83 YILLIK BATIK GEMİ ‘TARİH’ OLDU

Antalya’nın Konyaaltı Sahili’nde 83 yıl önce batan Manisa adlı kuru yük gemisinin kıyıya 1 buçuk metre mesafede duran parçaların çıkarılma çalışmalarında sona gelindi. Ağırlıkları 1 ila 4 ton arasında değişen parçalardan geriye kalan 3 kısım, titiz bir çalışma sonucu başarıyla çıkartılıyor

ALSE tarafından işletilen Sahil Antalya Yaşam ve Alışveriş Merkezi’nde, 1938 yılında batan Alman bandıralı 'Manissa' adlı kuru yük gemisinin parçalarının çıkartılması için başlatılan çalışmanın son etabına gelindi. Kıyıya yaklaşık 1 buçuk metre mesafede olan 30 metrelik yük gemisinin parçaları vatandaşlar için tehlike oluşturuyordu. Milli Emlak Daire Başkanı Oğuzhan Sürmeli’nin destekleriyle başlayan çürümüş batığın çıkan parçalarının 1 ila 4 ton arasında olduğu tahmin ediliyor. Batığın bulunduğu bölge tehlike oluşturması nedeniyle yıllardır yüzmeye kapalı beklerken, 1 aydır devam eden çalışmalarda sona gelindi.

“ARTIK SONA GELDİK”

Konyaaltı Sahili’nde batık geminin çıkarılması için uzun zamandır çaba veren işletmeci Aydın Emek, “Bazı günler hava muhalefeti nedeniyle zorlanıyorduk. Uzun ve zorlu bir süreci atlattık. Son 2 parça kaldı. Çalışmaları 2 gün içerisinde bitirmeyi planlıyoruz. Sezona ve Konyaaltı’na yakışır bir şekilde açacağız. Planladığımızın dışında sorunlarla karşılaştık. Geminin tabanında beton ve kömür çıktı. Dalgıçlar zor şartlarda çalıştı. Ancak artık sonuna geldik. Başarılı bir şekilde çalışmaları bitirmenin gururunu yaşıyoruz” diye konuştu.

“TEHLİKENİN CİDDİYETİNİ GÖRDÜK”

Çalışmalarda başta Milli Emlak Daire Başkanlığı olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür eden Emek, “3 yıldır bu çalışma için mücadele ediyorum. Milli Emlak Daire Başkanlığı’nın büyük destekleri oldu. Hep birlikte Konyaaltı Sahili’nde çirkin ve tehlikeli bir görüntüyü engelledik. Bizde işin içine girince tehlikenin ciddiyetini anladık. Tehlikenin büyük bir bölümü kumun 15 santimetre kadar altındaymış.  Kumun içini pompalarla boşaltınca durumun ciddiyetini anladık” ifadelerini  kullandı.

HUMMALI ÇALIŞMALAR

Çalışmaları başarılı bir şekilde tamamladıklarını belirten Profesyonel Sualtı Ekip Şefi ALİM TUĞ ise Konyaaltı Sahili’ne yakışan bir temizlik çalışması gerçekleştirdiklerini söyledi. Tuğ, “1938 yılında batmış olan kuru yük gemisinin enkazını kaldırma çalışmalarını yürütüyoruz.  Yaklaşık 45 gündür süren hummalı bir çalışma gerçekleştirdik. 140 metrelik bölümün son 3 parçası kaldı. Şu anda en büyük parçayı çıkardık. Birkaç gün içerisinde çalışmayı bitirmeyi planlıyoruz. Yaklaşık bin 500 ton civarın çakıl aktarması çalışması yaptık. Çalışmanın sonuna geldik. Özgürce herkes denize girebilecek. Mutluyuz” dedi.