“YERLİ GAZIN ÜRETİMİ SOMUTLAŞMALI”
Prof. Dr. Emre Alkin, BOTAŞ ve TPAO’nun halka arzı için yeni keşfedilen doğal gazın çıkarılması için yapılacak yatırımların elle tutulur hale gelmesini beklemek gerektiğini söyledi.
Prof. Dr. Emre Alkin, BOTAŞ ve TPAO’nun halka arzı için yeni keşfedilen doğal gazın çıkarılması için yapılacak yatırımların elle tutulur hale gelmesini beklemek gerektiğini söyledi.
Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emre Alkin, Türkiye’nin Karadeniz’deki büyük doğalgaz keşfini ve keşif sonrası gündeme gelen Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ve Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi’nin (BOTAŞ) halka arzını değerlendirdi. Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) bulunan doğalgazın parasal değerini 82 milyar dolar olarak hesapladığını ifade eden ekonomist “Uluslararası bir kuruluş tarafından böyle bir hesaplama yapılması, açıklanan müjdenin arkası var mı yok mu diye şüphe duyulmasının önüne geçiyor” dedi.
"BUGÜNE KADAR ÇIKAR GRUPLARI ENGELLEMİŞ"
Bölgedeki rezerv varlığının eskiden beri bilindiği halde bugüne kadar bulunup çıkarılmadığına dikkat çeken Emre Alkin “Demek ki doğalgaz alım satımından para kazanan çıkar grupları bu gazın çıkarılmaması için çeşitli ikna yöntemleri kullanmış. Hükümet diyor ki, doğal gazı çıkaracağız. Bu devrimdir” ifadelerini kullandı.
"OLUMSUZ TEPKİ GÖSTERENLERE SUÇLAMA"
Bulunan rezervin, yılda yaklaşık 50 milyar m3 doğalgaz ithal eden Türkiye’nin en az altı yıllık ihtiyacını karşılayacak büyüklükte olduğunun altını çizen Emre Alkin şöyle devam etti:
“Böyle bir kaynağa kavuşmak iyi bir haber. Bundan ötürü olumsuz tepki verenlerin yaklaşımını anlayamıyorum. Olumsuz tepkilerin önemli bir kısmının doğalgaz ticareti yapan çıkar gruplarının ürettiği haberler olduğuna inanıyorum.”
"BULUNAN GAZ BİR AN ÖNCE ÇIKARILMALI"
Bulunan gazın çıkarılma maliyetine de değinen Alkin “Hesap ortada. Bugünkü fiyatlarla 82 milyar dolarlık değere sahip doğalgaz 6 milyar dolarlık bir yatırımla gaz çıkarılacak. Sorun nerede? Sorun yok ama bir şart var. Bu gazın çabucak çıkarılması lazım. Bulundu artık. Bu gazın üretilmesi çıkar gruplarının etkisiyle ya da siyasi diplomatik meseleler nedeniyle ertelenmemeli. Türkiye bulduğu doğalgazı halkının refahını arttırmak için kullanacak” ifadelerini kullandı.
"TPAO VE BOTAŞ’IN DEĞERİ ARTTI"
Yeni keşfin ardından gündeme gelen TPAO ve BOTAŞ özelleştirmeleri konusuna da değinen Prof. Dr. Emre Alkin, bulunan gaz rezervinin, her iki şirketin değerini çok ciddi şekilde yükselteceğini söyledi. Alkin “Ancak bu iki kurumun halka arzını ne zaman gerçekleştireceğimiz de büyük önem arz ediyor. Yabancı yatırımcıları tekrar Borsa İstanbul’a gelmeye ikna edecek hamlelerden biri de, iki kıymetli kurumun BOTAŞ ve TPAO’nun halka arz yoluyla piyasalarla tanıştırılması olabilir.”
HALKA ARZ İÇİN EN İYİ ZAMAN?
Prof. Dr. Emre Alkin, BOTAŞ ve TPAO’nun halka arzı için en iyi zamanlamanın ne olabileceğine dair yaklaşımını da şöyle ortaya koydu:
“Sadece doğal gazın bulunması müjdesi şirket değerlerini tek başına yükseltecek bir güce sahip değil. Bahsedilen doğal gazın çıkarılması için yapılan hamleler ve yatırımlar elle tutulur hale geldiğinde bence halka arz için zaman da gelmiş olacaktır.”
İHA
İklim değişikliğinin tarım üzerine etkilerini ve alınması gereken önlemleri anlatan Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, “Geçtiğimiz 5 yıl içerisinde Türkiye tarım sigortaları kapsamında çeşitli tehditlere karşı üreticilere hükümet 10 milyar liralık bir ödeme yaptı. Ürününü garanti altına almak isteyenlerin tarım sigortası mutlaka yaptırması gerekiyor” dedi.
Türkiye’de ve dünya genelinde iklim değişikliğinin tarımsal üretimi ciddi şekilde etkilediğini belirten Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, iklim değişikliğinin Akdeniz Havzası’nı fazlasıyla etkilendiğini vurguladı. Özçatalbaş, “1 ile 4 santigrat derecelik bir artış söz konusu. Ancak 1 santigrat derecelik artış bile tarımsal faaliyetlerde önemli sınırlamalara yol açabiliyor” dedi.
Türkiye'den 114 ülkeye yılın 9 ayında 1 milyar 160 milyon dolarlık meyve ihracatı yapıldı.
Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Antalya Tarım Konseyi (ATAK) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumunun (TUİK) açıkladığı Ağustos ayı Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi'ni (Tarım-GFE) değerlendirdi. Tarım-GFE'nin Ağustos ayında aylık yüzde 1.39 ilan edildiğini belirten Çandır, “Bu rakam, endeksin ölçülmeye başladığı 2015 yılından itibaren Ağustos ayları ortalamasının (2.00) yaklaşık yüzde 30 altında olmuştur. Uzun bir aradan sonra ilk defa ortalamanın altında bir aylık tarımsal girdi fiyat endeksi düşüşü ilan edilmiştir” dedi.
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM) Müdürü Abdullah Ünlü Toprağın Sesi programının konuğu oldu. Müdür Ünlü kurum olarak sektör ve paydaşlara öncülük etmeyi amaçladıklarını söyledi.
Türkiye'nin tohumculuk sektöründe önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, “Türkiye’nin, tohumculuk sektöründe dışarıya bağımlı bir ülke olmadığını belirterek, aksine ihraç eden bir ülke olduğunu vurguladı.
Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, Antalya, Isparta ve Burdur illerinde Şubat-Nisan dönemi özelinde ciddi kuraklık belirtileri gözlemlendiğini belirerek, kuraklık durumuna karşı alınması gereken önlemleri aktardı. Şube, yağışlarda geçen yılın Nisan ayına göre yüzde 70 azalma yaşandığını vurguladı.
Tarım ve Orman Bakanlığı Tayvan'a nitrofuranlı yumurta gönderildiği iddialarını araştırmak üzere inceleme başlatıldığı açıkladı.
Antalya’da 20 dönüm örtü altı alanda yıllık 50 bin paket tohum üretimi yapan Ziraat Yüksek Mühendisi Ali Uzun, 7 türde 50 çeşit tohumu 16 ülkeye ihraç ediyor. Uzun, “Antalya’da ilerleyen yıllarda seralarda belki de yemek için domates üretilmeyecek. Tamamen tohumluk üretilecek. Çünkü biz tohumluk ürettiğimiz zaman birim alandan 10 katı daha fazla kazanabiliriz. Bunu bugün günümüzde Hindistan başarmış durumda. Sektörümüze teşvik alabilirsek hem istihdama katkıda bulunuruz hem de ülkemizin ihracatına katkıda bulunuruz” dedi.
Antalya’nın Serik ilçesinde sabahın erken saatlerinde seraya giren kadınların mavi yemiş (blueberry) mesaisi başladı. Saksılardan tek tek toplanan mavi yemişlerin 125 gramı 45 liradan alıcı buluyor.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz