60 YILLIK DÜŞ GERÇEK OLDU

Markalaşma ve üretim anlamında önemli adımların atıldığı Türkiye'nin vizyon projesi TOGG'un seri üretiminin gerçekleştirileceği Gemlik Kampüsü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla geçtiğimiz cumartesi günü 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda açıldı açılacak.

O kadar heyecanlı, o kadar gurur verici bir andı ki, anlatılamaz…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Türkiye Yüzyılı’nın ilk eseri TOGG’dur” demesi üzerine heyecanla beklenen TOGG, sonunda banttan indi. İlk seri üretim aracın banttan inmesiyle, Türkiye'nin 60 yıllık otomobil rüyası gerçek olacak.

***

Neden buna 60 yıllık bir rüya diyoruz bilmek ister misiniz?

Bence istersiniz.

Bu rüyalarımız süsleyen adımın gerçeğe dönüşmesi aslında bundan tam 60 yıl önce ilk adımın atılması ile yaşanmıştı.

24 mühendis, Türkiye'nin ilk yerli otomobili için yarım asır önce canla başla alın teri dökmüşlerdi. 29 Ekim 1961 sabahında Türkiye'nin otomobili ‘Devrim’ halka tanıtılacaktı. Araç Türkiye Büyük Millet Meclisi(TBMM) önüne getirildi ancak içerisine benzin koyulmamıştı. Yaşanan bir takım aksilikler bu süreci yıllar yıllı uzattı.

Sonunda gelinen noktada ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, 20 Ocak 2011'deki TÜSİAD toplantısında ilk yerli otomobil çağrısını yaptı. Bundan 6 yıl sonra Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin toplantısında ikinci kıvılcım ateşlendi.

***

Bu çağrı üzerine, 2 Kasım 2017'de ilk protokol imzalandı. Anadolu Grubu, BMC, KÖK Grubu, Turkcell, Zorlu Holding ve TOBB elini taşın altına koydu.

TOGG, resmi olarak 25 Haziran 2018'de kurulurken, 1 Eylül 2018'de ise Mehmet Gürcan Karakaş, üst yönetici olarak atandı. Bundan sonra ise çalışmalar hızlandı. 60 yıllık serüvenin sonunda ilk heyecanlanmamız yerli otomobilin c-sedan ön gösteriminin ilk kez kamuoyuyla paylaşılması oldu.

27 Aralık 2019'da yayınlanan cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle, TOGG'un üretileceği il de belli oldu. Bursa'nın Gemlik ilçesinde fabrika kurulacağı açıklandı. Gerçekleştirilen sermaye artırımıyla TOGG, 996 milyon 774 bin lira ile Türkiye'de ödenmiş sermayesi en yüksek otomotiv şirketi oldu.

En önemli evrelerden biri de aracın Avrupa'da tescillenmesiydi. TOGG'un iç ve dış tasarımları Avrupa Birliği fikri mülkiyet hakları ofisi tarafından 12 Nisan 2020'de tescil edildi. 24 Haziran'da ise otomobillerin SUV ve sedan tasarımları Çin Patent Kurumu tarafından TOGG adına tescillendi.

TOGG fabrikasının temel atma töreni ve yeni logo tanıtımının ardından ise yavaş yavaş TOGG şekillenmeye başladı.

İlk aracın banttan indiği Gemlik Kampüsü’nün yılda 175 bin araç üretilmesi hedefleniyor. Fabrikada bin 300 kişiye de istihdam sağlayacak kampüste, 2030'a kadar tek bir platformdan 5 farklı modelde toplam 1 milyon araç üretimi planlıyor.

***

İşte bu serüven 60 yıllık düşlerin gerçekleşmesi ve bir Devrim’in yeniden doğuşu oldu.

Devrim otomobili ile başlayan yerli ve milli otomobil serüveni TOGG ile gerçekleşti.

Bundan sonrası ise artık daha kolay…

Yalnız naçizane bir eleştirim var.

Yerli ve milli imkanlarla üretilen bu otomobilimizin fiyatı biraz daha uygun tutulabilirdi.

Evet, biliyorum üretim maliyetleri oldukça masraflı fakat Türk halkının bu otomobile erişmesi bu dönemde oldukça zor. İthal arabalara binmek yerine kendi arabamıza binmeyi tercih ederdim.

Yine de gelecekte bir gün almaya erişebilirsek bu otomobillere gururla bineceğimi söylemek isterim.

Emeği geçen herkesin ellerine sağlık.