YENİ GENELGE ESNAFI SEVİNDİRDİ

İçişleri Bakanlığı’nın dün 81 il valiliğine gönderdiği ‘market tedbirleri’ konulu genelgeye göre marketlerde vatandaşların zorunlu temel ihtiyaçları kapsamındaki ürünlerin dışında herhangi bir ürün satışına izin verilmeyecek. Gönderilen yeni genelge 7 Mayıs Cuma günü uygulanmaya başlayacak.

Koronavirüs tedbirleri kapsamında alınan ‘tam kapanma’ kararı 29 Nisan’da başladı. Türkiye’nin 17 günlük tam kapanma kararının ardından market ve süper marketlerin her türlü ürünü satması elektronik, hırdavat, tekstil gibi ürünleri satan esnafın tepkisine neden oldu. Antalya İl Valiliği tarafından zincir marketlerin satabileceği ürünlere sınırlama getirilmiş, ardından yeni bir kararla yeniden satışına karar verilmişti. Antalya valiliği ve birçok il valiliğinin almış olduğu market kısıtlaması kararı yeni bir genelgeyle tüm Türkiye’ye yayıldı. Haksız rekabete neden olduğu gerekçesiyle tepki çeken market ürünlerine son noktayı İçişleri Bakanlığı koydu. Genelgede, sokağa çıkma kısıtlaması sırasında marketlerde oluşabilecek yoğunlukların önüne geçmek amacıyla yeni tedbirler yer aldı.  7 Mayıs Cuma günü başlayıp kısıtlamanın sona ereceği 17 Mayıs’a kadar 10  gün boyunca, zincir marketlerde temel gıda, temizlik ve hayvan mamaları dışında başka ürün satılamayacak.

AMAÇ MİNİMUM YOĞUNLUK

Genelgeye göre, “Marketlerde (zincir ve süper marketler dahil) vatandaşların zorunlu temel ihtiyaçları kapsamındaki ürünlerin dışında herhangi bir ürün satışına izin verilmeyecek.7 Mayıs 2021 Cuma gününden itibaren marketlerde (zincir ve süper marketler dahil) temel gıda ve temizlik ürünlerinin yanı sıra sadece hayvan yemi, mamaları ile kozmetik ürünleri (parfümeri ve makyaj malzemeleri hariç) satılabilecek.

ELEKTRONİK VE KIRTASİYE ÜRÜNÜ SATIŞI YASAKLANDI

Tam kapanmayla beraber alınan alkollü ürün satışı kısıtlamasının yanı sıra marketlerde (zincir ve süper marketler dahil) elektronik eşya, oyuncak, kırtasiye, giyim ve aksesuar, ev tekstili, oto aksesuar, bahçe malzemeleri, hırdavat, zücaciye vb. ürünlerin satışına izin verilmeyecek.

HABER MERKEZİ