YKS’YE GERİ SAYIM

Her yıl milyonlarda öğrencinin hayallerini gerçekleştirmek için ter döktüğü Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) sayılı günler kaldı. Bu yıl 3 milyon 243 bin 425 adayın gireceği sınav, 18-19 Haziran’da gerçekleşecek.

AHMET ARĞILLI/MUSTAFA KOZAK

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM) düzenlenecek YKS 2022, 81 ilde 18 Haziran saat 10.15’te ilk oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT) ile başlayacak. Geçtiğimiz yıllarda 135 dakika olan sınav süresi bu yıl 35 dakika arttırılacak 165 dakika olarak uygulanacak. TYT sınavında öğrenciler 120 soru cevaplayacak.

Sınavın ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ise 19 Haziran'da gerçekleştirilecek. Saat 10.15'te başlayacak ve 180 dakika sürece oturumda adaylar 160 soru yanıtlayacak.

19 Haziran'da yapılacak üçüncü oturum ise Yabancı Dil Testi (YDT) olacak. Saat 15.45’te başlayacak sınavda adayların 80 soru için 120 dakika süreleri olacak. YDT, Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinde yapılacak.

Adaylar, sınavın sabah oturumlarında saat 10.00, öğleden sonra oturumlarında saat 15.30'dan sonra sınav binalarına alınmayacak.

BARAJ UYGULAMASI KALDIRILDI

Bu yıl YKS'de SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türlerinde sınav puanının hesaplanması için uygulanan TYT puan türünde 150 puan alma şartı ile yerleştirme puanlarının hesaplanmasında; TYT puan türü için 150, SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türleri için 180 olan sınav puanı barajı uygulaması kaldırıldı.

Bu düzenlemeyle üniversite sınavına giren ve puanı hesaplanan tüm adaylar, üniversite tercihi yapabilir hale gelecek. Bu yıldan itibaren ilgili puan türlerinde sınav puanı hesaplanan tüm adaylar için ortaöğretim başarı puanı eklenerek yerleştirme puanı hesaplanacak. Adaylar, önceki yıllarda olduğu gibi sınav puanına ortaöğretim başarı puanı eklenerek oluşacak yerleştirme puanıyla puan üstünlüğüne göre yerleşme imkanı elde edecek.

ÖĞRETMENLERDEN ÖĞRENCİLERE SINAV TAVSİYESİ   

Konuya ilişkin Lider Medya’ya özel açıklamalarda bulunan Rehber öğretmen İsmail Güçlü ise YKS sınavına girecek öğrencilere tavsiyelere bulundu.

Sınav dönemi boyunca çalışmalarını tamamlayan öğrencilerin son bir haftalık süreçte motivasyonlarını ve morallerini yüksek tutmaları gerektiğini belirten Güçlü, “Bir yıllık çalışma temposu sonrasındaki bu süreçte en önemli unsur öğrencilerimizin baştan aşağıya motivasyonlarını sağlamalarıdır. Sınav öncesi süreçte çalışmalarını eğer gerçekten doğru şekilde yapmışlarsa ve konularını tamamlamışlarsa son bir haftalık kısımda motivasyonlarını yüksek tutmaları daha önemlidir. Çocukların stres altında kalması bildiklerini de uygulayamamalarına sebep oluyor” ifadelerini kullandı.

EN ÖNEMLİ UNSUR MOTİVASYON

Güçlü sınavın son günlerinde öğrencilerin sosyal hayatlarına dönmeleri gerektiğini dile getirerek, “Öğrenciler bu günlerde aileleriyle, arkadaşlarıyla vakit geçirmeli. Kendilerini rahatlatmaları lazım Bunu yapabilirlerse sınav saati içerisinde de kendilerini kolaylıkla yönetebileceklerdir” diye konuştu

Güçlü, son bir haftada ders çalışmaya devam etmek isteyen öğrencilere ise “Eksikleri kapatmak için deneme, soru çözümü ve çıkan yanlışlar üzerine konu anlatım videolarının tekrar edilmesini öneriyoruz” dedi.

AİLELER DESTEKLERİNİ HİSSETTİRMELİ

Öğrencilerin bu süreci belirli basamaklar olarak görmeleri gerektiğinin altını çizen Güçlü, şöyle konuştu:

“Sınav sürecinde bu sınav ile hayatlarının değişeceğini düşünen öğrenciler kendilerini stres altına sokuyor. Bu süreçlerin her biri hayata atılan adımlardır. Kendilerini bu süreçte baskı altına almamalılar. Öğrenciler bu sınavı bir son olarak görmemeli. Bu baskı altında olurlarsa başarıları etkilenir. Aileler ve çevrelerinde de bu baskı öğrencilere yönetilmemeli. Bu noktada ailelerin öğrencilere desteği çok önemli. Çocuklarımız elimizdeki en değerli en değerli varlıklarımız. Onlar araç değil, bizim geleceğimiz. Bu nedenle bu süreçte onlara destek olmalı ve desteğimizi olabildiğince hissettirmemiz lazım.”

Güçlü, son bir haftada ders çalışmaya devam etmek isteyen öğrencilere ise “Eksikleri kapatmak için deneme, soru çözümü ve çıkan yanlışlar üzerine konu anlatım videolarının tekrar edilmesini öneriyoruz” dedi.