1900 YIL SONRA ANTALYA’DA BİR İLK

Plancia Magna olmak herkesin harcı değil…

14 Mayıs seçimlerinde milletvekili seçilebilmek için aralarında belediye başkanları ile bürokratların da olduğu çok sayıda kişi mevcut görevlerinden istifa etmek zorunda kaldı. Bunlardan biri de Noel Baba’nın memleketi olarak da bilinen Antalya’nın Demre ilçesinin Belediye Başkanı Okan Kocakaya idi. Kocakaya İYİ Parti’den milletvekili aday adaylığı için belediye başkanlığından istifa edince koltuğa CHP'li Meclis Üyesi Gülsüm Cengiz oturdu.

*

14 Mayıs seçimlerinin yol açtığı bu koltuk değişimi, Antalya’da yerel seçimlerde bugüne kadar gerçekleştirilemeyen bir sonuca da vesile oldu.  Antalya’da Gülsüm Cengiz’den önce belediye başkanlığı yapan bundan 1900 yıl kadar önce Perge’de yaşamış olan Plancia Magna idi. Plancia Magna, Milattan sonra 2’inci yüzyılda Antalya’nın Aksu ilçesindeki Perge antik kentinin imar ve ihyası için servetini harcayan bir kadındı.

*

Siyaseti servetine servet katmak için değil; ülkesini, yaşadığı şehri daha da yaşanabilir hale getirmek, kalkındırmak için yapan: kendi parasını toplum adına harcayan gerçek bir hayırseverdi. Bu özelliğinden dolayı Pergeliler Plancia Magna’nın heykelini yaptırıp kentin birçok noktasına dikmişlerdi.

Eyy ülke yönetimine talip olan siyasetçiler… Sizlere sesleniyorum; Bundan yaklaşık 2 bin yıl önce yönettiği şehre yaptığı hizmetlerden dolayı heykeli dikilen, adı dağlara taşlara yazılan bir kadından söz ediyoruz. Bu kadının meziyetlerine bakın da örnek alın hizmet nasıl yapılırmış görün.

*

Plancia Magna’nın kim olduğunu, Antalya’nın bilinen ilk kadın belediye başkanı olduğunu 3 Eylül 2019 tarihinde hayata veda eden Perge kazılarının eski başkanı Prof. Dr. Haluk Abbasoğlu’ndan dinlemiştim. Haluk hocanın bu sözlerinden yola çıkarak ben de arkeoloji ve sanat tarihi mezunu bir gazeteci olarak Antalya’nın ilk kadın belediye başkanının Plancia Magna olduğunu yazarak kamuoyu ile bu bilgiyi paylaşmıştım. 

*

Ama ne acıdır ki, Antalya’da Plancia Magna’dan sonra bugüne kadar hiç kadın belediye başkanı çıkmadı. Kadınlar Antalya’da sadece meclis üyeliği yapabildi. Ta ki 14 Mayıs seçimleri için Okan Kocakaya Demre Belediye başkanlığından istifa edinceye kadar. 14 Mayıs seçimlerinde Okan Kocakaya’nın İYİ Partiden milletvekili aday adayı olmak için istifa etmesi üzerine Demre Belediye *

Başkanlığı koltuğuna oturan Gülsüm Cengiz Plancia Magna’dan sonra Antalya’nın ikinci kadın belediye başkanı oldu.  Başkanlık koltuğuna oturan Cengiz, belediyenin internet sitesinden yaptığı paylaşımda  “Demre’mizin ve Antalya’mızın ilk kadın belediye başkanı unvanını almamın gururu ile memleketime hizmet etme amacıyla çıktığım bu yolda; birlikte yürümekten her zaman onur duyduğum değerli yol arkadaşlarıma desteklerini esirgemedikleri için yürekten teşekkür ederim” diye bir açıklama yaptı. 

*

Kocakaya’ya gelince. Milletvekili adayı olmak için belediye başkanlığı koltuğunu bırakan Kocakaya temayül yoklamasında hile yapıldığı öne sürdü ve aday adaylığından çekilip partisinden istifa ettiğini açıkladı.  “Bundan sonraki süreçte ne yapacaksınız” diye kendisine telefon açıp sordum. Bundan sonraki süreçte Gülsüm hanım Demre belediye başkanlığına önümüzdeki yerel seçimlere kadar devam edecek. Belediye meclisi kendisini başkan seçti. Ben de kendiişlerimle ilgileneceğim. Mesleğim avukatlık. Ofisimde çalışmalarıma devam ediyorum” dedi.

SON SÖZ

Plancia Magna’ya gelince… O’nun gibi adını dağlara,  taşlara yazdırabilmek, heykeli dikilebilecek kadar hizmet edebilmek ise her siyasetçinin harcı değil. 14 Mayıs seçimlerimiz, vatana millete hayırlı olsun.