YAŞAMDAN KESİTLER

Anne ve baba bin bir zorlukla yuva kurar, evde her şey planlıdır. Fakat yeni yetişen nesli hiçbir şey mutlu etmiyor, istekleri bitmiyor.

Herkesin ruhu farklı olduğu için üç kardeş bile bir arada geçinemiyor. Yeni nesle geleneksel yaklaşarak sorunlar maalesef çözülemiyor. Onları izleyip anlamak gerekiyor.

İnce ruhlu insanlar olaylar karşısında soğukkanlı hareket edip hissiz kalmaz. Olaylara ibret nazarı ile bakıp ders çıkartarak kendine yön verir ve şuursuzca hareket etmez.

İnsanın başına her şey gelebilir. Önemli olan yaşanılanlardan ders çıkartarak kendimizi geliştirmek ve güncellemektir.

Devamlı kaşınan, kapanmayan yaranın iyi olmadığı gibi eşiniz sizin ailenizi devamlı kötülüyorsa hem o insandan hayır gelmez, hem de o evde huzur olmaz.

‘Alışmak sevmekten daha zor’ dediği gibi eşlerin yeni girdikleri aile ortamlarına alışması ve uyum sağlaması gerekir. Zira insanoğlu her şeye zor da olsa alışıyor.

Bazı insanların imkanları olduğu halde kalpleri dar olduğu için bırakın çevresine, ihtiyaç sahiplerine faydalı olmayı yakınlarına bile yardım etmez.

İnsanlar kazandıklarının sadece kendisi için olduğunu sanıyorlar ama hayat öyle değildir. Sana verilen misyon kazanıp çevresiyle paylaşmak üzerinedir. “İyi insan” olmayanlarla bir arada bulunmamak lazım, onlarla birlikte harcanılan nefes bile israftır.

Yakınındaki 5 insanın bileşkesi olduğundan yola çıkarsak manevi anlamda size faydası olmayan, boş insanlardan uzak durmak gerek. Oturduğunuz insanın sizi geliştirmesi, faydalı şeylere vesile olması gerekir.

Sizi uyaran, iyiliğe teşvik eden, çevresine faydalı olan, sadece kendini düşünmeyen, adaletli, hak yemeyen, kitap okuyan ve boş yaşamayan insanlarla birlikte olun. İyilik böyle yayılır dünyaya. Çocuklarınızı da “iyi insan” olması için yetiştirin. Çevresinde örnek insan olsunlar.

Sigara fiyatları şu an olduğu gibi çok pahalı olduğu için cepte para durmaz. Sigara tiryakisi devamlı öksürdüğü için yanında uyunmaz. Sağlığını tehdit ettiğini bildiğin halde üstüne para verip sigara içmek mantık işi değildir. Kendimizi, ailemizi ve çocuklarımızı düşünerek bu illetten vazgeçelim.

Akıllı insan sevdiği insanlara hizmet eder, kendi sıkıntılarından bahsetmez. Aşık insan sır tutamaz. Akıllı insan uyarıcı eleştirilere kızmaz. Rabbimizin izni olmadan yaprak bile kıpırdamaz. Her gördüğün su içilmez. Yaşanmadan roman yazılmaz. At yavrusunu çiğnemez. Deniz bir taşla bulanmaz.

SON SÖZ

Güneş doğar ve bu dünya aydınlanır. Aydınlığını bütün halka eriştirir. Kendinden hiçbir şey eksilmez (827). Kanun karşısında benim için hepsi birdir. Hüküm verirken hiçbiri beni farklı kılmaz (818). Yusuf Has Hacib