2022 YILI İÇİN UMUT BEKLEYİŞİ

Umutla beklenen 2021 yılı, 2020 yılını aratmadı ve felaketler yıl boyu devam etti. Akıllarda en çok kalan olay ise, Cumhuriyet tarihinin en büyük yangınının Manavgat’ta başlayarak Türkiye’nin birçok iline eş zamanlı olarak yayılması ve Batı Karadeniz’de faciaya sebep olan sel felaketi oldu.

Her yıl Türkiye ve dünya gündemini sarsan binlerce olay yaşanıyor. Yeni yıla gün sayarken 2021 yılında Türkiye'de ve dünyanın çeşitli ülkelerinde meydana gelen felaketler yıl boyunca devam etti. Tüm yıl yaşanan olaylardan öne çıkanlar ise, Cumhuriyet tarihinin en büyük yangınının Manavgat’ta başlayarak Türkiye’nin birçok ilinde eş zamanlı olarak başlaması ve ardından 72 kişinin hayatını kaybettiği Kastamonu sel felaketi oldu. Ancak olumsuzluklar bununla da sınırlı kalmadı. İşte 2021 yılında sırasıyla gerçekleşen unutulmayan konuları:

VİRÜS AŞILARI YAPILDI

13 Ocak 2021’de İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, Çin aşısı CoronaVac’a acil kullanım onayı verdi. Türkiye’de ilk koronavirüs aşısı 13 Ocak 2021 Çarşamba akşamı Sağlık Bakanı Fahrettin Koca‘ya yapıldı. Ardından açıklandığı gibi öncelikli olarak sağlık çalışanlarına aşı yapılmaya başlandı. 15 Ocak 2021’de Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısının ardından Ankara Şehir Hastanesi'ne gelerek Çinli Sinovac'ın ürettiği CoronaVac koronavirüs aşısının ilk dozunu yaptırdı.

GARA’DA 13 ŞEHİT VERDİK

13 Şubat 2021’de Kuzey Irak’ın Gara bölgesinde Türk Silahlı Kuvvetlerinin, Pençe-Kartal 2 Operasyonu’na başlaması üzerine terör örgütü PKK tarafından mağarada tutulan 13 silahsız sivil şehit edildi. Şehitlerin uzun yıllardır burada esir tutulduğu paylaşılan bilgiler arasında. Öte yandan bölgede yapılan operasyonlarda ilk belirlemelere göre 53 teröristin etkisiz hale getirildiği bilgisi paylaşıldı.

BİTLİS’TE 11 ŞEHİT VERDİK

4 Mart 2021’de Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, “Bingöl'den Tatvan'a gitmek üzere bugün saat 13.55'te kalkış yapan Kara Kuvvetleri Komutanlığımıza ait Cougar tipi bir helikopter ile saat 14.25'te irtibat kesilmiştir” bilgisi verildi. Bitlis’in Tatvan ilçesinde askeri helikopterin düşmesi sonucu 11 asker şehit olurken 2 asker ise yaralandı. Helikopter kötü hava koşulları nedeniyle Şentepe’de 2 bin 200 metre rakımdayken düştü.

ARTVİN’DE YANGIN ÇIKTI

17 Mart 2021’de Artvin’in Yusufeli ilçesi Dereiçi köyünde meydana gelen yangın, yandaki evlere de sıçradı. Yangında 35 bina, 60 ev ile ahır ve samanlığın yandığı, 30 civarında büyükbaş hayvanın telef olduğu belirtildi. Yangın sabaha karşı yağmurun da etkisiyle söndürüldü.

 ‘TÜRK YILDIZLARI’ UÇAĞI DÜŞTÜ

7 Nisan 2021’de Konya’nın Karatay ilçesinde Hava Kuvvetleri’nin akrobasi ekibi Türk Yıldızları’ndaki NF-5 uçağının eğitim uçuşu sırasında düşmesi sonucu pilot Yüzbaşı Burak Gençcelep şehit oldu.

TÜRKİYE TAM KAPANMAYA GİRDİ

29 Nisan 2021’de Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nde alınan karar uyarınca Türkiye, koronavirüsle mücadele kapsamında 17 Mayıs’a kadar kesintisiz sokağa çıkma kısıtlamasını da içeren tam kapanma dönemine girdi. 29 Nisan Perşembe günü saat 19.00’dan 17 Mayıs Pazartesi saat 05.00’e kadar ülke genelinde tam kapanmaya geçilirken vaka sayılarının 5 binin altına inmesi planlandı. Ülke genelinde eğitime ara verildi, sınavlar ertelendi. Şehirlerarası toplu taşıma araçlarının yüzde 50 kapasiteyle çalışacağı duyuruldu. Zincir marketlerin pazar günü kapalı olacağı açıklandı.

KONTROLLÜ NORMALLEŞME

14 Mayıs 2021’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki Kabine Toplantısı'nın ardından yaptığı millete sesleniş konuşmasında kontrollü normalleşme sürecine geçildiğini açıkladı. Buna göre hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması düşük ve orta riskli illerde tamamen kaldırıldı. Yüksek ve çok yüksek riskli illerde ise pazar günleri kısıtlamanın devamı kararlaştırıldı. Tüm illerde uygulanan 21.00 ile 05.00 saatleri arasındaki sokağa çıkma sınırlamasının sürdürülmesine; restoran, lokanta, kafeterya, tatlıcı, pastane, kıraathane, çay bahçesi gibi yerlerin çok yüksek riskli iller dışında belli saatler arasında yüzde 50 kapasiteyle faaliyet yürütebilmelerine karar verildi.

MÜSİLAJ SEFERBERLİĞİ

8 Haziran 2021’de müsilaj sorununun giderilmesi amacıyla Marmara Denizi'ne kıyısı olan 7 ilde eş zamanlı ‘Türkiye'nin en büyük deniz temizliği seferberliği’ başlatıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, belediye başkanları ve sivil toplum kuruluşlarının da katılımı ile İstanbul'da Caddebostan Sahili’nden saat 14.00’de başlatıldığını belirtti.

YERLİ VİRÜS AŞISI TURKOVAC

22 Haziran 2021’de Türkiye, koronavirüs ile mücadelede yerli aşıyı geliştirmeye başlamış, geliştirilen aşıda Faz-3’ün ilk dozu yapılmıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaptığı açıklamada yerli aşının adının TURKOVAC olduğunu açıkladı. Yerli aşı isminin Sinovac ile benzerliği sosyal medyada en çok konuşulan konular arasında yer aldı.

MANAVGAT İLE BAŞLAYAN ORMAN YANGINLARI

28 Temmuz 2021’de ilk olarak Antalya’nın Manavgat ilçesinde başlayan ve Türkiye’nin birçok şehrine yayılan orman yangınları çoğunluğu Akdeniz, Ege, Marmara, Batı Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerindeki meydana geldi. 28 Temmuz -12 Ağustos tarihleri arasında 54 ilde meydana gelen 299 orman yangınında 9 kişi hayatını kaybederken, yüzbinlerce hektar orman ve yerleşim yeri küle döndü, binlerce hayvan can verdi, birçok ev ve araç zarar gördü. Meydana gelen yangınlarla ilgili olarak terör faaliyeti şüphesi üzerinde durulurken bu kapsamda birçok kişinin gözaltına alındığı bilgisi paylaşıldı. 28 Temmuz’da başlayan, 15’i büyük olmak üzere çıkan 299 orman yangını 12 Ağustos 2021 itibariyle Muğla’nın Köyceğiz ilçesindeki yangının da söndürülmesi ile tamamen kontrol altına alındı.

BATI KARADENİZ’DE SEL FELAKETİ

11 Ağustos 2021’de Kastamonu, Sinop ve Bartın başta olmak üzere Batı Karadeniz’de birçok yerde başlayan aşırı yağışlar sonucu sel ve su baskınları meydana geldi. Etkili olan sel nedeniyle Kastamonu’da 60, Sinop’ta 11, Bartın’da 1 kişi olmak üzere toplam 72 kişi hayatını kaybetti. Yaşanan felaket sonrası Kastamonu, Sinop ve Bartın afet bölgesi ilan edildi.

KAHRAMANMARAŞ’TA UÇAK DÜŞTÜ

14 Ağustos 2021’de Kahramanmaraş’ta çıkan orman yangınına havadan müdahale eden Rusya’dan kiralanan yangın söndürme uçağı düştü. Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada 5’i Rus, 3’ü Türk olmak üzere 8 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

YÜZ YÜZE EĞİTİM BAŞLADI

6 Eylül 2021’de Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, hedeflerinin sağlık koşulları aksini gerektirmediği sürece salgın öncesinde olduğu gibi okullarda tam zamanlı yüz yüze eğitimi devam ettirmek olduğunu söyledi. Türkiye genelinde okullar, 6 Eylül'de koronavirüs tedbirleri alınarak açıldı.

MİLLİ AĞAÇLANDIRMA GÜNÜ

11 Kasım 2021’de Milli Ağaçlandırma Günü kapsamında 28 Temmuz tarihinde 9 kişinin yaşamını yitirdiği Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük orman yangınını yaşayan Antalya Manavgat'ta, yangında zarar gören alanlara, 250 milyon aleve dayanıklı ağaç türleri toprakla buluştu. Fidan dikimi esnasında ilçede yerleşim yerlerine 500 metre uzaklıkta çıkan orman yangını ise 2 saat sonra söndürüldü.

İSTANBUL’DA LODOS FACİASI

29 Kasım 2021’de İstanbul‘da meydana gelen şiddetli fırtına nedeniyle Esenyurt ve Sultangazi’de rüzgar nedeniyle kopan çatılar nedeniyle iki kadın hayatını kaybetti. İstanbul Valiliği tarafından yapılan açıklamada ilk belirlemelere göre lodos nedeniyle 4 kişinin hayatını kaybettiği ve çok sayıda kişinin yaralandığı belirtildi. Öte yandan 30 Kasım 2021 tarihinde olası fırtına ihtimaline karşı okullar 1 gün tatil edildi.

TÜRKSAT 5B UYDUSU UZAYDA

19 Aralık 2021’de Türkiye’nin yeni Türksat 5B uydusu, ABD’nin Florida eyaletinde bulunan Cape Canaveral Üssü’nden Türkiye saatiyle 06.58’de uzaya fırlatıldı. Türksat 5B uydusu, Türkiye’nin veri kapasitesini 15 kat artıracak, 35 yıl hizmet verecek.

DOLARDA EN YÜKSEK DEĞER

20 Aralık 2021’de Dolar, Türk Lirası serbest piyasada en yüksek değerini, 20 Aralık 2021 Pazartesi günü saat 19.39’da alış 18.3523 TL ve satış 18.3623 TL değerini gördü. Dolar kuru, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kabine Toplantısı’nın ardından ekonomiye ilişkin yaptığı açıklamalar sonrası başlayan sert düşüşünü sürdürürken yüzde 33’ü aşan değer kaybıyla 12,2756’ya kadar geriledi.

YERLİ AŞI TÜRKOVAC’TA İLK SEVKİYAT

23 Aralık 2021’de acil kullanım onayı verilen ve Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi’ndeki bir laboratuvarda seri üretime geçilen Türkiye’nin yerli aşısı Turkovac'ın ilk sevkiyatı, Ankara’ya yapıldı.

DURDURULAMAYAN KADIN CİNAYETLERİ

1 Ocak 2021 tarihinden bu yana Türkiye’de sonu gelmeyen kadın cinayetleri, kadına yönelik psikolojik, fiziksel ve finansal şiddetin gün geçtikçe artması ve suçluların yeterli cezayı almaması durdurulamıyor. 2021 yılında 392 kadın, 392 anne, 392 evlat, 392 hayat, birileri tarafından son bulduruldu. 2020 yılında ise 410 kadının hayatı söndürüldü. Bu sayının bugünden itibaren hiç artmaması umut ediliyor.

2021’DE DÜNYADA NELER OLDU?

Tüm yıl dünyada yaşanan felaketler zincirinde öne çıkanlar ise şu şekilde:

ABD KONGRE BİNASI BASILDI

7 Ocak 2021’de ABD’de Donald Trump yanlıları, seçim sonuçlarının onaylanması sırasında ABD kongre binasını bastı. Göstericiler görüşmeler devam ederken senato salonuna girdi, başta Mike Pence ve Nancy Pelosi olmak üzere senatörler salonu terk etmek zorunda kaldı. Göstericilerle polis arasında çıkan çatışmada 4 gösterici hayatını kaybetti. Gösteriler kısa sürede kontrol altına alındı.

ENDONEZYA’DA UÇAK DENİZE DÜŞTÜ

9 Ocak 2021’de Endonezya’da kalkıştan kısa süre sonda denize düşen uçakta mürettebatla birlikte 62 kişi olduğu bildirildi. Sriwijaya Havayolları’na ait yolcu uçağının kara kutusu denizden çıkarıldı. Uçağın düşüş nedenine ilişkin resmi açıklama yapılmadı.

MESCİD-İ AKSA VE KUDÜS SALDIRILARI

7 Mayıs 2021’de İsrail polisi, Ramazan ayında Mescid-i Aksa’ya girerek Kıble Mescidi ’nin içinde namaz kılan cemaate ses bombaları ve plastik mermiyle saldırdı. İlk saldırının ardından İsrail günlerce Kudüs’ün çeşitli yerlerine ağır silahlarla saldırırken her geçen gün büyüyen olaylarda birçok sivil hayatını kaybetti. İsrail gerçekleştirdiği saldırılarda basın mensuplarını da hedef aldı. Dünyada tepki toplayan olaylar sonrası 21 Mayıs 2021 saat 02.00’de ateşkes ilan edildi.

ALMANYA’DA SEL FELAKETİ

15 Temmuz 2021’de Almanya’nın batısındaki Rheinland-Pfalz ve Kuzey-Ren Vestfalya eyaletlerinde sel felaketi gerçekleşti. Aşırı yağışların neden olduğu Almanya’nın batısındaki Rheinland-Pfalz ve Kuzey-Ren Vestfalya eyaletlerinde sel ve su baskınlarında en az 174 kişi hayatını kaybetti.

HAİTİ’DE 7.2 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM

14 Ağustos 2021’de Haiti açıklarında 14 Ağustos Cumartesi günü saat 15.29’da meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremde bin 297 kişi hayatını kaybetti. Haiti Sivil Savunma Ajansı, meydana gelen depremde yaralı sayısının ise 5 bin 700’ü geçtiğini belirtti.

TALİBAN KABİL’İ ELE GEÇİRDİ

15 Ağustos 2021’de ABD'nin çekilmeye başladığı 1 Mayıs 2021’den itibaren saldırılarını artıran Taliban, önce kırsaldaki karakolları ele geçirdi. İlerleyişini sürdüren Taliban, 15 Ağustos 2021 tarihinde başkent Kâbil'e girdi. Böylece 20 yıl sonra Taliban yeniden Afganistan'da iktidar oldu. Yıl boyunca Taliban ile Afgan güvenlik güçleri arasındaki çatışmalar, bombalı saldırılar ve suikastlar nedeniyle binlerce kişi hayatını kaybetti.

AZERBAYCAN’DA ASKERİ HELİKOPTER DÜŞTÜ

30 Kasım 2021’de Azerbaycan‘da Devlet Sınır Hizmetlerine ait askeri helikopteri düştü. Meydana gelen kazada çoğu rütbeli 14 asker şehit oldu, 2 asker yaralandı. Azerbaycan Devlet Sınır Hizmetlerinden yapılan açıklamada, kazanın yerel saatle 10.40 sıralarında Hızı bölgesindeki Karaheybet hava eğitim alanında meydana geldiği bilgisi paylaşıldı.