Yeni yönetmelik ile problemler çözülüyor

Sağlık Bakanlığı’nın uygulamaya koyduğu aile hekimleriyle ilgili yeni yönetmelik sonrası olumlu etkiler görülmeye başlandı. Meslekte 18’inci yılında olan Aile Hekim Uzman Dr. Enver Keskin, aile hekimlerinin yeni yönetmeliğinin artılarını değerlendirerek,

Yaklaşık 18 yıldır Aile Hekimi olarak görev yapan Uzmanı Dr. Enver Keskin yürürlüğe giren yeni yönetmelikle birlikte aile hekimi başına düşen hasta sayısının azaltılması ve hastaların tedaviye daha rahat ulaşması amaçlandığını anlattı. Aile hekimliği işinin aslında insanların sağlığını korumaktan ve onun sürdürülebilir olmasını sağlamak olduğunu anlatan Keskin, “Bu insanların sadece hasta olduğu dönemlerle ilgili değil. Sağlıklı olduğu zamanlarda da oluşabilecek riskleri önlemek ve yanlış bilinen doğruları da ortadan kaldırmak. Yani mesela bazı yanlışlıklar oluyor. Tabi bu ilaç kullanımında oluyor. Birçok ilaca bağımlı hastamız oluyor. Daha önceki kullandığı ilaçlardan ya da sürekli yazan ilaçlardan ve mesela alışkanlıktan dolayı çok ilaç yazdırmak zorunda kalıyorlar” diye konuştu.


KORUYUCU SAĞLIK HİZMETLERİNDE İYİLEŞME

Kronik hastalık tarama ve takiplerinin etkili bir şekilde yapılması teşvik edilerek koruyucu sağlık hizmetlerinde iyileşme hedeflendiğini kaydeden Keskin “Örneğin, kanser tarama programları, hastalıkların ölümcül boyuta ulaşmadan erken teşhis edilmesi ve hastaların erken tedavi almalarına imkan sunmaktadır. Yine aynı şekilde hipertansiyon, şeker gibi kronik hastalıkların tarama yöntemleri ile erken teşhisi sağlanarak ciddi sonuçlara yol açmaları engellenmektedir” ifadelerine kullandı.


AKILCI İLAÇ KULLANIMININ FAYDALARI

Ülkede ‘Ulusal Antibiyotik’ direnci olduğunu ve bu oranların düşürülmesi için akılcı ilaç kullanımının önemine dikkat çeken Keskin, “Ülkemizde antibiyotik kullanımının yüzde 45 oranlarına çıktığı, bu oranın OECD ülkelerinin 2,5 katı olduğu görülmektedir. Bu da toplumda ciddi bir antibiyotik direnci oluşmasına sebep olmaktadır. Bu durum gelecek nesil için ciddi tehdit teşkil etmektedir. Antibiyotik direnci gelişirse eğer, çok basit enfeksiyonlarda dahi antibiyotikler etkili olamayacak ve basit enfeksiyonların ölümcül sonuçları ortaya çıkacaktır. Yeni yönetmelik ile akılcı ilaç kullanımı teşvik edilmektedir. Akılcı ilaç kullanımı; ilaçların gereksiz ve aşırı kullanımının önüne geçmektedir. Bu yöntemle toplumda antibiyotik direnci gelişmesi önlenecektir” dedi.

HEKİM BAŞINA DÜŞEN HASTA SAYISI AZALACAK

Sağlık Bakanlığı’nın hayata geçirdiğini yeni yönetmelikle birlikte birçok değişiklik hayata geçiyor yeni yönetmeliğin getirilerini anlatan Keskin, “Aile Hekimliği'nde yeni yönetmelikte amaçlanan hastalara ayrılacağımız vaktin artmasının yanında daha yeni birimi açılarak aile hekimliği birinin başına düşen nüfusun 2 bin 700'e düşürülmesi. Devamında ise tabi gerçek hastaların hastanelere başvurması, bu yeni yönetimlikle birlikte bir nevi kronik hastalıklarını takip ve uygun hastaların sevk edilmesi ile birlikte hastanelerdeki yılmanın önüne geçilmesi, gerçek hastaların orada muayene olması, daha basit ve önlenebilir hastalıklar ise sağlık ocaklarında tedavi edilmesi. Bu yeni yönetmeliğin artılarından birisi ve daha da önemlisi hastanelerdeki fazlaca yığılma, bu hasta yoğunluğunun artması, sıra bulunamaması, randevu sorunlarının da önüne geçilmesinin sağlamaktadır” diye kaydetti.

HEDEF SAĞLIK OKURYAZARLIĞI ARTIRMAK

Sağlık çalışanların özlük hakları açısından da birçok avantajı olduğunu ifade eden Keskin, “Sağlık çalışanları özlük hakları bakımından da bakıldığında bir takım iyileştirmeleri oldu. Yeterli hasta bakıp ve bu takipleri yaparak hem maaşlardaki iyileşmenin artması hem de hastalara ayrılacak vaktin ve sağlık hizmetinin kalitesini yükseltmesi amaçlanmakta” dedi. Ayrıca yeni yönetmelik ile vatandaşların sağlık okuryazarlıklarının artırılması hedeflendiğini anlatan Keskin, “Halkın bilinçlenmesi de teşvik edilmektedir. Sistem içerisine halkın daha çok dahil edilmesi, kendi sağlık sorunlarında hekimleriyle birlikte sorunlarını paylaşmalarını sağlamaktadır” ifadeleriyle sözlerinin sonlandırdı.