YEREL SEÇİMLERİN İLK PERDESİ AÇILDI

Beklenen ve özlenen süreç yeniden başladı. 2024 yılı yerel seçimlerinde ilk perde açıldı. Bu filmde ne ararsan var: Entrika, aksiyon, polemik, dram, gözyaşı, azıcık bilim kurgu ve bolca da politika.  ‘Yalan rüzgarı’nı aratmayacak maskeli yüzlerle bolca karşılaşacağımız ve ironik manzaralara sık sık şahit olacağımız enteresan bir sürecin başındayız.

Peki, bu noktaya nasıl geldik? ‘Görev alınmaz, verilir’ felsefesi ile sınırları çizilen anlayış nasıl oldu da nostalji unsuru haline geldi? İnsanoğlunun genlerine işleyen mevki ve makam hastalığı ne tür bir rahatsızlıktır ki dünyaları siyasal kutuplara böler ve zihinsel algıları hastalıklı psikolojinin esareti altına sokar?

Siyasal zeminde aktör olarak yer almak isteyen isimlerin kendi reklamlarını yapmak uğruna akla hayale gelmeyen yöntemlere başvurması, ABD’deki seçim kampanyalarının oldukça amatör çeşitlenmesinden başka bir şey değil aslında.

Temel felsefe aynı yani. Amerikan kapitalizminin siyasal kültürümüzdeki izdüşümüne tanık olacağız önümüzdeki günlerde. ADAYİSTAN’ın ilk perdesindeki aktörlerimizin kimi ‘hard’ rollerde takılacak, kimi ‘komşunuzun kızı’ edasında davranacak.

Kelli felli insanların makamlar uğruna nasıl ucuzlayacağını göreceğimiz garip bir dönemi yaşayacağız. Tanıtım için basit ve şark kurnazlığı kokan numaralardan bolca izleyeceğiz. Bereket versin ki ADAYİSTAN’ın ilk perdesinde rol alan bazı aktörler ile adlarını ilk defa duyduğumuz insanlar bu şehri ve ilçelerini yönetmeye talip olacak.

Bazıları genel seçimlerde neticeye ulaşamamış; kimi işinin başına dönmüş, kimi de arta kalıp hırs yaparak sahneye tekrar çıkmış durumda. Hatta çıkmaya hazırlananların yanında bunlardan yan roller üstlenecek olanlar da elbette vardır.

Belediye başkanlığı olmazsa meclis üyeliğine tav olacaklar var. Türkiye’de siyaset kurumunun itibar açısından neden bu durumda olduğunun cevabı da bu olacak. Adayistan’da, yine hak edenler değil; tepelerde güçlü bağlantısı, halk tabiriyle emmisi-dayısı olanlar işi götürecek.

Toplumun diğer sahalarında gördüğümüz arızalar siyasette daha belirgin olarak göze çarpıyor diye suçlu aramanın kazandıracağı bir şey yok. Ortadaki manzara bu ve burada sorumluluk hepimizin…

Hak ederek bir yerlere gelenler olmayacak mı? Elbette olacak. Fakat onlar yine azınlıkta kalacak. Partilerde başvuru ve istifa süreçleri önceki gün başladı.  

Şöyle bir göz attım istifacıların listesine.  Kimler var kimler yok diye. Tam bir facia bana göre. Ya bizleri akılsız sanıyorlar, ya da aday olmak için istifa ederek kendilerini çok uyanık sanıyorlar.

Ha aralarında bu işi yapabilecek birkaç kişi var bana göre. Önümüzdeki günlerde başvurular bitsin, listenin tamamı elime geçsin; tek tek, isim isim, makam makam yazacağım.

Tabi filmin ilk perdesinde fırıldaklar da yok değil. Kim mesela diye soranları duyar gibiyim. Hemen bir örnek vereyim. Elmalı’nın NOTER ONAYLI AŞK SKANDALI KAHRAMANI Belediye Başkanı HALİL ÖZTÜRK.

Halil Efendi AK Parti’den siyasete girdi. Önce meclis üyesi seçildi sonraki seçimde İYİ Parti’ye geçti. CHP’nin desteğini alıp Belediye Başkanı seçildi. Yaşadığı skandallar nedeniyle aday gösterilmeyeceğini anlamış olmalı ki şimdi RÜZGAR GÜLÜ gibi dönmeye başlamış.

Bana gelen duyumlara göre HALİL ÖZTÜRK, İYİ Parti’den istifa ederek CHP’ye geçme hazırlığı yapıyormuş. Vallahi yakışır çünkü bu kadar iğrenç bir skandala kapılan birini kabul etse etse ancak CHP kabul eder.

Çünkü CHP’nin içi de siyaset PERVANELERİ ve RÜZGAR GÜLLERİ ile doludur. Çok ileri gitmeyin, bir süre önce gerçekleşen CHP Kurultayı’nda yaşananlara bakın yeter. Kurultay öncesi Kemal Kılıçdaroğlu’nun etrafından dönenler bir anda yön değiştirmedi mi?

Benim anlamadığım bu siyaset PERVANELERİ ve RÜZGAR GÜLLERİ ne hikmetse önce AK Parti’den siyasete giriyorlar, sonra İYİ Parti’ye geçiyorlar. Örneğin, Döşemealtı’nda 2019 yılında AK Parti’den Belediye Başkanı ADAYI olan EMRE AFACAN.

Bu zat-ı muhterem de seçimi kaybedince bir süre bekleyip ABLA RÜZGARINA kapılarak RÜZGAR GÜLÜ misali İYİ Parti’ye geçti. Sonra emeline kavuştu ve herkesten önce aday gösterildi. Amma ABLA RÜZGARI kesiliverirse PERVANE nereye yönelir bilinmez.

Tabi seçime giderken, adayların belirlenme süreci belli olup isimler açıklandığında daha ne PERVANELER ne RÜZGAR GÜLLERİ göreceğiz o ayrı. İşte o zaman fırtına kopacak.

SİYASET FİLMİNDEKİ ilk PERDE gibi ikinci PERDE de heyecanlı olacak. Bekleyip göreceğiz. Biraz sabır!