10 YIL ÖNCE BU AKIL BAŞARILI OLAMAMIŞ

Antalya’da günden güne artan trafik sorununa pansuman tedbirler yaparak çözüm bulmak mümkün değil. Çünkü denenmişi denemek hele hele başarısız olanı denemek beyhudedir. Efendim, Antalya Büyükşehir Belediyesi gelen tepkiler üzerine trafikte sorunu çözebilmek için ‘Akıllı Kavşaklar Projesi’ geliştirmiş. Çok mu aradılar, çok mu düşündüler bilemiyorum!

Akılı Kavşaklar Projesi ile şehir içi trafiği rahatlatılacak, akıcı ve ekonomik hale getirilecekmiş! 38 kavşak sisteme eklenen cihazlarla akıllı hale gelecek. Sağlık İl Müdürlüğü ve Laura Kavşağı’nda bir süreden beri uygulanan (son dereceye başarısız) sistem diğer kavşaklara da yayılacak. Konyaaltı Gürsu Kavşağı da dahil.

Tam Adaptif Sistem kapsamında 17 metre yüksekliğe konulan 360 derecelik kameralarla alınan veriler, görüntü işleme tekniği ile anlık yoğunluğu ölçüp trafiği rahatlatacak.Ben inanmıyorum ama inananlar söylüyor. Sizde inanıp inanmamakta özgürsünüz. Çünkü gün içinde şehir içinde trafik yoğunluğu çilesini en çok çeken vatandaş. Gerisi hikaye.

Şimdi kavşaklar akıllanacak ya, bu da demek oluyor ki bugüne kadar çekilen çilen hep akılsız sistemden kaynaklanıyormuş! Kim akıllı kim akılsız bilemiyorum. Bildiğim bir gerçek var ki bu sistem eksi bir sistem.

Nasıl eski sistem? Baya baya çok eski bir sistem. CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın’ın zamanında öve öve bitiremediği ancak çare olmayan bir sistem bu. 2010 yılında Akıllı Trafik Sistemi Projesi'nin ilk etabı Mevlana Kavşağı'nda uygulandı!

Neymiş efendim? 2010 yılında. Tamı tamına 12 yıl önce uygulanan ve insanları çileden çıkartan bir sistem. Mevlana Kavşağı’nı o dönem kullananlar çok iyi hatırlayacaktır.  Sonra sözde akıllı sistemin aynısı Konyaaltı'daki eski İl Sağlık Müdürlüğü Kavşağı'ndan Lara'daki Laura Alışveriş Merkezi Kavşağı'na kadar birbirleriyle 16 kavşak entegre edildi.

Anlatılanlara yazılanlara göre 540 saniye olan bekleme süresi o kavşaklarda 55 saniye ye kadar indirilmişti. 350 olanla ise 50-60 saniyeye düşürülmüştü! Yaklaşık 12 yıl önümüzü ‘Bilimsel Yöntem’ diye sunulan Akıllı Kavşak Sistemi beceriksizliğin örtbas edilmesi için pansuman tedbirden başka bir işe yaramamıştı.

Ta ki dönemin Belediye Başkanı Menderes Türel’in göreve gelmesiyle Mevlana Kavşağı başta olmak üzere bazı kavşaklar alt ve süt geçitli hale getirilmiş ve trafik hayli rahatlatılmıştı. ‘İş bilenen kılıç kuşananın’ misali yapılamayanı birileri gelip yaptı ve sorun çözülmüştü. Ancak başarısız olan bir sistemin tekrar önümüzü niye konduğunu hala anlayabilmiş değilim.

Ya biz balık hafızalıyız birileri kandırmaya çalışıyor. Ya da birileri cebeni cukkaları indirip trafiği rahatlattık bahanesi ile kendisi veya kendileri rahatlayacak. Arkadaşlar, beyler, bayanlar! Elinizin altında bir sürü mühendis var. Yoksa bile Şehircilik Uzmanları var dışarıda. Onlardan bir görüş alıp bu işe başlasaydınız olmaz mıydı?

Hadi bunu yaptınız diyelim. Bu şehrin sözde Akıllı Kavşak Sistemi’nden önce Trafik Master Planı’na, sonrasında da yeni yollara ihtiyacı var. O yollar açılmadan hiçbir sistem işe yaramaz. Çünkü 12 yıl önce denenmişi yeni gibi önümüze koymanızdan belli. Belli ki bir çıkış yolu arıyorsunuz amma velakin o yol bu yol değil. İnanmayan uzmanına sorar.

YÜKSEK AKILLI SİSTEM!

Bu memleketin ne sivri zekalısı ne akıllısı, ne de yüksek IQ’lu insanı eksik olur. Canı sıkılan, önüne gelenin istediğini yaptığı bir şehir haline dönüştük ya bunu bize reva görenlere helal olsun. Dün sosyal medyaya düşen iki kare fotoğrafı görünce beynimden vurulmuşu döndüm. Konyaaltı Gazi Mustafa Kemal Bulvarı’ndaki ağaçların köküne BETON dökülmüş.

İnsanın “Yuh artık” diyesi geliyor. Ya arkadaş bu ağaçlarla alıp veremediğiniz nedir. Daha önce Konyaaltı’nda yine Türkay Otel Kavşağı’ndan Sea Life Otel’e giden yol üzerindeki ağaçlara aynısı yapılmıştı. Kimin yaptığı bilinmeyen (aslında biliniyor da) bu akıl dışı olay sanırım bizim çevrecilikten önce insanlığımızı sorgulamamızı gerektirecek. Bunu ancak insan olmayan yapabilirde ondan.

Bir de bu iki fotoğraf Antalya’nın sahipsiz olduğunu göstermeye yetecek yeni bir kanıt. Umarım bu şehrin gerçek sahipleri ‘EHRAMI BAHUR SICAKLARI’nı atlatıp uyanır.

AMAN DİKKATLİ OLALIM

Antalya’nın meşhur ‘Ehramı bahur sıcakları’ başladı. 40 dereceyi bulan hava sıcaklığı, yüzde 8’lere kadar düşen nem oranı ve sıcak esen poyrazı tehlikeyi de beraberinde getirdi.

Antalya Valiliği başta olmak üzere Orman Bölge Müdürlüğü sürekli ORMAN YANGINI uyarısı yapıyor. Piknik yerleri dahil ağaç olan her yerde ateş yasaklandı!

Yasakları sevmesem de bu yasaklar bize akciğerlerimizi koruma vazifesi verdiği için uymak zorundayız. Aksi halde ELİMİZLE YAKTIĞIMIZI GÖZYAŞIMIZ İLE SÖNDÜREMEYİZ!

Maazallah geçen yıl yaşadığımız Türkiye tarihinin en büyük orman yangını ile karşı karşıya kalabiliriz. İşte bunun için kararlara uyalım, uymayanları uyaralım, 112’ye bildirelim.

Çünkü bu ülke hepimizin.