YAŞ ELLİ

Müslüman olarak şu yaştan itibaren ne yapacağımız, ne yapmayacağımız belli. Nasıl bal arısı tatlı bir şey bulursa, bilhassa bal yapacağı çiçeğin özüne kavuşursa hemen talip olur, ona konar.

***

Ayrıca çiçeklere varınca onları kontrol eder, eğer polen cinsinden bir madde varsa onları ayaklarına yapıştırıp kovanın yolunu tutar. Mübarek hayvanın çalışma alanı çiçekler. Çiçekler temiz, ürettiği mamul temiz, kendisi temiz, Rabbimizin lütfuna kavuşmuş ve ürettiği ürün parmak yalatan bir gıda ve şifa. 

***

Biz de Müslüman olarak yaş elliden sonra hâlâ eski alışkanlıklarımıza devam etme yerine hem onları bırakmalı hem de uyanmalıyız. Bal arısı gibi iyi şeylere yani güzel amellere talip olmalıyız. 

***

Leşe konan karga, hem leşe hem pisliğe konan sinek ruhlu olanlara söyleyecek sözümüz yok. O zaman masanın üstüne konan billurdaki temiz su gibi oluruz. Bize düşen bize yakışan yüce İslam’ı öğrenip insan gibi insan, Müslüman gibi Müslüman olmak, yani melekvâri yaşamaktır.

***

Kadının biri almış önüne bir ayna iki üç kutu boya, daha güzel olayım diye habire yüzüne boya sürüyor. Diğer bir kadın ise ‘Rabbim beni em güzel surette yaratmış’ deyip almış bir abdest, kılmış namazını açmış Kur’an-ı Kerim’i habire okuyor.

***

Birisi ampule lamba tutmuş, diğeri ampule cereyan salmış. Birisi kendisini insanlara beğendirmek niyetinde diğeri ise kendini Rabbine beğendirmek niyetinde. 

***

Söz dinleyip muzaffer olmak da var, kendi kafasına göre gidip takla atmakta. Birileri hep planlı iş yapıp İslam büyüklerinin tavsiyelerine uyduğu için hayallerini gerçekleştirerek bu alemden göçüyor. Fatih Sultan Mehmet, Yavuz Sultan Selim Hazretleri ve Timur gibi.

***

Diğeri hep kendi kafasına göre yürüdüğü için yapacağı işlerde istişareyi terk ettiği için, hatta tuttuğu işin akıbeti hakkında şahsi ikaz edildiği halde işi hafife alıp şahsi fikrine göre hareket ettiği için hem milletin hem de kendi akıbeti felaket olmuş. Yıldırım Beyazıt Hazretleri ve Enver Paşa gibi.

***

Günümüzün ilginç hastalıklarından bir tanesi, insanlar kendileri de yaptıkları halde aynı şeyleri yapan başka tanıdıklarını ballandıra ballandıra anlatarak kötüleyip eleştiriyorlar. Kendisine bakan maalesef yok.

***

Başkasının yaptığı olumsuz davranışlardan önce kendimize bakmamız lazım. Dünyaya geliş amacımız ne? İyilik için, iyi insan olmak için ne yapıyoruz? Neleri yanlış yapıyoruz ona bir bakalım. Yaş geçiyor.