Yıllardır sıcak demir dövme sanatını koruyor

Antalya’nın Akseki ilçesinde sıcak demir dövme sanatıyla uğraşan Mustafa Zorlu, yıllardır sanatını konuşturuyor.

Unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasında bulunan sıcak demir dövme mesleği, Akseki’nin 40 kilometre uzağında bulunan Hocaköy Mahallesinde yaşayan Mustafa Zorlu tarafından yaşatılmaya çalışılıyor. Mahallede küçük bir dükkânı bulunan Zorlu, ilk günkü aşkla mesleğini sürdürüyor. Yıllardır demir ezerek geçimini sağlayan Zorlu; nacak, balta, keser, et doğrama satırı ve demir saplı tahra gibi aletler yapıyor.


“İŞİMİ SEVEREK YAPIYORUM”

Mustafa Zorlu demirin dövülerek işlendiğini ifade ederek, “10 sene geriye gittiğimiz zaman bu meslek de bitti. Ama şimdi bizim için altın oldu. Bu işi yapan eskisi gibi fazla değil artık. Müşteri bizden talep ediyor biz de yapıp gönderiyoruz. Burada çiftçilik ve hayvancılık ağırlıklı olduğu için onların neyi eksikse onların tamiratlarını yaparak teslim ediyoruz. Bu işte özellikle kollar ve bacaklar ağrıyor. Demiri döverken ona göre işlersin” dedi.


“DEMİR DÖVMEK KOLAY DEĞİL”

Zorlu demir dövmenin kolay olmadığını belirterek, “Demir dövmek kolay değil ama severek yaparsan çok daha kolay oluyor. Biz burada balta, nacak, et doğrama satırı, demir saplı tahra yaparak tamiratlarıyla da uğraşıyoruz. Bunları vatandaşlar bağında bahçesinde kullanıyor” şeklinde konuştu.


“BUNLAR BİZİM EL EMEĞİMİZ”

Küçük, şirin ve içinde nice hatıralar saklı dükkânından ekmeğini çıkaran Zorlu, “Bu tahrayı bizden istiyorlar, biz de her tarafa gönderiyoruz. Bu bizim köyümüzün meşhur tahrası. Hepsi elimizden çıkıyor. Bunlar bizim el emeğimiz. Biz ekmeğimizi buradan çıkarıyoruz. Yaptığımız işçilikten herkes çok şükür memnun” ifadeleriyle sözlerine son verdi.