antalya’nın ilk vakıf üniversitelerinden olan AKEV’e yönelik sahte diplomadan ihale yolsuzluklarına, klonlanmış plaka sahtekarlığından, yasadışı para transferlerine ilişkin 5 büyük soruşturma yürütüyor. Skandallar zincirinin yaşandığı AKEV’de, konunun muhatapları soruları yanıtsız bırakarak, sessiz kalmayı tercih etti.

FARUK ÇELİK/AHMET ARĞILLI

Yüksek Öğretim Kurumu’nun (YÖK) Antalya AKEV Üniversitesi’ne 5 farklı dosyadan soruşturma yürüttüğü ortaya çıktı. Üniversite Mütevelli Heyeti Başkanı E. Ç.’ye ilişkin ortaya atılan iddialar Türkiye’de gündem oldu. AKEV’in ve üniversitenin kurucusu Selahattin Çiçek’in, E.Ç. hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduğu ve hukuk mücadelesi verdiği öğrenildi.

MADDİ SORUNLAR NEDENİYLE BİR ARAYA GELİNMİŞ

Antalya Kültür ve Eğitim Vakfı’nın (AKEV) ve Antalya AKEV Üniversitesi’nin kurucusu Selahattin Çiçek’in avukatı aracılığıyla YÖK’e ve savcılığa verdiği şikayet dilekçesine göre, Selahattin Çiçek üniversitenin ekonomik olarak sıkıntı yaşadığı dönemlerde yatırımcı E. Ç. ile tanıştı. Üniversitenin maddi sorunlarını gidermek amacıyla E.Ç ile anlaşma yapan Çiçek, kurumu E. Ç. ile birlikte yönetmeye başladı. Zamanla E. Ç., Üniversite Mütevelli Heyeti Başkanı olarak üniversite ve vakıf yönetiminde aktif rol almaya başlarken, Çiçek yönetimden uzaklaştırıldı. Yaklaşık bir buçuk yıl önce ise üniversite çeşitli maddi sorunlar yaşamaya başladı.

HÜKÜMLÜYÜ RESMİ ARAÇLA KAÇIRDI İDDİASI

İddiaya göre yapılan araştırmalarda E. Ç.’nin sayısız kez yolsuzluk yaptığı, rüşvet verdiği, üniversite kaynaklarını haksız şekilde kullandığı, sahte diploma girişiminde bulunduğu ve 2 farklı dolandırıcılık suçundan yargılandığı ortaya çıktı. Suç duyurusunda E. Ç.’nin, AKEV Üniversite rektörüne tahsisli “07 AA 004” plakalı aracın plakasını kopyalattığı ve üniversitenin içinde 2 ayrı Mercedes marka araç kullandığı iddia edildi. Hatta E. Ç.’nin bu araçlardan birini yakalama kararı bulunan hükümlü arkadaşının polisten kaçması için kullandığı öne sürüldü.

DOLANDIRICILIK İDDİALARI GÜNDEMİ SALLADI

Öte yandan E. Ç.’nin İstanbul’da başka bir vakıf üniversitesini dolandırmaktan Bakırköy 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı, Manavgat’ta yöneticisi olduğu bir vakıfta toplanan paraların kaybolması nedeniyle Manavgat 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı ileri sürüldü.

SAHTE EVRAKLAR, DOSYALAR VE YÜKLÜ PARA TRANSFERLERİ…

Suç duyurusunda yer verilen ifadelerde, E. Ç.’nin yabancı öğrenci statüsü ile hukuk fakültesine kayıt yaptırdığı bilgisi de yer aldı. İddiaya göre E. Ç., AKEV Üniversitesi’nde grafik ve tasarım işlerini yapmakla görevli bir personele kendi adına yurtdışından alınmış gibi görünen bir lise diploması tasarlatıp İstanbul’da bir üniversitenin hukuk fakültesine kayıt oldu.

Diğer yandan E. Ç.’nin talimatı ile üniversitenin grafik tasarım departmanındaki bir çalışana sahte faturalar ve sahte ihale evrakları ürettirildiği ve bunların üniversitede kullanıldığına dair belgeler de savcılığa sunuldu.  Bu belgelerle, E. Ç.’nin tanıdığı kişilere şirketler kurdurduğu ve bu kişilere iş avansı adı altında üniversiteden büyük miktarda paralar gönderdiği, daha sonra bu paraları aralarında kendi eşinin de bulunduğu yakınlarına transfer ettiği öne sürüldü.

ÖĞRENCİLERİN AKIBETİ MERAK KONUSU

Tüm bu iddialar kapsamında yürütülen soruşturmaların, en kısa sürede sonuçlanması beklenirken üniversitenin öğrencileri de büyük tedirginlik yaşıyor. Öğrenciler soruşturmadan alınacak netice ile eğitim faaliyetlerinin durdurulması ya da kesintiye uğraması ihtimaline karşı endişe duyuyor.