YAZ AYLARINDA SARFİYAT FAZLA

Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, “Antalya’da yaz aylarında hava şartlarından dolayı çok fazla enerji sarfiyatı yaşanıyor. Bu nedenle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na temmuz ve ağustos aylarında Antalya’da elektrik için kilowatt saatlerin yükselmesini ve birim fiyatların düşürülmesi konusunda başvuruda bulunduk” dedi.

Rabia DEMİROK/İrem GÜNEYBAZ

Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, Lider Haber’de Fatma Arslan’ın sunumuyla ekranlara gelen Gün Ortası programında, tüketicilerin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde yaşadıkları sıkıntılar, bilinçli tüketici olmanın yılları ve elektrik faturalarına yansıyan zamma ilişkin açıklamalarda bulundu.

“ARZ TALEP DENGESİZLİĞİ OLUŞTU”

Kovid-19 salgını başlandığından beri dünyada küresel bir kriz yaşandığına değinen Gündüz, “Salgın sürecinde dünya iki yıl uyudu. Tersaneler, fabrikalar kapandı. İnsanlar sokağa çıkamadı, işlerine gidemedi. Dolayısıyla devletlerin elinde de çok yüklü şekilde fosil yakıt kaldı. Bunların depolama maliyetleri yüksek olduğu için ellerinden çıkardılar, 2021 yazında ise yasaklar kalkıp, faaliyetler başlayınca arz talep dengesizliği oluştu” diye konuştu.

2021’nin ikinci yarısında ise sadece Türkiye’de değil Almanya ve İngiltere’de de enflasyon olduğunu vurgulayan Gündüz, bu sürecin tüm dünyayı etkisi altına aldığını dile getirdi. Gündüz, “Bu süreçte tüketim ürünlerimizin fiyatları arttı ancak Türkiye’de hala deponuz doldurabiliyorsunuz, belki pahalı oluyor ama hizmet alabiliyoruz. Burada elbette tüketiciyi de göz ardı etmek mümkün değil. Ortada yaşanılan bir ekonomik sıkıntı var, ne kadar sabit gelirlerin ücretleri artsa da bu para ellerine geçmeden ödemelere gitti. Esnafta bir yandan güvensizlik ortamında ürünlerini satamamaktan ya da yerine koyamamak endişesiyle yok demeye başladılar” diye konuştu.

“YENİ BİR UYGULAMA TALEP ETTİK”

Tüketicilerin son dönemde en çok elektrik faturalarına yansıyan zamma ilişkin şikayette bulunduğunu aktaran Gündüz, “Bize gelen şikayetlerde eski fatura ve yeni faturaları karşılaştırdığımızda faturaların 3’e katlanmış olduğu görünüyor. Bu konuda tüketicilerimiz sık sık başvuruda bulunuyor. Bizler biliyorsunuz yakın zamanda enerji bakanlığı ile görüştük. Kendilerine taleplerimizi ilettik bizlere çok güzel dönüşler yaptılar. ‘Ne yorganı ne pireyi yakalım’ diyerek kilowatt saatinin indirilmesini talep ettik. Bu kapsamda da en az 230 kilowatt saat en yüksek 300 kilowatt saat olmasını, elektrik birim fiyatlarından da 1,37’den biraz daha inmesini istediğimizi bildirdik. Ayrıca bakanlığımıza Antalya içinde bir talepte bulunduk. Antalya yaz aylarında hava şartlarından dolayı çok fazla enerji sarfiyatının olduğu bir şehir. Yaz aylarında ülkenin dört bir yanından misafirlerimiz geliyor. Bu nedenle biz temmuz ve ağustos aylarında Antalya’da elektrik için kilowatt saat yükselmesini ve birim fiyatların düşürülmesini istedik” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başvurunun ardından yakın zamanda indirim müjdesini verdiğini hatırlatan Gündüz, Türkiye genelinde elektrik faturalarında 150 kilowatt saat uygulamasının 210 kilowatt saate çıkarıldığını vurguladı.

SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMLARINA DİKKAT

Gündüz vatandaşların bu kapsamda faturalarda gördüğü sıkıntıları kendilerinin de hesaplayabileceğini belirterek, ”Tüketicilerimizin bu durumları evde yapacakları basit hesaplamalarla da tespit edebilir. Her 210 kilowatt saat için 1,37 kuruş, 201 kilowatt saati aştığınızda her kilowattı iki ile çarpıyorsunuz. Vatandaşlarımız eğer emin olamazlarla, EPDK’nın sitesine fatura bilgilerini girerek teyit edebilir. Eğer fark ortaya çıkıyorsa sinir ve öfkeye kapılmadan tüketici bilinciyle dağıtım şirketleriyle görüşebilir. Dağıtım şirketlerimiz bu konuda oldukça duyarlı. Eğer anlaşma sağlanamazsa tüketicilerimiz ilçe hakem heyetlerinde şikayette bulunarak, haklarını arayabilirler. Sosyal medya üzerinde bu konuda kötü niyetli kimseler de olmayacak iddialarda bulunuyor. Tüketicilerimiz bu şehir efsaneleri ile kışkırtılıyor. Bu hayal ürünü iddiaları ciddiye almayalım. Bilinçli tüketici olalım. Elimizdeki akıllı telefonlar sayesinde oturduğumuz yerden şikayette bulunabilir, doğruyu yanlışı öğrenebiliriz. Bilinçli tüketici hakkını arayan tüketicidir”