Yılbaşı alışverişi yaparken dikkat !

Lider Haber TV’de İrem Koca’nın sunduğu Gün Ortası programına konuk olan TÜKONFED Hukuk Komisyonu Üyesi Avukat Baki Öztürk, yılbaşı alışverişlerinde online ya da mağazada tüketicilerin mağduriyet yaşamaması için önemli uyarılarda bulundu. Öztürk, online alışverişlerde sitelerin güvenli olup olmadığının kontrol edilmesi gerektiğini söyledi.

Lider Haber TV’de İrem Koca’nın sunduğu Gün Ortası programında yılbaşı öncesi online ya da mağazada alışverişlerden mağduriyet yaşanmaması için nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlatan Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Hukuk Komisyonu Üyesi Avukat Baki Öztürk, yakın zamanda kasım indirimlerinden çıkıldığını o dönemde de sıkça online alışveriş sonucunda yaşanacak mağduriyetler konusundan birçok uyarılarda bulunduklarını söyledi.


Öztürk, güvenli alışveriş yapmanın yollarını paylaştı. Vatandaşların özellikle alışveriş yaparken internet sitelerinin güvenli olup olmadığını kontrol etmeleri gerektiğini söyleyen Öztürk, internet sitesindeki alışveriş yapılacak yerin vergi kayıt numarası ya da siz ödemeyi yaptığınızda ödemeyi yapacağınız yer EFT havali sitemi uyumlu olup olmadığına bakılması gerektiğini belirtti. Öztürk, sitenin güvenilirliğinin anlaşılmasının yollarını anlatarak “Burada internet adres çubuğunun en başında ‘https’ yazar. Birçoğumuz dikkat etmiyoruz ancak illaki görmüşüzdür;  internet çubuğunun bulunduğu yerde ‘asma kilit işareti’ vardır. Bu kilit işareti güvenlik sertifikasını belirler. Ya da yapmış olduğunuz alışveriş sitesinin dolandırıcılar özellikle bazı harflerde değişiklikler yapabiliyorlar, bir noktalama işaretinde değişiklik yapabiliyorlar ve bununla birlikte de aslında farklı benzer sahte siteleri kurarak vatandaşlarımızı mağdur ediyorlar” dedi.

“TİCARET BAKANLIĞINA ŞİKAYET EDİN”

İnternet alışverişinde karşılaşılan ayıplı durumları ve dolandırıcılık yöntemlerinden bazılarını hatırlatan Öztürk, “Örneğin stokta olmamasına rağmen bazı firmalar stoklarında varmış gibi ürünü vatandaşa satabiliyorlar ya da ayıplı ürün gönderiminde bulunabiliyorlar. Ya da aldatıcı bir reklam varsa örneğin indirimler üzerinde çok fazla aldatıcı reklamlar olabiliyor. Size bahsedilen indirim uygulanmamış olabiliyor. Bununla karşılaştıkları durumda hemen Ticaret Bakanlığı'na internet üzerinden çok rahat bir şekilde e-devlet şifrenizle şikayette bulunabilirsiniz. Haksız Rekabet Kurulu'na direkt bu şikayeti iletip gerekli denetimlerin yapılmasını sağlayabilirsiniz” diye konuştu.


“14 GÜN İÇİNDE CAYMA HAKKI VARDIR”

Özellikle internet alışverişlerinde bazı satıcılar ‘iade yoktur, cayma yoktur, sadece değişim vardır’ ibareleri yer aldığını ifade eden Öztürk, “Özellikle sosyal medya üzerinden satış yapan yerlerle alakalı. İnternet alışverişlerinde vatandaşlarımız şunu bilsinler ki 14 gün içerisinde hiçbir sebep göstermeden aslında sizin cayma hakkınız var. Almış olduğunuz ürünü tabi ki bunlar sağlık ürünlerinden ya da bazı işte çamaşır ürünleri gibi ürünler kapsam dışında kalabilirler ancak almış olduğunuz bir elektronik ürün olabilir. Farklı bir ürün olabilir. Bu tarz ürünlerde sizin zaten cayma hakkınız var. Ayıplı bir ürünle karşılaştığınızda seçimlik haklarınız var. Ücret iadesi talebinde bulunabilirsiniz. Değişim talebinde bulunabilirsiniz. Ücretsiz onarım talebinde bulunabilirsiniz gibi bu tarz durumlarda vatandaşlarımız net bir şekilde haklarını bilsinler” diye kaydetti.

“TÜKETİCİ HAKLARINI BİLMELİYİZ”

Vatandaşların haklarına uygun davranış sergilenmediği takdirde işletmelerin Ticaret Bakanlığı'na CİMER üzerinden şikayet edilebileceğini belirten Öztürk, vatandaşların ilgili firmayı e-devlet üzerinden Ticaret Bakanlığı'na şikayet edebileceklerini, karşılaşmış oldukları eğer ücretlerini alma noktasında bir sıkıntı durum olursa da öncelikle firmaya bu noktada başvuruda bulunduktan sonra Tüketici Hakem Heyetlerine başvurarak yine bu da ücretsiz ve hızlı bir şekilde e-devlette internet üzerinden yapılabileceğini söyledi. Öztürk, “Tüketici olarak haklarımızı bilmeliyiz ki mağdur olmamalıyız” dedi.

“KARGOYU KARGOCUNUN YANINDA AÇIN”

Kargoyu kargo çalışanından alırken de dikkat edilmesi gereken hususlar olduğunu belirten Öztürk, “Hepimiz kargo alırken çok dikkat etmiyoruz. Kargoyu alırken hiçbirimiz kargocunun yanında ürününüzü açmıyoruz. Direkt bize gelen kodu söyleyip hemen ürününüzü hızlıca alıp eve giriyoruz ya da nerede aldıysak orada devam ediyoruz. Çünkü size gönderilen ürün aslında yanlış bir ürün olabilir, eksik bir ürün olabilir. Böyle bir durumda direkt aslında burada kargocunun da görevidir. Aynı zamanda sizin de bilmeniz gereken bir hakkınız. Direkt kargocunun yanında bu ürünü açsanız ve herhangi bir sıkıntı olduğunu gördüğünüz bir ürün olsa direkt tutanak tutarak direkt ürünü iade edebilir. Aslında sizi uğraştıran bu süreçlerden de en hızlı şekilde kurtulabilirsiniz. Bu noktada belki hepimiz biraz tembellik yapıyor olabiliriz ya da çok dikkat etmiyor olabiliriz” diye konuştu..

“KARGO AÇARKEN VİDEOSUNU ÇEKİN”

Kargoyu alırken video almanın da faydalı olacağını anlatan Öztürk, “Kargonun resimlerini çekmeniz. Sizin ileride yaşayacağınız, firma bu noktada ücret iadesinde bulunmuyordur ya da ürün değişiminde bulunmuyordur. Sorumluluk kabul etmiyorum tarzında işin içinden sıyrılmak istiyor olabilir. Böyle bir durumla karşılaşmamak için video kaydını almak da dediğiniz gibi aslında güzel bir önlem olabilir. Bu noktada da vatandaşlarımız yaparlarsa en azından böyle bir durumla ileride hukuki süreçlerde de delil olarak kullanabilirler firma size istediğinizi vermezse” diye konuştu.