Yeşili korumak için dev adım atıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı ülke genelinde ormanları korumak ve farkındalık oluşturmak amacıyla 'Orman Benim' kampanyası başlatıldı. Etkinlik kapsamında Antalya’da da ormana atılan çöpler elbirliği ile toplandı.

Tarım ve Orman Bakanlığı “Orman Benim” kampanyası ile 81 ilde  “Orman Benim” etkinlikleri düzenleyerek, vatandaşları, ormanları korumaya ve yangınlara karşı tedbirli olmaya davet etti. Antalya Orman Bölge Müdürlüğü’nün düzenlediği ‘Orman Benim’ etkinliğine Antalya Valisi Hulusi Şahin, Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici ve İl Milli Eğitim Müdürü Salih Kaygusuz katıldı. Etkinlikte farkındalık oluşturması için Vali Şahin ve öğrenciler ormana atılan çöpleri topladı. 



YEŞİLİ KORUMA BİLİNCİ OLUŞTURMA 

Antalya Valisi Hulusi Şahin etkinlikte yaptığı konuşmada, çocukların ve toplumun ormanları koruma bilincini oluşturmanın önemine değindi. Şahin, özellikle çöp atmanın ormanları kirlettiğini ve yangınlara neden olabileceğini vurgulayarak, herkesin bu konuda sorumluluk alması gerektiğini ifade etti. Bu önemli etkinlik, toplumun ormanları koruma ve temiz tutma konusundaki farkındalığı artırmaya yönelik önemli bir adım olduğunu belirten Şahin “Türkiye'nin 81 ilinde 922 ilçesinde de benzeri etkinlikler yapılıyor. Bizler biraz önce bölge müdürümüzün ifade ettiği gibi bir bilinç oluşturmak için toplandık. Bu bilinç öncelikle zümrüt yeşili ormanlarımızı koruma bilinci, muhafaza etme bilinci ve daha da ülkemizi yeşil hale getirme bilinci vereceğiz. Öncelikle bu bilinci çocuklarımıza vereceğiz ki onlar kendi ailelerine yetiştireceklerini eğitecekler ve uyaracaklar” dedi.


“ARABADA ÇÖP TORBASI TAŞIYIN”

Ormanın temiz hava ve su için önemine değinen Şahin, “Ormanlar aslında bir filtre. Hem ormanı hem havayı hem toprağı bir filtre gibi temizliyor. Sizler ormanı kirlettiğinizde öncelikle bu filtre vazifesini engelliyorsunuz. İkincisi plastik gibi cam gibi bazı çöpler yangına da sebebiyet veriyor. Burada bütün mesele Sevgili çocuklar, sizlerin geleceğini kurtarmak. Bunun için çok dikkat etmemiz lazım. Annenize, babanıza söyleyin arabanıza da bir çöp poşeti koyalım. Yediğimizi içtiğimizi bu poşete biriktirelim. Ondan sonra uygun yerde çöp tenekelerini atalım. Bu bilinci oluşturarak bu güzelim ormanlar bir çöplük haline gelmekten kurtulur” diye konuştu. 


“ORMANLARA GİTMEMEK ÇÖZÜM DEĞİL”

Ormanın kullanırken dikkatli davranmak gerektiğini ifade eden Şahin “Tabii ki ormanlarımızı kullanacağız. Ormanlara gitmemek bir çözüm değil. Ormanlara gideceğiz, yürüyüş yapacağız, piknik yapacağız ama usule uyacağız. Gittiğimiz yeri kirletmeyeceğiz. Çöplerimizi toplayacağız ve oradan alacağız uygun toplanma alanlarına götüreceğiz. Bugün de yapmaya çalıştığımız bu. Birazdan dolaşacaksınız. Burası öyle çok da yol üstü bir yer değil ama göreceksiniz ki her tarafta plastikler var. Hele plastik doğada da çözülmüyor. Yüzlerce yıl yaşıyor hayvanlara zarar veriyor, bitkilere zarar veriyor. Hep zarar veriyor” diye kaydetti. 


“YANGINLARININ YÜZDE 90’I İNSAN ELİYLE ÇIKIYOR” 

Etkinlikte konuşan Antalya Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici ise yaz aylarının yaklaşması ile orman yangınları ile mücadele zamanını yaklaştığını dikkat çekti. Dikici orman yangınlarının yüzde 90’nın insan eliyle dikkatsizlikten yangınların çıktığını vurgu yapak “ Orman yangınlarının yüzde 90’ı insan eliyle dikkatsizlikten ve benzeri nedenlerden çıkan sebeplerden oluşuyor. Bunları mutlaka ve mutlaka en aza indirmemiz lazım” dedi.


“MÜCADELEYİ HEP BERABER YAPACAĞIZ” 

Antalya'nın yüzde 57’si orman olduğunu belirten Dikici, “Sınır birliklerimiz var. Yangınlarımızın birçoğu da mutlaka bizim komşularımızın yaptığı dikkatsizlikten, anız yakmadan, herhangi bir işte ateş yakıp söndürememeden, tarla temizliğinden, ormana sirayet eden yangınlardan oluşmakta. Bunları engellememiz lazım. Bunu da hep beraber yapacağız” diye konuştu. 

2021 yılında çıkan yangın afetini hatırlatan Dikici, “2021 bir yangın çıktı. 59 köyümüz etkilendi. Binlerce evimiz yandı. Dokuz tane vatandaşımız şehit oldu. Telefonun hayvanın sayısı altta hesabı yok. Ve hala o yangının izlerini sileceğiz diye mücadele ediyoruz. O açıdan bütün toplum olarak orman yangınlarına karşı duyarlı olmamız lazım. Hepimiz dikkat etmeliyiz ki bu mücadeleyi topyekun yaparsak başarıya ulaşacağız. Yoksa bir şansımız yok” diye belirtti.

Yol kenarlarının kirletilmesini eleştiren Dikici “Bir de bizim bir derdimiz daha var. Toplum geliştikçe, nüfus arttıkça, hareketlilik devam ettiği müddetçe ormanlarımızda özellikle yol kenarlarında artık bir çöplük haline geldi. Burası düşünün anayol olmamasına rağmen burada bile gelirken dikkat etmişsinizdir yol kenarları çöplük haline geldi. Bizim içtiğimiz suyun temizliği ormandan kaynaklanıyor. Soluduğumuz hava ormandan kaynaklanıyor. Evimizde çekirdeği yiyip veya suyu içtiğimizde halının ortasına odanın ortasına nasıl atlıyorsak ormana da atlayacağız” ifadelerini kullandı. 


“HER HAFTA 3 KAMYON PİSLİK TEMİZLİYORUZ” 

Sadece Korkuteli yolunda 3 kamyon çöp topladıklarına dikkat çeken Dikici “Molozları götürüp bizim tespit ettiğimiz yerler var oraya dökeceğiz. Gece her yer moloz oluyor. Her gün temizliyoruz. Korkuteli yolunda haftada 3 kamyon pislik temizliyoruz. Emin olun her hafta hiç eksilmiyor. O açıdan ormanlarımızı temiz tutalım. Bunlar da yangına sebebiyet veriyor. Yangına sebebiyet vermese bile kirletiyor, pislik yaratıyor. İşte bugün de bu farkındalığı yaratalım. Hep beraber topluma örnek olalım. Hep beraber yazın yangınların sayısını azaltalım. Dikkatsizlikleri engelleyelim” diyerek sözlerini noktaladı.