YARDIMCI’DAN ETE ‘ZAM’ AÇIKLAMASI

Et ve Süt Kurumu (ESK) tarafından, kırmızı et fiyatlarında yüzde 48 zam kararına ilişkin yapılan açıklama üzerine Antalya Kasapçılar Odası Başkanı Osman Yardımcı, iç piyasa kasaplarında et fiyatlarında yüzde 48’lik bir zamma gidilmediğini bildirdi.

Ahmet ARĞILLI /Özge TOPTAŞ

Antalya Kasapçılar Odası Başkanı Osman Yardımcı geçtiğimiz gün Et ve Süt Kurumunca duyurulan yüzde 48’lik zam kararını değerlendirdi. Lider Medya’ya özel açıklamasında Et ve Süt Kurumu’nun bir süredir piyasanın altında fiyatlarla satış yapması nedeniyle oluşan zararı kapatmak için zam kararı aldığını ifade eden Yardımcı, iç piyasadaki et fiyatlarında böyle bir zam olmadığını dile getirdi.

 “İÇ PİYASADA YÜZDE 33 ZAM YAPILDI”

Et fiyatlarına ilişkin de bilgi veren Yardımcı, “Örneğin şu an iç piyasa kıyma 120 lira, kuşbaşı 140 lira seviyelerinde seyrediyor. Bu fiyatlara bir de yüzde 48’lik zam gelirse o zaman fiyatlar çok yükselir. Vatandaşımızın alım gücüne göre dengelemeye çalışıyoruz. Biz yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını döneminde vatandaşlarımızın yanında olduk. Diğer gıda ürünlerine göre her zaman en ucuz ürün et oldu.  2 yıl boyunca bizim iç piyasa yaptığımız toplam zam yüzde 33’tür. Diğer gıda ürünlerinde yüzde 200 zam gelirken biz vatandaşlarımızın alım gücünü düşündük. Hala da bu düşüncedeyiz” ifadelerini kullandı.

“SPEKÜLASYONLARA İZİN VERMEYELİM”

Yardımcı yüzde 48’lik zammın iç piyasa uygulanmadığını ifade ederek kararın spekülasyonlara da neden olduğunu vurguladı. İç piyasa esnafları olarak artan girdi maliyetlerine rağmen ürünleri ucuz tutmaya çalıştıklarına dikkati çeken Yardımcı, “Ramazan yaklaşıyor ve vatandaşlarımız yarım kilo et yesin istiyoruz. Bizler geçen yıl Ramazan ayında ete zam yapmadık. Esnafımız cebinden zarar etti. Bu süreçte yapılan bu açıklamanın da talihsizlik olduğunu düşünüyorum. Geç kalınmış bir zam yapıldı. Lütfen vatandaşlarımız da bunu bilsin ve süreçte et fiyatlarına ilişkin yapılan spekülasyonlara fırsat vermesinler”