YILIN SON BOMBASI, BÖCEK’İN BAŞARISI (!)

Türkiye’de herkesin palavra hikayeleri bildiği ‘Teyo Emmi’ lakaplı Erzurumlu halk komedyeni Tayyip İde vardı. Uydurduğu hikayeler fıkra gibi dilden dile dolaşırdı.

Erzurum halkının ‘Teyyo Pehlivan’ olarak andığı ve bir süre önce vefat eden bu zatın palavraları sanki gerçekmiş gibi hala dilden dile dolaşır. Hatta palavraları günümüzde birçok kişiye uyarlanabilir cinsten.

Tıpkı Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in başarı hikayeleri gibi. Hani şu şehirde yaşamasak, gazeteci olmasak ve kendisini yakıdan tanımasak, sözde başarı hikayelerine (palavralara) inanacağız!

Başkan Böcek, 2019 yılında 77 proje vaadiyle seçildiği Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğuna oturur oturmaz söz vermesine rağmen yüzlerce işçiyi işten çıkardı. İlk icraata bakar mısınız? Bence büyük başarı. Her baba yiğidin harcı değil. tam plaketlik mevzu.

Büyükşehirde işler düzelecek projeler peş peşe sıralanacak derken koronavirüs belası Böcek’in yakasına yapıştı. 2020 yılının Ağustos ayında yoğunda bakıma girdi, 3.5 ay ölümle pençeleşti.

O ölüm döşeğinde yatarken belediyede işler adeta durdu. Çünkü ölmeden ölmüş veya ölecekmiş gibi davranılarak koltuğu için kavgalar yapıldı.

Verilmiş sadakası ve daha nefes alacak günleri varmış ki Allah onu sevenlerine bağışladı ve sağlığına kavuşup görevine geri döndü. Tabi bu sürede bütün işler aksadı, projeler askıya alındı.

Geldik 2021 yılına. Başkan kendini toplayabilmek ve sahaya inebilmek için neredeyse yılın ilk yarısını böyle geçirdi. Ama ne hikmetse Eylül ayında onarımı yapılan daha doğru restorasyonu yapılan ‘Gençlik Kampı ve Eğitim Merkezi Projesi’ ile ödüle layık görüldü.

Benim bildiğim para karşılığı ödül verdiği ileri sürülen Kayseri merkezli Kent&Başkan Dergisi tarafından düzenlenen proje yarışmasında birinci oldu. Ödüle layık görüldü!

Yılın sonuna gelindi ve ORC Araştırma Şirketi’nin 02-21 Aralık tarihleri arasında 20 bin 186 kişi ile yüz yüze yaptığı anket sonuçlarını açıkladı. Şaşırtıcı bir sonuç daha!

Ankete göre Muhittin Böcek, Türkiye genelinde Büyükşehir Belediye Başkanları içinde en başarılı 3’ncü başkan olmuş. Ekrem İmamoğlu birinci, Fatma Şahin de ikinci çıkmış.

Park-bahçe, Yeşil Alan, Çevre Temizliği, Halkla İlişkiler konusunda Başkan Böcek başarılı bulunmuş ankete katılanlar tarafından. Ne hikmetse bu anketörler hiç bize uğramıyor!

Ankette kafamı karıştıran bir başka konuda şu. 19 ilçesi bulunan Antalya’da hiçbir belediye başkanı başarı sıralamasına girememiş. Demek ki Böcek ağabeylerinden feyz almamışlar.

Yahu siz bizimle dalgamı geçiyorsunuz? Bir başkan yattığı yerden nasıl başarılı seçilebilir ki? Birinin bunu Antalyalılara izah etmesi lazım.

Yoksa sizde o para karşılığı ödül satan firmalardan hiçbir farkınız kalmaz, inandırıcılığınızı kaybedersiniz. Hatta bu ödül ve başarı işleri ‘Teyyo Pehlivan’ palavralarını bile geçer.

ODA SEÇİMLERİ BAŞLIYOR

Antalya’da esnafını seçim heyecanı sardı. Tam bu noktada Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Adlıhan Dere’yi, Lider TV’de yayınlanan GÜÇLÜ BAKIŞ programında konut ettik.

Başkan Dere, 95 bine yakın üyesi olan 75 esnaf ve sanatkar odasının 1 Ocak 2021 itibarı ile seçim maratonuna başlayacağını söyledi. İlk seçim heyecanı ise Gazipaşa’da yaşanacak.

Başkan Dere, 66 odanın seçim kararı alıp tarihlerini belirlerken diğerlerinin beklemede kaldığını belirtti ve bunlardan 42 odada birden fazla başkan adayı olduğuna dikkat çekti.

Yani bu odaların başkanlık ve yönetim seçimdeki hararetin artırmaya namzet olduğunu gösteren bir gösterge. Tabi Dere, bu rakamları açıklarken itidal ve ahilik geleneği çağrısını yapmayı ihmal etmedi.

Yıllardır bu seçimleri yakından takip eden biri olarak başkanın çağrısına pek uyulacağını sanmıyorum. Kavga gürültü eksik olmayacak gibi. Çünkü mevcut atmosfer bunu gösteriyor.

Bana göre en hararetli geçecek oda seçimi Antalya Şoförler ve Otomobilciler Odası ile Antalya Pazarcılar Odası seçimi. Birinde 3 diğerinde iki aday var. Eski defterler açılırsa bize de baya malzeme çıkacak gibi!

Programda sadece seçimleri değil, tedarikçilerin esnafı fiyat konusunda nasıl sıkıştırdığından tutunda, zincir marketlerin haksız rekabetine kadar her türlü konuyu ele aldık. Yılbaşı alışverişinin esnaftan yapılarak bu marketlere ders için zamanı olduğuna dikkat çektik.

Ve en sonunda AESOB Başkanı Adlıhan Dere’nin, birlik başkanlığına tekrar aday olduğunu kamuoyu ilk kez Lider TV’de açıklarken ne kadar kararlı olduğunu bir kez daha görmüş olduk.

HATAYI DÜZELTTİLER

Önceki gün Ulaşım A.Ş.’nin toplu ulaşımdaki ANTKART’’ta bizimde yaşadığımız bir sıkıntıyı dile getirmiştim. Hafta sonuna denk geldiği için dün ilgili birim bana ulaştı.

Terra City AVM yanındaki dolum makinesinin yuttuğu para konusunu detaylı olarak anlattı görevli. Hatta bu durumda yapılması gerekenleri sıraladı. Çağrı merkezinin aranmasını istedi.

Neyse lafı fazla uzatmayayım. Kartı ve makineyi kontrol edip serzenişimizin haklı olduğunu gördüler ve anında para iadesi yapıldı. Eşimde kaybolan parasını kartına yükledi.

Burada anlatmak istediğim konuşu şu; keşke her konuda bu kadar hızlı ve anında müdahale edilse de vatandaş mağdur olmasa. Yine de gösterdikleri ilgiden dolayı Ulaşım A.Ş. ve ANTKART ekibine teşekkür ediyorum.

Yalnız, yıl sonu geldi ve kartların 15-20 lira gibi bir para karşılığında vize işleminin yapılması konusundaki şikayetlere. Sanırım bu iş mahkemede bitecek gibi!