YETİM AYLIĞININ KESİLMESİ

*Türk Vatandaşlığından Çıkma/Çıkarılma

*Çalışma Halinde Aylıkların Kesilmesi: 5434 sayılı Kanuna göre göre aylık almakta olan anne ve babanın 5510 sayılı Kanunun 4/1-c kapsamında çalışması durumunda 5434 sayılı Kanunun 99 uncu maddesi gereğince aylığı kesilmektedir. 5510 sayılı Kanunun 4/1-a ve 4/1-b kapsamında çalışmaları nedeniyle bağlanan aylıklarının asgari ücretin net tutarından fazla olduğu tespit edilenlerden muhtaç olmadıklarına karar verilenlerin aylıkları kesilmektedir.

* Evlenme: Aylık almakta iken evlenen babanın aylığı kesilmemektedir. Ancak aylık almakta iken evlenen annenin aylığı evlenme tarihini takip eden aybaşından itibaren kesilmektedir.

* Vazife ve harp malullerinin annelerine bağlanmış olan aylıklar evlenmeleri halinde ise kesilmemektedir. Ayrıca, vazife ve harp malullerinin baba ve annelerine bağlanmış olan aylıklar 5510 sayılı Kanunun 4/1-a, 4/1-b ve 4/1-c statüsünde çalışmaya başlamaları halinde de kesilmemektedir.

4/a ve 4/c bentlerine göre YABANCI ÜLKE mevzuatına tabi çalışanların, yaşlılık aylıkları, çalışmaya başladıkları tarihi takip eden ödeme dönemi başında kesildiğinden çalıştıkları süre zarfında kısa ve uzun vadeli sigorta kolları ile genel sağlık sigortasına ait prim alınacaktır.  

***

4/b bendi kapsamında çalışmaya başlayanların aylıklarının kesilmesi için yazılı istekte bulunması gerekmektedir.

Malullük Aylığı Bağlananların Çalışmaya Başlaması

Malullük aylığı almakta iken 5510 SK. veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmaya başlayanların malullük aylıkları çalışmaya başladıkları tarihi takip eden ödeme dönemi başında kesilmektedir.

***

4/A Emeklilerinin Çalışmaya Başlaması

Yaşlılık aylığı bağlandıktan sonra, yeniden çalışmaya başlayanların, aylıkları kesilenler tüm sigorta kollarına tabi olacaklar, aylıklarının kesilmemesi yönünde talepte bulunan ya da sigortalı işe giriş bildirgesinde sosyal güvenlik destek primine tabi olmayı tercih eden sigortalılar yüzde 30 oranına kısa vadeli sigorta kollarına ilişkin prim oranı ilave edilerek sosyal güvenlik destek primi ödeyeceklerdir.