83 YILLIK BATIK GEMİ ÇIKARILIYOR

Antalya’nın Konyaaltı Sahili’nde 83 yıl önce batan Manissa adlı kuru yük gemisinin kıyıya 1 buçuk metre mesafede duran parçalarının çıkarılması için çalışma başlatıldı. Yıllardır tehlike oluşturan parçaların ağırlığınınsa 1 ila 4 ton arasında olduğu tahmin ediliyor

Antalya’nın dünyaca ünlü Konyaaltı Sahilinde, 1938 yılında batan Alman bandıralı 'Manissa' adlı kuru yük gemisinin parçalarının çıkartılması için çalışma başlatıldı. Kıyıya yaklaşık 1 buçuk metre mesafede olan 30 metrelik yük gemisinin parçaları vatandaşlar için tehlike oluşturuyordu. Milli Emlak Daire Başkanı Oğuzhan Sürmeli’nin girişimleriyle başlayan çürümüş batığın çıkan parçalarının 1 ila 4 ton arasında olduğu tahmin ediliyor. Batığın bulunduğu bölge tehlike oluşturması nedeniyle yıllardır yüzmeye kapalı beklerken, geminin parçalarının çıkarılma çalışmaları yaklaşık 2 hafta sürecek.

BAYRAM SONUNA HAZIR

Konyaaltı Sahili’nde batık geminin çıkarılması için uzun zamandır çaba veren işletmeci Aydın Emek, “1938 yılında Alman Bandıralı Manissa isimli kuru yük gemisi Konyaaltı Sahili’nde sürüklenerek batmış. Yıllardır çıkarılması bekleniyordu. 20 yıl önce bir çalışma başlatılmış bazı parçaları alınmış. Ancak alttaki kısmı insan sağlığına tehlike oluşturuyordu. 2 yıldır bununla ilgili başvurularım vardı. Antalya ve Konyaaltı Sahili için önemliydi. Çalışmalar için Milli Emlak Başkanlığı başta olmak üzere Liman Daire Başkanlığı, Antalya Büyükşehir Belediyesi çalışma alanında izin vererek, destek oldu. Uğraşlarımız sonuç verdiği için mutluyum. Sahilimize yakışmayan bir çirkinliği temizlediğimiz için mutluyum. Umarız bayram sonrasına kadar çalışmalarımızı bitireceğiz” dedi.

HUMMALI ÇALIŞMALAR

Kalıntıların yaklaşık 150 metre sahil bandına yayıldığını söyleyen Profesyonel Sualtı Ekip Şefi ALİM TUĞ ise Konyaaltı Sahili’ne yakışan bir temizlik çalışması gerçekleştirdiklerini belirtti. Tuğ, “1938 yılında batmış olan kuru yük gemisinin bu bölgede kalıntıları var. Yaklaşık 150 metre sahil bandına yayılmış ve tehlike oluşturuyordu. Şuan gemi çakılların altında gömülü. Çakıl ve kumları üzerinden akıtarak temizliyoruz. Daha sonra kaldırıyoruz, metal bölümleri belli oranlarla kesiyoruz. İş makinalarıyla karaya çıktıktan sonra bertaraf ediyoruz. Su altı kaldırma paraşütleri çok yüksek ağırlıkları hava yardımıyla kaldırmaya yardımcı olan aletlerimiz. Makinanın gücünün yetmediği zamanlarda geminin demir parçalarını bu paraşütlere bağlayarak içine hava veriyoruz.  Yükünü hafiflettikten sonra iş makinasıyla karaya çıkarıyoruz. Yaklaşık 15 gün sürecek bir çalışma gerçekleştiriyoruz. Ardından halk sağlığına uygun bir hale getireceğiz” diye konuştu.