YAŞ MEYVE SEBZE SEKTÖRÜ KONUŞULDU
Kumluca'da yaş meyve-sebze sektörünün taleplerinin ele alındığı toplantı, Kumluca Ticaret ve Sanayi Odasının ev sahipliğinde yapıldı.

Kumluca'da yaş meyve-sebze sektörünün taleplerinin ele alındığı toplantı, Kumluca Ticaret ve Sanayi Odasının ev sahipliğinde yapıldı.
Antalya'nın Kumluca ilçesinde yaş meyve sebze sektöründe yer alan ana aktörlerin katılımıyla, sektörel beklentilerin, taleplerin ve çözüm önerilerinin görüşüldüğü toplantı, AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, Antalya Tarım ve Orman İl Müdürü Gökhan Karaca, Antalya Ticaret İl Müdürü Halil Özşahan, Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Fahri Özen, Kumluca Ticaret Borsası Başkanı Fatih Durdaş, Kaş, Demre, Finike, Kumluca İlçe Tarım Müdürleri, Kaş, Demre, Kumluca, Finike Ziraat Odaları Başkanları, Batı Antalya İlçeleri Komisyoncular ve Tüccarlar Derneği Başkanları, üreticiler, komisyoncular ve tüccarların katılımıyla gerçekleşti.
KAMU, SİVİL TOPLUM, ÖZEL SEKTÖR, ÇİFTÇİLER BİR ARADA
Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Fahri Özen toplantının açılışında Batı Antalya’da yaş sebze ve meyve üretiminin tüm sürecinin ele alındığı geniş katılımlı buluşmaya ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduğunu ifade ederek, bu kadar çok taraflı ve geniş coğrafyadan katılımcıların olduğu toplantıyı organize eden Milletvekili Atay Uslu’ya teşekkür ederim dedi. İl Müdürleri, ziraat odaları, tüccar dernekleri başkanları da, daha ortak çalışma ve hareket etme konusunda bu tür buluşmaların çok faydalı olduğunu ifade ettiler.
“YAŞ SEBZE, MEYVENİN ÜRETİMİ VE PAZARLAMA SÜREÇLERİNDE ORTAK ADIMLAR DAHA GÜÇLÜ ATILACAK”
AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, yaş sebze ve meyvenin hem üretimi hem de pazarlama süreci ile ilgili konunun taraflarını bir araya getirerek taleplerini ve çözüm önerilerini değerlendirmek istediklerini söyledi. Tarım Antalya’nın ve Batı Antalya bölgesinin en büyük sektörü olduğuna işaret eden Uslu, " Tarımın gelişmesi, çiftçimizin büyümesi için sektör temsilcileri ile kamu, sivil toplum, özel sektör üçlüsü bir araya geldik. İl müdürlerimiz, ilçe müdürlerimiz mevcut durumu özetlediler, tarım sektörünün paydaşlarının sorularını cevapladılar, talepleri kaydettiler. Yaş sebze ve meyvenin hem üretimini, hem pazarlanmasını, hem de ihracatını masaya yatırdık, istişare ettik. Yasal düzenlemeler, uygulamalar, işbirliği çalışmaları, reklam ve PR faaliyetleri dahil önemli konularda ortak adımlar atıyoruz. Sorunlara çözümleri istişare yanında, Masadaki her bir paydaş görev yüklenme konusunda yapabileceklerini paylaştı. Tarım Sektörünün paydaşları ile ortak çalışmaya devam ediyoruz. Bu işbirliği ile inanıyorum önemli başarıları yakalayacağız. Hedefimiz tarımı büyütmek, çiftçimizi güçlendirmek ” dedi.
Sektör temsilcileri ve STK başkanları da verimli bir toplantı olduğunu ifade ederek, yalnızca sorunları iletmek için değil, çözümün parçası olmak, işbirliği içinde adımlar atmak için de daha güçlü çalışacaklarını belirttiler.
İHA
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) yaptığı konuşmada Antalya’nın tarım sektöründeki önemine dikkat çeken MHP Antalya Milletvekili Hilmi Durgun, ''Örtü altı yetiştiriciliğinin lokomotifi ise domatestir'' dedi.
Antalya'da bir evde çıkan yangında yaşlı çift, vatandaşlar tarafından evin kapısı kırılarak kurtarıldı. Yoğun dumandan etkilenen yaşlı çift, tedbir amaçlı hastaneye kaldırıldı.
İklim değişikliğinin tarım üzerine etkilerini ve alınması gereken önlemleri anlatan Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, “Geçtiğimiz 5 yıl içerisinde Türkiye tarım sigortaları kapsamında çeşitli tehditlere karşı üreticilere hükümet 10 milyar liralık bir ödeme yaptı. Ürününü garanti altına almak isteyenlerin tarım sigortası mutlaka yaptırması gerekiyor” dedi.
Türkiye’de ve dünya genelinde iklim değişikliğinin tarımsal üretimi ciddi şekilde etkilediğini belirten Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, iklim değişikliğinin Akdeniz Havzası’nı fazlasıyla etkilendiğini vurguladı. Özçatalbaş, “1 ile 4 santigrat derecelik bir artış söz konusu. Ancak 1 santigrat derecelik artış bile tarımsal faaliyetlerde önemli sınırlamalara yol açabiliyor” dedi.
Türkiye'den 114 ülkeye yılın 9 ayında 1 milyar 160 milyon dolarlık meyve ihracatı yapıldı.
Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Antalya Tarım Konseyi (ATAK) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumunun (TUİK) açıkladığı Ağustos ayı Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi'ni (Tarım-GFE) değerlendirdi. Tarım-GFE'nin Ağustos ayında aylık yüzde 1.39 ilan edildiğini belirten Çandır, “Bu rakam, endeksin ölçülmeye başladığı 2015 yılından itibaren Ağustos ayları ortalamasının (2.00) yaklaşık yüzde 30 altında olmuştur. Uzun bir aradan sonra ilk defa ortalamanın altında bir aylık tarımsal girdi fiyat endeksi düşüşü ilan edilmiştir” dedi.
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM) Müdürü Abdullah Ünlü Toprağın Sesi programının konuğu oldu. Müdür Ünlü kurum olarak sektör ve paydaşlara öncülük etmeyi amaçladıklarını söyledi.
Türkiye'nin tohumculuk sektöründe önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, “Türkiye’nin, tohumculuk sektöründe dışarıya bağımlı bir ülke olmadığını belirterek, aksine ihraç eden bir ülke olduğunu vurguladı.
Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, Antalya, Isparta ve Burdur illerinde Şubat-Nisan dönemi özelinde ciddi kuraklık belirtileri gözlemlendiğini belirerek, kuraklık durumuna karşı alınması gereken önlemleri aktardı. Şube, yağışlarda geçen yılın Nisan ayına göre yüzde 70 azalma yaşandığını vurguladı.
Tarım ve Orman Bakanlığı Tayvan'a nitrofuranlı yumurta gönderildiği iddialarını araştırmak üzere inceleme başlatıldığı açıkladı.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz