YASAKSIZ DİYET MÜMKÜN MÜ?

YASAKSIZ DİYET MÜMKÜN MÜ?
Merhaba Lider Gazete ailesinin değerli okuyucuları; hepimiz elimizden geldiğince sağlıklı beslenmeye ve formda kalmaya dikkat ediyoruz öyle değil mi? Bundan böyle sizlerle birlikte sağlıklı beslenme ve diyet yazılarımı paylaşacak ve bu ailenin bir parçası olmaktan mutluluk duyacağım… 
***
Diyet yapmak denildiğinde aklınızda ne canlanıyor? “Ekmek yok, makarna yok, pilav yasak. Patatesi ve hamburgeri hayal bile etmeyin! Bol yeşillik, keten tohumu, avokado ve yulaf ile hayatınıza devam edeceksiniz” gibi sesler geliyorsa kulağınıza sizi bu seslerden kurtarmanın tam zamanı. 
***
Diyet aslında sadece zayıflamak için yapılan bir eylem değildir. Bütün gün ne yediğinizi düşünün, işte o sizin diyetiniz. Kimimizin diyeti dengeli ve sağlıklıyken kimimizin diyeti ise gün geçtikçe tartıdaki sayıların artmasına sebep oluyor. 


***
Bu artışı görünce ne yapıyoruz peki? Aklımızda ilk canlanan ‘diyet’ yolculuğuna çıkıyoruz. Diyet, hepimizin korkulu rüyası… Yaz yaklaşırken ya da katılacağımız bir düğüne 1-2 ay kaldığında kendimizi aç bırakıp, sevdiğimiz o güzel tatlılara elveda dediğimiz o zorlu dönem… 
***
Peki, iki gün sonra bırakacağımız bu diyet için neden sevdiğimiz şeylerden kendimizi mahrum bırakalım? Hedef kilomuza ulaşır ulaşmaz diyeti bırakıp başa dönmenin ne anlamı var ki?
***
Derin bir nefes alıp rahatlayabilirsiniz. Çünkü ‘diyet’ bu değil. Diyette yasaklara yer yoktur. Benim danışanlarıma ilk sorduğum sorulardan biri: “En çok ne yemeyi seversiniz?” cümlesidir.
***
Cevabın hiç bir önemi yok. Pasta da diyebilirsiniz, makarna da, cips de, dondurma da… Eğer dondurma yemeyi sevdiğinizi söylüyorsanız o dondurma mutlaka diyetinize eklenir. 
***
Neden mi? Gerçekçi olalım biraz, hiçbirimiz hayat boyu bir diyetisyen eşliğinde yaşamayacağız. Eğer ben size sevdiğiniz şeyleri diyetiniz boyunca yasaklarsam, yollarımız ayrılır ayrılmaz ilk yiyeceğiniz şey ne olur?  Durun tahmin edeyim: Diyetteyken yasakladığımız o güzel çikolata ve muhtemelen normalde yiyeceğinizden çok daha fazla yiyeceksiniz çünkü aylardır o çok sevdiğiniz çikolatanın özlemiyle yanıp tutuşuyorsunuz. 
***
Bu durumda yeniden istediğimiz her şeyi dilediğimizce yediğimiz o eski zamanlara geri dönüyoruz ve… Bir sabah kalkıp tartıya çıktığımızda o acı gerçekle karşılaşıyoruz: Evet, diyetten önceki kilomuza geri dönmüşüz, hatta daha fazlasına. Bunun olmaması için; eğer çölyak, diyabet, kolesterol, obezite gibi bir rahatsızlığınız yoksa sevdiğiniz şeyleri de diyetinize dahil ederek devam etmek en güzeli olacaktır. 


***
Diyet süreci; neyi ne kadar yememiz gerektiğini, öğünümüzü nasıl daha dengeli ve sağlıklı hale getirebileceğimizi öğrendiğimiz bir yolculuk olmalı; rüyalarımızda brokoli ağaçları gördüğümüz değil!
KUTU
YAŞASIN ÖZGÜRLÜK!
Sağlığınızı tehlikeye atmadan kalıcı bir çözüm elde etmek istiyorsanız bu süreçte ‘yasaksız’ diyetisyenler ve doktorlar ile yol almak kendinize yapabileceğiniz en büyük iyiliklerden biri olabilir. Diyette yasaklara yer yok. Yaşasın özgürlük!