YEREL SEÇİMİN ATEŞİ İLÇELERİ DE SARMIŞ!

Geçen hafta bugün, ‘ORTALIK SİYASETİN HARMAN YERİ GİBİ!’ başlığı ile Antalya’da siyasetin nabzını tuttuk. Kimi beğendi kimi işine gelmediği için burun kıvırdı. Olsun varsın. Ben birileri mutlu olsun diye MUTLULUK ÇUBUĞU görevi yapmak için, birileri memnun olmasın diye FİTNELİK görevi falan üstlenmedim. Sadece durum tespiti yapıyorum.

Önceki yazıda büyükşehir ve merkez ilçedeki adayları ele almış, kendi söylemleri, konuşulanlar ve kulislerde dillendirilen isimleri tek tek yazmaya çalışmıştım. Gördüğüm kadarıyla AK Parti ve MHP’nin haricindeki partilerin kafaları hala Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği genel seçiminde kalmış. Henüz o mahallede yaprak kıpırdamıyor desem yeridir.

Neyse. Ben yine de hafta boyunda yaptığım görüşmeler edindiğim bilgiler ve intibalar ışığında doğu ve batı ilçelerindeki aday adaylarının durum tespitini yapacağım. Bir kez daha yineliyorum. Herkesin kendine, kalbine ve aklına göre bir adayı mutlaka vardır. Öyle kimse alınmasın, darılıp gücenmesin. Çünkü yerel siyasette Antalya merkezi HARMAN YERİ GİBİ olmuş, ilçelerde ise ATEŞ BACAYI SARMIŞ durumunda!

Bu durum minvalinde gelin hep birlikte önce batı sonra doğu ilçeleri turuna çıkıp nabzı birlikte tutalım. Neler oluyor, kim neyi konuşuyor, kim adaylığa heves ediyor kim net aday! Önceliğimizi doğu ilçelerine verilim. Serik’ten başlayıp Alanya’ya kadar uzanalım. Ötesi başka zamana kalsın. Sarıkeçili ve Karakoyunlu Yörükleri bir ele alalım.

Serik yerel siyaseti oldum olası karışıktır. Kimin ne yapacağı hiç belli olmaz. Çünkü Yörüklerin daimi kanı kaynar. Ancak burada Cumhur İttifakı ön planda görünüyor.

SERİK: Mevcut AK Partili Belediye Başkanı Enver Aputkan ile ne partililerin ne de ilçe halkının ne hikmetse yıldızı bir türlü barışmadı. Bu nedenle de aday olup olmayacağı konusunda kendisi net değil. Mimar Bülent Aydın adı konuşuluyor. İttifak devam ederse AK Parti veya MHP onun için fark etmeyecek gibi. AK Parti’den Avukat Ramazan Dolay, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Veli Vural öne çıkan isimler. Bir de Antalyaspor Basın Sözcüsü Avukat Adnan Başkan var. Onun da adı hem AK Parti hem de İYİ Parti için geçiyor. Geçen dönem AK Parti’den belediye başkanı seçilen ve tekrar aday gösterilmeyince İYİ Parti’ye katılan Prof. Dr. Ramazan Çalık’ta aday. Ancak Çalık’ı AK Parti aday gösterirse KOŞA KOŞA gelecek gibi. Milletvekilliği seçiminde MHP’den 14. sıra adayı Ahmet Ali Coşkun da aday adayı olarak dillendiriliyor. Serik Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Recep Savaş, şu an en çok adından söz edilen isim. DYP kökenli olan Savaş’ın MHP’den aday olması kuvvetle muhtemel. Çünkü ilçe halkı bu kez ilçenin MHP’ye verilmesinden yana bir tavır sergiliyor. Eski MHP’li ve geç en seçimde DSP adayı olan Başkan Mehmet Habalı’nın ise bu kez CHP’den şansını deneyeceği konuşuluyor. İYİ Parti’den Yusuf Mecek ve Ergüven Yılmaz’ın ise aday adayı olmaları kuvvetle muhtemel. CHP’de ise konuşulan tek isim Dr. Kadir Kumbul. Bakalım Yörükler son anda nasıl bir atak yapıp karar verecek!

MANAVGAT: Yerel seçimdeki en kritik ilçelerden biri. AK Parti’de henüz net bir aday adayı ortaya çıkmış değil. Sadece konuşulan isimler var. Geçtiğimiz dönem Cumhur İttifakının adayı Hasan Öz’ün bu dönemde içinde adı geçiyor. Evrenseki Eski Belediye Başkanı Recep Barut’un da adı kulislerde konuşuluyor. MASİAD eski Başkanlarından Turgay Akar, iş adamı Süleyman Öz, muhasebeci Ali Rıza Öner ve turizmci Avukat Emel Özden’in de adı AK Parti’den aday ardayı olabilecek adaylar arasında gösteriliyor. MHP’den ise MASİAD Başkanı Mücahit Tatar ve inşaatçı, Mali Müşavir ve Serbest Denetçi Salih Çiftçi konuşulan iki isim. Tatar’ın uzun süredir hazırlık yaptığı biliniyor. CHP’de mevcut Belediye Başkanı Şükrü Sözen tek aday gibi görünse de ön seçim olursa eski ilçe başkanlarından Mustafa Akkuzu da ortaya çıkacak. İYİ Parti’de ise Doktor Hüseyin Ziyaettin aday adayı olmak amacıyla mevcut ilçe yönetim kurulundan istifa etti. Ancak İYİ Parti Antalya 4. Sıra Milletvekili adayı Ayşen Kurt’un ismi de son hamle ile aday gösterilebilecek isim.

Memleket Partisi’nden mevcut İlçe Başkanı Ali Sazan, Zafer Partisi’nden Antalya Milletvekili Adayı Dr. Volkan Yurtman, bağımsız olarak ise Side FM ve Radyo Manavgat’ın Yönetim Kurulu Başkanı Gazeteci Sedat Manav’ın adı aday olacak isimler arasında yer alıyor. Manavgat’ta en kritik aday ise Bağımsız Belediye Başkan Adayı olarak son bir yıldır çalışan Konya Selçuk Üniversitesi Eski Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan. İlçede bütün işletmeleri tek tek ziyaret ederek yapacaklarını anlatmış ve anlatmaya da devam ediyor. Kendisini Manavgat’ta farklı siyasi görüşe mensup insanlar destekliyor.

ALANYA: AK Parti’de aday adayı olmak için ilçe başkanlığı görevinden istifa eden Mustafa Toklu’nun dışında ikinci bir isim yok. İttifak olmazsa seçimin favorisi olarak gösteriliyor. Ancak Cumhur İttifakı devam edecek gibi. Hal böyle olunca mevcut Belediye Başkanı Adem Murat Yücel de MHP'nin tek adayı. Ancak son seçimde AK Parti’nin oy oranı yüzde 31, MHP’nin ki ise yüzde 11. Bu ayrıntı gözden kaçırılmamalı! Burada kritik kararı verecek isim Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli. Mevlüt Çavuşoğlu’nun tavrı da önemli tabi.

Uzun süreden beri çalışmalar yürüten eski ALTSO Başkanı Mehmet Şahin’in muhtemelen İYİ Parti'den aday olması bekleniyor. Çünkü ALGC ödül töreninde İYİ Parti İl Başkanı Vahdet Karacan’ın elinden plaket alması bu ihtimali güçlendiriyor. Son seçimlerde İYİ Parti oranı ise yüzde 10 civarında. CHP kanadında ise henüz bir isim görünmüyor ve sessizlik hakim. S on seçimde CHP rekor kırarak yüzde 32 oy almıştı. Haydar Yıldız ise bağımsız aday. Ama seçilme şansı hemen hemen hiç yok.

KAŞ: Henüz burada da sessizlik hakim. AK Parti’de tek aday olarak ise mevcut Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş görünüyor. Tabi ilerleyen zamanlarda MHP, CHP ve İYİ Parti’de de hareketlenmeler olacaktır.

FİNİKE: AK Parti’de öncelik ilçe başkanı ataması. Emin Madenci’nin ataması beklenirken olmaması ve atamanın ötelenmesi şaşırttı. Önceki dönem Başkan olan Kaan Osman Sarıoğlu çok hevesli ve istekli. Eski İlçe Başkanı Osman Aladağ ve Salih Akdeniz de aday adayları arasında gösteriliyor. MHP’den Recep şahin İYİ Parti’den Mustafa Ulutaş’ında adı geçiyor. CHP’de ise mevcut Belediye Başkanı Mustafa Geyikçi tek aday. Ancak onun işini zora sokanın ise oğlu Ali Geyikçi’nin belediyede yaptığı çalışmalar gösteriliyor.

KUMLUCA: Seçim ateşinin tüttüğü en haraketli ilçelerden biri. Eski Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya tekrar sahneye çıkacak gibi. Doktor Galip Öztekin, eski İlçe Başkanı Arif Yavuzer ve Avukat Hüseyin Yavuzeroğlu aday adayı olarak gösterilen isimler. Kumluca’da Hüseyin Orhan Tekin ismi çok konuşuluyor. Kendisi öğretmen ve enteresan bir şekilde acayip seviliyor. CHP’de bütün mesele AK Parti’nin adayını belirlemesine bağlı ve buna göre aksiyon alacaklar. Eski Milletvekili Aydın Özer sahaya sürülecek gibi. Öğretmen İsa Güzel’in adı konuşulsa da mevcut Belediye Başkanı Mustafa Köleoğlu’nun aday gösterilmesine ihtimal verilmediği için Fahrettin Karaöz’ün tavrı belirleyici olacak. MHP kendilerinden aday tercihi sunmaya hazırlanırken İYİ Parti’den ise Büyükşehir Koordinatörü Kerem Kaya Turan aday olarak ortaya atılacak isim.

ELMALI: Bu ilçe benim özel bir ilgi alanımda. Olup biteni adım adım takip ediyorum. Özellikle mevcut İYİ Partili Belediye Başkanı Halil Öztürk’ün yaşantısı, yaptıkları ve yapamadıklarından. Bir de yardımcısı CHP’li Hasan Aydın’ın durumundan. Kadim ilçede en hareketli parti AK Parti. Eski İlçe Başkanı Mustafa Başkaya, AK Parti İl Başkan Yardımcısı Muammer Ak, Eski İlçe Başkanı Ali Gökçe ve Ziraat Odası Başkanı Salih Kurubaş’ın aday adayı olacağı konuşuluyor. Lakin kulislerde Başkaya’nın adının ağır basması dikkat çekiyor. Ancak eski Belediye Başkanı Ümit Öztekin’in sessizliği gözden kaçırılmamalı. MHP’de ise milletvekilliği seçiminde listenin 12. Sırasında yer alan İdris Özcan’ın aday olması bekleniyor. Avukat Alperen Erol’da aday adaylığını açıklamış durumda. Bu ilçede en sesiz parti yine CHP.

KORKUTELİ: Burada durum biraz karışık. AK Parti İlçe Başkanlığı görevinden istifa eden Kemal Sancaktar’dan başka aday adayı yok. Fakat Cumhur İttifakı’nın da tek adayı mevcut MHP’li Belediye Başkanı Ömer İşlek olacak gibi. Çok konuşulan konular var ama şimdilik yeri burası değil. Esnaf Kefalet Kredi Kooperatifi Başkanı Hasan Can Caran da belediye başkanı aday adayı olarak çalışmaları hızlı başladı. Lakin partisi belli değil. Yine Korkuteli Belediyesi Kent Estetiği Müdürü Sadık Önal’ın da aday adayı olacağı kuliste dolaşan isim. CHP ve İYİ Parti burada da en sessiz parti.

Yazdığım isimler ortada. Bunları ben değil o ilçelerde yaşayanlar konuşuyor. Tabi, “HER YİĞİDİN GÖNLÜNDE BİR ASLAN YATIYOR” amma bu seçim.

Kimin kimi nereden aday göstereceği belli ve henüz net değil. Daha seçime ve aday belirleme süreçlerine epey bir vakit var. Kim öle kim kala hep birlikte göreceğiz.

Bir dip not olarak ise, Gazipaşa, Akseki, Gündoğmuş ve İbradı ilçelerini de gelecek hafta irdeleyeceğiz. Hepinize iyi okumalar ve iyi haftalar.