Yeni yılda yeni düzenlemeler

Yeni yılın başlamasıyla birlikte, hayatımızı etkileyecek düzenlemeler devreye girdi. Restoranlar artık kapı önlerine fiyat listelerini koymak zorunda, konut kiralama süreçleri de önemli değişikliklere uğradı.

2024'te hayatımızı etkileyen çeşitli düzenlemeler devreye girdi. Restoranlardaki fiyatlandırma şeffaflığı artırırken, konut kiralamada izin belgesi zorunlu hale geldi. Otobüslere takip cihazı getirilirken, inşaat sektöründe demir kalitesi takip edilecek. Yurt dışından gelen telefonların kaydı daha kontrollü hale getirildi. Bu düzenlemeler, tüketicilerin haklarını koruma ve yaşam kalitesini artırma amacını taşıyor. Yeni düzenlemeleri konunun uzmanları değerlendirdi.

FİYATLAR ARTIK ŞEFFAF OLACAK

Restoranlar, lokantalar ve kafeler şimdi fiyat tarifelerini giriş kapılarına asmak zorunda. Tüketiciler daha şeffaf bir şekilde fiyatları görebilecek, tercihlerini daha bilinçli bir şekilde yapabilecekler. Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, düzenlemenin tüketici mağduriyetlerini önlemeyi hedeflediğini belirterek, “Yiyecek, içecek satılan yerlerde ve restoranlarda fiyat listesi görülür şekilde koyulacak" dedi.


Vatandaş, kafe veya restoranda fiyat listesi bulamazsa ödediği hesabın fazla olduğunu düşünüyorsa hakem heyetine başvurarak parasını iade alabileceğini kaydeden Gündüz, “Tüketici bu konuda nereye başvuracağı ile ilgili hiçbir şey bilmiyorsa; Alo 175’i arayarak şikayette bulunabilir” diye konuştu.

KONUT KİRALAMADA YENİ DÖNEM

Turizm amaçlı konut kiralamalarda da önemli değişiklikler yaşandı. Artık izin belgesi olmadan konut kiralamak mümkün olmayacak. Tüketicilerin güvenliği ve hakları ön planda tutularak, konut kiralamada yeni bir düzen sağlandığını belirten Gündüz, “Eskiden genel kurul kararı gerekmeden günlük kiralama yapabiliyordu. Artık genel kurul onayı ve oy birliği şartı var. Bu düzenleme ile artık 3 defa kiralamayı geçmeyecek” dedi.


“3 defa kiralamayı geçerse” kat malikinin 1 milyon lira para cezası ödeyeceği konusunda uyaran Gündüz, “Diyelim ki; emlakçı veya herhangi bir aracı ile kiralamaya devam ederse yine her sözleşme başına 100 bin lira para cezası ödeyecek.  Apartmanlarda huzur ve sükun için gerekli bir düzenleme” diye anlattı.


OTOBÜSLERE ARAÇ TAKİP CİHAZI

Şehirler arası yolcu taşımacılığı yapan otobüslere araç takip cihazı takma zorunluluğu getirildi. Bu sayede otobüslerin hızı ve konumu anlık olarak takip edilebileceğini, yolcuların güvenliği artırılacağını ifade eden Gündüz, “Bu hiçbir zaman olmamıştı. Bu çok güzel bir çalışma. Bu sayede şehirler arası hız limitleri takip edilebilecek. Otobüs nerede ve kaç saatte gittiğini takip edebilecek. Şehirler arasında otobüsler arabalardan hızlı gidiyor. Vatandaşın güvenliği içi olumlu ve güzel bir gelişme oldu” diyerek yeni düzenlemeyi değerlendirdi” dedi.

İNŞAAT DEMİRİ TAKİP SİSTEMİ

İnşaat demiri ile ilgili takip düzenlemesi ile kalitesiz demir kullanımı engellenmeye çalışılıyor. İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Mehmet Soner Akdoğan, bu düzenlemenin deprem sonrası ortaya çıkan sorunları çözmeye yönelik önemli bir adım olduğunu vurguladı. Akdoğan, “İnşaat çeliğinin belirlenen standartlarda olması gerekli. Demirin ithal edildiği süreçten inşaatta kullanıldığı sürece kadar takip edilecek bir sistem olacağı biliniyor. İnşaat sektöründe, Betonda İzleme Sistemi dediğimiz ‘E-BİS’, var onun gibi bir sistem olacak ancak bu sistemin nasıl uygulanacağını bilmiyoruz. Denetimi nasıl yapılacak bilmiyoruz. Laboratuvarlar bunun neresinde olacak? Bize bunlarla ilgili herhangi bir bilgi ulaşmadı. Bu gelişmeyi olumlu olarak değerlendiriyoruz” dedi.


YURT DIŞI TELEFON KAYDI DÜZENLEMESİ

Yurt dışından ithal edilen veya yolcu beraberinde getirilen cep telefonları için IMEI numaraları kayıt işlemleri daha kontrollü bir şekilde gerçekleştirilecek. Yetkisiz hesaplar artık IMEI kaydı yapamayacak. Bu düzenleme ile yasadışı telefon kullanımının önüne geçilmesi amaçlanıyor. Yeni yılın getirdiği bu düzenlemeler, tüketicilerin haklarını koruma ve yaşam kalitesini artırma amacını taşıyor.