YERLİ TOHUM ÇİFTÇİYE YARADI
Antalya’nın Aksu ilçesinde bulunan TİGEM Boztepe Tarım İşletmesi Müdürlüğü, Türk çiftçileri için 2018 yılından bu yana yerli ve milli tohum üretiyor.
Antalya’nın Aksu ilçesinde bulunan TİGEM Boztepe Tarım İşletmesi Müdürlüğü, Türk çiftçileri için 2018 yılından bu yana yerli ve milli tohum üretiyor.
Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünün (TİGEM) Boztepe Tarım İşletmeleri Müdürlüğünde, 2018 yılından bu yana Türk mühendislerinin çalışmaları sonucu yüzde yüz yerli tohum üretiliyor. Kalite konusunda, muadilleri ile eş değer olan tohumlar, Türkiye bazında 280’e yakın bayide satışa sunuluyor. Ayrıca bu tohumların yurtdışı, satış ağıda mevcut. Cibuti Cumhuriyeti başta olmak üzere, Kırgızistan ve Özbekistan’a gönderilen tohumların yurt dışı satışıyla ilgili Fas ile Tunus’la görüşmelerin sağlandığı da ifade ediliyor. Çalışmalar ile ilgili bilgi veren Boztepe Tarım İşletme Müdürü Olcay Akın, TİGEM’in şanlı bir geçmişi ve tohumculuk konusunda müthiş bir deneyiminin olduğuna dikkat çekti. Akın, “TİGEM öncelikle yerli ve Milli. Türkiye’nin tohumluk yem bitkileri, damızlık hayvan, fidan ve fide üretiminde ihtiyacı olan çiftçinin yetiştirmesi gereken her şeyi görev olarak üstlenmiş bir kurum. 2018 yılında da ülkenin sebze tohumculuğunu üretmek için kolları sıvadı ve 11 bin metrekare alanda bu işi yapmak için 5 tür 7 çeşitle çalışmalarımız başladı” dedi.
“BU ÜRÜNLER YÜZDE YÜZ YERLİ VE MİLLİ”
Yerli ve milli tohum kalitesi konusunda ziraat mühendisleri bir araya gelerek, BATEM Batı Akdeniz Araştırma Merkezi ile birlikte TİGEM’in Boztepe Tarım İşletmesi çalışanlarının bir araya geldiğini kaydeden Akın, “Bir protokol çerçevesinde 2018 yılında üretime başladık. Bu ürünler yüzde yüz yerli ve yüzde yüz milli Türk Mühendislerin ürettiği ürünler. Kalite konusunda, muadilleri ile eş değerde. Domateste 17, salatalıkta 18 ve diğer çeşitlerde; parlaklık, verim, tat ve dayanıklılık gibi özelliklere sahip. Bu özellikleri bakımından muadillerinden üstün tohumları burada yetiştirip Türk çiftçisine sunuyoruz. İşletmelerimin tümünde tohumlarımız satılmakta. Türkiye bazında 280’e yakın bayimiz var. Bunun yanında anlaşmalı olduğu tohum bayileri var. PTT AVM’den evlerine kadar bir tıkla, hemen gönderim yapabiliyoruz” diye konuştu.
“YURTDIŞINA AÇILDIK”
Yurtdışına yavaş yavaş açıldıklarını ifade eden Akın, “Tohumlarımızdan Cibuti’ye gönderdik. Bunun yanında Kırgızistan ve Özbekistan’a gönderdik. Denemelerini yapıyorlar. Fas ve Tunus’la görüşmelerimiz var. 10 sene önce yüzde 50 civarında yani 200 milyon dolarlık alım yaparken, 100 milyon dolarlık satış yapabiliyorduk. Bu oran şimdi yüzde 80’lere çıktı. Bu da bizim işi doğru yaptığımız ve adım adım ilerlediğimizi gösteriyor” ifadelerini kullandı.
“BU TOHUMUN MÜDAVİMİ OLACAKLAR”
Akın son olarak şunları söyledi: “Bu ürün yetiştirene kadar bizimdi ama bundan sonra Türk çiftçisinin. Ona sahip çıkıp, alıp denemelerini istiyoruz. Denediklerinde kalite, ucuz fiyat, istihdam yaratması, bu ülkenin dövizinin bu ülkede kalması yurt dışına gitmemesi yönüyle, kadınlarımızın el emeği ile işlendiğini gördüklerinde, zaten vazgeçemeyecekler. En azından bir kere deneyip bu tohumun müdavimi olacaklarına eminiz”
İHA
İklim değişikliğinin tarım üzerine etkilerini ve alınması gereken önlemleri anlatan Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, “Geçtiğimiz 5 yıl içerisinde Türkiye tarım sigortaları kapsamında çeşitli tehditlere karşı üreticilere hükümet 10 milyar liralık bir ödeme yaptı. Ürününü garanti altına almak isteyenlerin tarım sigortası mutlaka yaptırması gerekiyor” dedi.
Türkiye’de ve dünya genelinde iklim değişikliğinin tarımsal üretimi ciddi şekilde etkilediğini belirten Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, iklim değişikliğinin Akdeniz Havzası’nı fazlasıyla etkilendiğini vurguladı. Özçatalbaş, “1 ile 4 santigrat derecelik bir artış söz konusu. Ancak 1 santigrat derecelik artış bile tarımsal faaliyetlerde önemli sınırlamalara yol açabiliyor” dedi.
Türkiye'den 114 ülkeye yılın 9 ayında 1 milyar 160 milyon dolarlık meyve ihracatı yapıldı.
Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Antalya Tarım Konseyi (ATAK) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumunun (TUİK) açıkladığı Ağustos ayı Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi'ni (Tarım-GFE) değerlendirdi. Tarım-GFE'nin Ağustos ayında aylık yüzde 1.39 ilan edildiğini belirten Çandır, “Bu rakam, endeksin ölçülmeye başladığı 2015 yılından itibaren Ağustos ayları ortalamasının (2.00) yaklaşık yüzde 30 altında olmuştur. Uzun bir aradan sonra ilk defa ortalamanın altında bir aylık tarımsal girdi fiyat endeksi düşüşü ilan edilmiştir” dedi.
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM) Müdürü Abdullah Ünlü Toprağın Sesi programının konuğu oldu. Müdür Ünlü kurum olarak sektör ve paydaşlara öncülük etmeyi amaçladıklarını söyledi.
Türkiye'nin tohumculuk sektöründe önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, “Türkiye’nin, tohumculuk sektöründe dışarıya bağımlı bir ülke olmadığını belirterek, aksine ihraç eden bir ülke olduğunu vurguladı.
Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, Antalya, Isparta ve Burdur illerinde Şubat-Nisan dönemi özelinde ciddi kuraklık belirtileri gözlemlendiğini belirerek, kuraklık durumuna karşı alınması gereken önlemleri aktardı. Şube, yağışlarda geçen yılın Nisan ayına göre yüzde 70 azalma yaşandığını vurguladı.
Tarım ve Orman Bakanlığı Tayvan'a nitrofuranlı yumurta gönderildiği iddialarını araştırmak üzere inceleme başlatıldığı açıkladı.
Antalya’da 20 dönüm örtü altı alanda yıllık 50 bin paket tohum üretimi yapan Ziraat Yüksek Mühendisi Ali Uzun, 7 türde 50 çeşit tohumu 16 ülkeye ihraç ediyor. Uzun, “Antalya’da ilerleyen yıllarda seralarda belki de yemek için domates üretilmeyecek. Tamamen tohumluk üretilecek. Çünkü biz tohumluk ürettiğimiz zaman birim alandan 10 katı daha fazla kazanabiliriz. Bunu bugün günümüzde Hindistan başarmış durumda. Sektörümüze teşvik alabilirsek hem istihdama katkıda bulunuruz hem de ülkemizin ihracatına katkıda bulunuruz” dedi.
Antalya’nın Serik ilçesinde sabahın erken saatlerinde seraya giren kadınların mavi yemiş (blueberry) mesaisi başladı. Saksılardan tek tek toplanan mavi yemişlerin 125 gramı 45 liradan alıcı buluyor.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz