Yeniden yapılanma için ‘plan’ vurgusu

JMO Antalya Şube Başkanı Bayram Ali Çeltik, 11 ili etkileyen depremin ardından yeniden yapılanma sürecinin bir bütün olarak ele alınması gerektiğini belirterek, “Bir kenti yeniden ayağa kaldırmak sadece yeni binalar inşa etmek değildir” dedi.

Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen ve 11 ilde hasara neden olan iki büyük depremin ardından bölgede yeniden yaşam alanları kurulması için çalışmalar sürüyor. İnşa edilecek konutların güvenilirliği kadar, hangi bölgelerde yapılacağı ya da zemin üzerinde yürütülmesi gereken çalışmalar da tartışmalara neden oluyor. Uzmanlar ise yeniden inşa aşamasında acele edilmemesi ve sürecin bir bütün olarak yönetilmesi gerektiğine dikkati çekiyor.



“SADECE DEPREM ODAKLI BAKMAMAK GEREKİYOR”

Konuya ilişkin Lider Medya’ya özel açıklamalarda bulunan Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Antalya Şube Başkanı Bayram Ali Çeltik, depremde hasar gören şehirlerin yeniden yapılanma sürecine yönelik açıklamalarda bulundu. Çeltik, “Süreci bir bütün olarak ele almalıyız. İnsan hayatını etkileyen deprem gibi birçok afet ve faktör var. Yeniden yapılanma süreci bu noktada büyük öneme sahip fakat sadece deprem odaklı bakmamamız gerekiyor. Depremden kaçarken, sel, heyelan gibi afetlere yakalanabiliriz. Su kaynakları üzerinde yapılaşma gibi ileride sorun teşkil edebilecek hatalar yapabiliriz. Bir kenti yeniden ayağa kaldırmak sadece yeni binalar inşa etmek değildir” diye konuştu.



BÜTÜNE BAKARAK YERLEŞİME AÇILMALI

Çeltik, Türkiye’nin bir afet ülkesi olduğunu belirterek, “Ülkemiz sık sık afetlerle karşılaşabilir. Sel ve su baskınları, heyelan, yangın gibi afetlerle karşılaşacağımızı düşünerek yapılacak olan yer seçimleri ve sanayi tesisleri konusunda dikkatli olmamız gerekiyor. Bölgeleri bir bütüne bakarak yerleşime açmak en doğrusu olacaktır” ifadelerini kullandı.



YERLEŞİM ALANLARINDA KAPSAMLI ÇALIŞMA ÇAĞRISI

Yeniden yapılanma konusunda acele edilmemesi gerektiğini vurgulayan Çeltik, şunları kaydetti: “Yerleşime açılacak alanların inşası konusunda acele etmemek gerektiğini düşünüyorum. Yerleşime açılacak bölgelerin tamamı taranmalı, zemin tanımlanmalı, kısa, orta ve uzun vadeli bir planlama yapılmalı. Bunun yanında hidrojeolojik çalışmalara da yer verilmeli. İklim, nüfus ve sanayi gibi birçok kriter üst üste konulduktan sonra yerleşim alanları tayin edilmeli ve buna göre bir inşa süreci başlamalı.”



Çeltik ayrıca bölgelerin ve şehirlerin sahip olduğu özelliklere göre şekillendirilmesi gerektiğini kaydetti.