YASAK VAR 'TAKAN' YOK

Tüm dünyayı tehdit etmeye devam eden Koronavirüs vakalarındaki artış nedeniyle İçişleri Bakanlığı tarafından 81 il valiliğine gönderilen genelgeye göre ülke genelinde kamuya açık alanlarda maske takma zorunluluğu getirildi. Antalya’da ise çoğu kişinin yasağa uymayarak, maskelerini kollarına ya da çene altına taktıkları görüldü

Koronavirüs Bilim Kurulu'nun tavsiye kararı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile İçişleri Bakanlığı tarafından 81 il valiliğe gönderilen, "Covid-19 Tedbirleri" konulu genelgeye göre kamuya açık alanların tamamında istisnasız bir şekilde maske takma zorunluluğu yürürlüğe girdi. Alınan tedbirlere yeterince riayet edilmemesinin, salgının yayılma hızını artırması ve toplum sağlığını riske atması nedeniyle, Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen kabine toplantısında bu kararların alındığı belirtildi. Bu kapsamda ülke genelinde cadde, sokak, park, bahçe, piknik alanı, sahiller, toplu ulaşım araçları, iş yerleri, fabrikalar gibi kamuya açık tüm alanlarda vatandaşlara istisnasız bir biçimde maske takma zorunluluğu getirildi.

‘MASKE’ KOLA DEĞİL YÜZE

Koronavirüs salgınında günlük vaka ve vefat sayılarındaki artış nedeniyle yeni kısıtlamaların geldiği Antalya’da vatandaşlar maske takmamak için adeta direniyor. Ülke genelinde alınan kararlar doğrultusunda kamuya açık tüm alanlarda maske takma zorunluluğu gelmesine karşın Antalya’da yasaklara uyulmadığı görüldü. Antalya’nın en işlek caddelerinden olan Güllük Caddesi, Antalya’nın merkezi konumundaki Cumhuriyet Meydanı ve Kapalıyol’da vatandaşların maskelerini kollarına takarak, ellerinde tutarak veya çenelerinin altına indirerek dolaştığı gözlemlendi. Yerli vatandaşların yanı sıra yabancı turistlerinde maske kurallarına uymadığı dikkat çekti. İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgeye göre maske yasağına uyulmaması halinde 900 TL idari para cezası uygulanmasına karar verildi.

TAVİZ VERİLMEYECEK

Ayrıca genelgeye göre restoran, kafe, otel ve buna benzer tüm yeme-içme ya da eğlence yerlerinde saat 24.00’ten sonra müzik yayınına hiçbir şartta izin verilmeyecek. Mülki idare amirlerinin koordinasyonunda kolluk kuvvetleri ve yerel yönetimler bu konuda gerekli tüm tedbirleri alacak. Genelgeye göre koltuk kapasitelerinde herhangi bir seyreltme ve kaldırılma yapılmayan minibüs, midibüs, otobüs gibi iç hacim bakımından fiziki mesafe kurallarının uygulanmasının mümkün olmadığı şehir içi toplu ulaşım araçlarında, ayakta yolcu alınmasına kesinlikle müsaade edilmeyecek. Yukarda bahsedilen yasaklara uymayanlara, Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282. maddesi gereğince 3 bin 150 TL idari para cezası ve Kabahatler Kanunu’nun 32.  maddesi gereğince 392 TL idari para cezası uygulanacak.

MASKE TAKMAYANA AĞIR CEZA

Alınan tedbirlere riayet etmeyen gerçek ve tüzel kişilere uygulanan idari para cezalarının tahsili konusunda kaymakamların gerekli hassasiyeti göstermesi istenen kararda, maske takma zorunluluğuna uyulmaması halinde 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun 282'nci maddesi gereğince 900 TL ve 3 bin 150 TL idari para cezaları uygulanacağı belirtildi. Ayrıca, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'nun 32'nci maddesi gereğince de 392 TL idari para cezası verilecek. Toplamda ise maske takmayan bir kişi 4 bin 442 TL'yi bulan bir cezayla karşılaşabilecek.

MUSTAFA KOZAK, TALİP GÖKHAN YÜMSEL