YARALI YIRTICILARIN TEDAVİSİNDE ANNE ŞEFKATİ
Antalya Hayvanat Bahçesi'nde, çeşitli nedenlerle yaralanan yabani yırtıcıların tedavileri, veteriner hekimlerin anne şefkati gösterip titiz takibiyle sürüyor. Aralarında yer baykuşu, kerkenez kuşu, bayağı puhu, karga, ebabil ve martı gibi farklı türde kuş ve yırtıcı kuşların bulunduğu yaralı hayvanlar, sağlıklarına kavuşmalarının ardından doğal ortama salınıyor.
Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi Şube Müdürlüğü, yaralı ve hasta yaban hayvanlarının tedavilerini gerçekleştiriyor. Doğa Koruma ve Milli Parklar ekiplerince yaralı bulunan, kimi zaman vatandaşlar tarafından getirilen yabani yırtıcı kuşlar, karantina bölgesinde tedavi ediliyor. Hayvanat bahçesinin içinde bulunan, sadece veteriner hekimlerin girebildiği, ziyaretçilerden uzak alanda tutulan yabani hayvanlar, iyileşir iyileşmez tekrar doğaya salınıyor.
Geçen yıl 300'ün üzerinde yabani hayvanın tedavi edilerek doğaya bırakıldığı merkezin şimdiki misafirleri ise 3 farklı türde baykuş, yuvadan düşen yavru ebabil, karga ve martılar. Yaralı kuşların tedavisi ise titizlikle yapılıyor. Günlük pansumanları yapılan, kremleri sürülen ve uzuvları kontrol edilen kuşlar, elle beslenerek güçlenmeleri sağlanıyor.
Yavru kazazede kuşların büyüyenceye kadar veteriner gözetiminde tutulduğunu belirten Veteriner Hekim Aygün Arsun, “Farklı nedenlerle yaralanan hayvanları yıl boyunca tedavi ediyoruz. Kimi zaman yırtıcı bir kuş, kimi zaman bir kurt veya tilki bize getirilebiliyor. İyileşinceye kadar onlarla ilgileniyoruz. Özellikle kuş türlerinin yavrularını elle beslememiz gerekiyor. Çünkü anneleri doğada onları o şekilde besliyor. Bizde burada o ortamı sağlamalıyız. Aslında onların anneleri biz oluyoruz. Uçabilecek yaşa gelinceye kadar ellerimizle her gün 3 öğün besliyoruz" dedi.
KARGA YAVRUSUNU ELİYLE BESLİYOR
Yuvadan düşen bir karga yavrusuna annelik yapan veteriner hekim Damla Atay, günde 5 kez yavruyu eliyle besliyor. Yavru karganın karnı açıktığında sürekli bağırdığını ve kendisini çağırdığını anlatan Atay, "Acıktığında bir saniye susmuyor. Sürekli gagalayarak beni çağırıyor. Ellerimle besliyorum, çünkü annesi doğası gereği yavrusunu midesinden çıkardığıyla besler. Ben de tek tek ağzının içerisine yemi koyuyorum. Karnı doyduğunda ise susup dinlenmeye çekiliyor" dedi.
TEDAVİSİ BİTEN KERKENEZ KUŞU DOĞAYA SALINDI
Kendilerine yaralı getirilen bir kerkenez kuşunun tedavi sürecini tamamladıklarını ve doğaya salacaklarını söyleyen Arsun, “Bugün yaşam alanına bırakacağız. Artık gücüne kavuştu. Kendisi avlanabilir ve karnını doyurabilir. Oldukça güçlü, artık onu kafeste tutmamızın bir anlamı yok" dedikten sonra kafesinden çıkartıp gökyüzüne bıraktı. Uzun süredir kafeste olduğu için ilk etapta uçamayan kerkenez kuşu, bir süre çimlerin üzerinde yürüdükten sonra hızla uçup gözden kayboldu.
DHA