YAŞ 40

Kırkındayım, her şeyin farkındayım. Malum armutlar, elmalar 3 ayda olgunlaşır. İnsanlar ise 40 yaşında olgunlaşırmış. Tabii ki savaşa katılıp da tarih yazan insanla sadece kitaplardan tarih okuyan insan bir olmaz.

***

Nitekim Mevlana Hazretleri ‘Hamdık, piştik Elhamdülillah’ demiş. Bir konuda kelam etmek için o konuda fikrimiz değil bilgimiz olması lazım. Maalesef toplumumuzda her konuda fikri olan insanımız çok.

***

Evliliği bilmeyen, bekar genç bir delikanlı ile 1985 yılında sohbet ediyorduk. Bana şöyle bir sual sordu: ‘Abi hanımınızı döver misiniz?’ Dedim ki ‘Durup dururken kimse kimseye vurmaz. Kişi kendini bilirse zaten sorun çıkmaz.  Birbirimize karşı saygılı olup ve haddimizi aşmazsak bunlara gerek kalmaz.’

***

Ben böyle deyince bana 10 dakika nasihatte bulundu. Kendisi üniversite mezunu, dindar ve samimi bir arkadaştı. ‘Hüseyin abi hanım hayat arkadaşıdır, evin elektriğidir. Ona gül yaprağı bile vurulmaz. Onlar naif varlıklardır, ses bile yükseltilmez’ dedi. Ben de saygıyla dinledim.

***

Antalya’da tekrar görüştük. ‘Abi nişanlandım, hafız bir kızla evleniyorum. Murat Paşa Camii’nde şu gün mevlitli sohbetli düğünümüz var, buyurun gelin’ dedi. Düğüne gittik; sıhhatli, ibadetli uzun yıllar ve mutluluklar diledik.

***

Aradan bir seneden fazla bir zaman geçti tekrar karşılaştık, biraz sohbet ettik. ‘Yenge nasıl falan’ dedim cevap vermedi. Tekrar sordum önüne baktı. Ben de bir şey mi oldu acaba diye telaşlandım. ‘Abi sorma’ dedi.

***

‘Her şey çok güzel başlamıştı ama bana bir gün saygısızlık yaptı ve boşandım’ dedi. Evlilik sabır işidir. Evlilikte taviz vermek icap eder. Çünkü karşındaki kişi de senin gibi nefis sahibi bir insan.

***

Mübarek peygamberler bile işin idare yönüne gitmişlerdir. Latife hanımla Atatürk’ün iki buçuk sene evlilikleri vardır. Finalde anlaşamayıp boşanmışlardır. Atatürk şöyle dert yanmıştır: ’Orduları idare ettim fakat bir kadını idare edemedim’.

***

Hayatta huzurlu yaşayabilmek için zorluklara ve sıkıntılara tahammül etmesini bilmek gerek. Sonuçta dünya cennet değildir. İstenmeyen birçok şey olabilir. İnsan ömrü boyunca çeşitli sıkıntılarla karşılaşacaktır.

***

Bunlara karşı sabretmeyi, sorunlarla baş etmeyi çözebilenler başarılı olabilirler. Bir yazımızda bu konudaki mutluluk formülünü vermiştik. Eşinize müşteriniz gibi davranırsanız, sabırlı olursanız çok mutlu olursunuz.

OL!

Bazı hanımlar eşine şöyle iltifat etmişlerdir. Sen bal ol ben ekmek. Sen ayran ol ben bardak. Sen gözlük ol ben göz. Sen mürekkep ol ben kalem. Sen yazar ol ben kitap. Sen martı ol ben simit. Sen kelam ol ben hatip. Sen arı ol ben petek.