YAŞAMSAL BAĞLILIK VE PENCERE ÖNÜ ÇİÇEKLERİ

 Hayata bağlılığın, insanın içindeki yaşama sevincinin, yaşama coşkusunun pek çok göstergesi var aslında, bunlardan biri de evimizdeki çiçekler, pencere önündeki küçük menekşeler ya da balkon demirlerinden sarkan küsen çiçekleri, begonyalar, karanfiller, sardunyalar, güller, nergisler…

***

İnsanlar gelişen teknoloji ile birlikte gökdelenler inşa etti, pek çok yenilik sayesinde deyim yerindeyse insanların ayakları yerden kesildi, ama insanın bir yanı hep doğaya dönük kaldı, bir yüzü hep toprağı özledi, avuçlarını sıkınca kum zerreciklerinin akışını hissetmek istedi.

***

Beton insanın toprağı bellemesini engelledi ama küçücük evinin balkonunun bir kenarında, meyve kasaları içinde maydanoz, süs biberleri yetiştirmesini engelleyemedi.

Çünkü toprak “yaşam”dı, “can”dı, “canlılık”tı, “hayatın, hayatın canlılığının” bir kanıtıydı, insanın içindeki yaşama dönük yüzünün yansımasıydı. İnsanın hayata bağlılığının bir uzantısıydı.

***

Eski insanlar, babaannelerimiz, anneannelerimiz nerede boşalmış bir yoğurt kabı bulsa, tükenmiş bir yağ tenekesi ellerine geçse içine toprak doldurup çiçek dikmezler miydi?

***

Sarı ayçiçeği yağı tenekelerinin içinde hayata dolu dolu kahkahalar atan camgüzelleri, mercan köşkleri, karanfiller, güller…  Çocukluğumdan en çok aklımda kalanlar arasında, babaannemin merdivende sıralanmış çiçekleri ve bahçede çok kıymetli gülleriydi.

***

O zamanlardaki her çocuk gibi, çünkü şimdinin çocuklukları eskilerin çocukluğundan biraz farklı, 23 Nisanlarda en güzel çiçekleri okulun bahçesindeki Atatürk büstüne götürmek ayrı bir heyecandı bizim için.

***

23 Nisan sabahı, bayramlık kıyafetler giyilir ve bahçedeki en güzel çiçekler toplanır ve Atatürk büstü çiçeklerle donatılırdı. Çocuklar çiçek toplamayı çok severler ve nerede yol üzerinde yeni açmış çiçekler varsa, onları önce çocuklar görürler.

***

Çünkü çocuklar her zaman yetişkinlerden daha fazla yaşam coşkusu taşırlar, küçük şeylerde bile içlerindeki hayata dair duydukları heyecan dolar taşar küçücük bedenlerinden dışarıya.

Uzman Psikolog Saadet ELEVLİ