YENİLER VE İHTİYAÇLAR

Transfer sezonuna bu yıl ağır kalan ve alışık olmadığımız bir şekilde kamp dönemine çok fazla eksikle giren bir Alanyaspor ile karşı karşıyayız. Geçtiğimiz yıl takımda banko oynayan Juanfran, Emre Akbaba, Borja, Awaziem ve Novais ile yollar ayrıldı. Zaten kadro derinliği az olan takımımız bir anda 5 önemli oyuncusunu da kaybedince transfere hızlı başlarız dedik ama olmadı. Alanyaspor yönetimi bugüne kadar transferlerde yüzde 80-90 oranında başarılı olmuş ve her oyuncudan bir şekilde verim almış bir yönetim. Yeni transferler için biraz geç kalsakta geçtiğimiz günlerde 3 isme imza attırıldı.

Öncelikle Borja yerine Karagümrük'ten Jura Balkovec alındı. 27 yaşındaki Slovenyalı sağ bek oyuncusu ligimizi bilen kaliteli bir ayak. Milli takımda da zaman zaman forma giyen Balkovec, geçtiğimiz sezon Karagümrük forması ile 33 maça çıkta ve 1 gol 3 asistlik skor katkısı yaptı. İtalya'dan ligimize gelen ve 3 yıldır Karagümrük forması giyen Balkovec savunma yönü daha ağır basan, ayağı düzgün bir bek oyuncusu. Açıkcası Borja'dan çok ileride veya geride diyemeyiz ama sanki pas oyununa daha yatkın gibi. Pas isabet oranı yüzde 82; idare eder iyi bir oran ancak rakip sahadaki pas isabet oranı yüzde 68 ile oldukça düşük. Yüzde 47 uzun top atarak bence standartın üzerinde bir oranı var ki bu Alanyaspor Diedhou ile oynayacaksa önemli bir veri. En iyi özelliği ise maç başına sadece 0.1 top kaybı yapması ve geçtiğimiz yıllarda hiç gole sebep olan bir hata yapmaması. Farioli gibi garanti paslarla çıkmak isteyen bir teknik direktör için çok önemli özellikler. Hava toplarında iyi değil ancak kart bile görmeyen istikrarlı bir oyuncu. Bana göre makul bir transfer ancak Balkovec'i aldıysan diğer beke çok daha hızlı ve hucüm yönü güçlü bir isim alınmalı.

Diğer imza atan isim isimden Alman altyapılı Yusuf Mert Torlak henüz 19 yaşında. Geçtiğimiz yıl 14 maça çıkmış ve 1 gol 1 asistle oynamış açıkcası ne verileri ne de aldığı süreler hiç iç açıcı değil ama geleceğe yönelik bir transfer olması önemli. Belki orta sahanın merkezine evrilebilir ve eğer sisteme uyarsa önemli süreler bulabilir. Alman alt yapısı olması her zaman denenebilecek bir oyuncu olduğunu gösteriyor.

Diğer isim ise 20 yaşındaki Cem Çelik. Ön libero dediğimiz savunma yönü güçlü bir orta saha oyuncusu. Geçtiğimiz yıl Menemenspor ile 23 maça çıktı ve açıkcası rotasyon oyuncusuydu. Alanyasporlu yöneticiler Cem'i izlemiş ve beğenmiştir diye düşünüyorum yoksa bu da elzem bir transfer değildi.

Açıkçası orta sahasından son 2 yılda Emre Akbaba, Bakasetas, Siopis ve Novais gibi isimler çıkmış bir takım Cem ve Yusuf gibi iki tecrübesiz isimle sezona başlayamaz. Orta sahaya en az 2 net takviye daha lazım. Forvet lazım, bek lazım, kanatlara rotasyon oyuncuları lazım. Alanyaspor'a çok transfer lazım. Zaman geçmeden, sezona kötü başlama riskini göze almadan transfer çalışmalarına hız verilmeli. Süper Lig'e çıktığımızdan beri ilk kez kamp bu kadar eksik ve kötü bir kadro ile başladı. Umarım hem Fairoli'nin hem de yönetimin bir bildiği vardır.