Yapay zeka her alanda
Öğrencilere verilen ödevlerin yapay zeka kullanılarak yapılmasının, öğrenciye öğrenmeyi teşvik etmesi açısından önemli olduğunu belirten Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ümit Deniz Uluşar, ancak bu sürecin kontrollü bir şekilde yönetilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Uluşar, “Ödev verip gerekiyorsa sınıf ortamında kontrollü ortamda yaptırıp yaptığından emin olun. Bu da bizim açımızdan bir değişim gerektiriyor” dedi.
Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ümit Deniz Uluşar, yapay zekanın günümüzdeki etkileyici yükselişini ve sektördeki önemini vurgulayarak Uluşar, yapay zekanın günümüzdeki önemine dikkat çekerek 2010 sonrasında Microsoft ve Google gibi dev firmaların sektöre katılmasıyla önemli gelişmeler yaşandığını belirtti. Uluşar, yapay zekanın, e-posta editörlerinden başlayarak günlük yaşamımıza etki ettiğini söyledi. Uluşar, “Yapay zekayı biz 2010’lardan önce bilgisayar mühendisliği bölümlerinde aktif olarak kullanıyorduk ama yazılım seviyesine kullanıyorduk. Son kullanıcıya yansımamıştı. Şimdi büyük firmalar işin içine girince artık ürün son kullanıcılar için rahatlıkla kullanabileceği bir seviyeye geldi” dedi.
YAPAY ZEKANIN GENİŞ
KİTLELERE ULAŞMASI
Özellikle ChatGPT gibi
ürünlerin metin yazma ve soru sorma üzerinden etkileşim imkanı sağlayarak
teknolojinin ilerlediğini vurgulayan Uluşar, yapay zekanın kullanımının daha
geniş kitlelere ulaştığını belirterek “Bunun en önemli örneğinde ChatGPT’de
yakın zamanda gördük. Normal konuşmadığınızı metin yazarak, soru sorarak,
birçok şeyin cevabını alabiliyorsunuz. Önceden dediğim gibi bunu programlama
seviyesini yapıyorduk ve bu bilgi almak için teknik bilgiye sahip olmak
gerekiyordu. Şimdi konuşarak yapabiliyoruz bu güzel bir gelişme” diye konuştu.
Prof. Dr. Uluşar, yapay zekanın etkisinin sadece yazılı alanda değil, örneğin otonom araçlar gibi farklı sektörlerde de görüldüğünü belirtti. Gelişen teknolojinin meslek alanlarında da değişikliklere neden olduğunu söyleyen Uluşar, “Yapay zekayı daha farklı ürünlerde görmeye başladık. Neler bunlar; kendi kendine giden arabalarda görüyoruz. 20 - 25 yıldır bunun üzerine çalışılıyor ve işlemci gücünün artması, işte görüntü işlemin teknolojisinin artması, algoritmalar, artması, konuya eğilme ve yasal düzenlemelerle bu hayatımıza girmeye başladı. Ürünlerini de görüyorsunuz” diye kaydetti.
YAPAY ZEKA BİRÇOK ALANDA
KULLANILIYOR
Yapay zekanın hızla evrimleştiği bu dönemde, eğitim ve iş dünyasının bu değişime uyum sağlaması gerektiğini belirten Uluşar, yapay zekanın bir araç olarak üretkenliği arttırdığını ancak doğru kullanımın önemine vurgu yaparak “Eskiden kendimizi güvende gördüğümüz ; kitap yazarlığı gibi ressamlık gibi yaratıcılığın çok ciddi olduğu meslekler de bile yapay zekanın çok aktif olarak kullanımını görüyoruz. Artık çok güzel bir resim editörü düzenlemek için gerçekten mükemmel bir fotoshop bilgisine ihtiyacınız kalmıyor. Bunu sözlü olarak söyleyerek yapabiliyorsunuz ya da resimden bazı görüntüleri çıkarmak çok kolaylaştı. Yapay zeka hangi meslekte risk altına alıyoruz sorusu aslında çok ciddi bir meslek grubunun çevireceğini, evrimleştireceğini, değiştireceğini görebiliyorsunuz” dedi.
EĞİTİMDE YAPAY ZEKA
KULLANIMI VE KONTROLLÜ YÖNETİM
Öğrencilere verilen ödevlerin yapay zeka kullanılarak yapılmasının, öğrenciye öğrenmeyi teşvik etmesi açısından önemli olduğunu belirten Uluşar, ancak bu sürecin kontrollü bir şekilde yönetilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Deniz Uluşar, “Verdiğimiz ödevlerin nitelikleri, içerikleri ve ödevin kontrol edilme yönteminin değişmesi gerekiyor. Ödev verip gerekiyorsa sınıf ortamında kontrollü ortamda yaptırıp yaptığından emin olun. Bu da bizim açımızdan bir değişim gerektiriyor. Öğrenci kolaya kaçmak isteyebilir, kaçan bir kitle olabilir. Eğer siz. Burada adaleti sağlayamazsanız; yani kopya çeken öğrenci daha yüksek alır, çekmeye da öğrenci daha düşük alırsa adaleti sağlayamazsınız. Kopya çekmeyen öğrenciye zarar verir, eğitim sistemine zarar verirsiniz. Bunu da örneklerini uzaktan, eğitimde de çok yaşadık. Pandemi döneminde yaşadık, insanlar kopya çekerek bölüm bitirdi. Diğeri ben niye çalışıyorum diye sorgulamaya başladı ve bu toplumun kültürüne yansırsa oldukça kötü bir sonuç oluyor” diye kaydetti.
Yapay zekanın hızla
evrimleştiği bu dönemde, eğitim ve iş dünyasının bu değişime uyum sağlaması
gerektiğini belirten Uluşar konuşmasında, yapay zekanın bir araç olarak
üretkenliği arttırdığını ancak doğru kullanmanın önemine dikkat çekti.