YAPAMIYORSANIZ BIRAKIN GİTSİN

Sevgili okurlar, akaryakıt fiyatlarındaki artış dur durak bilmiyor. Mazotun litresi 30 lirayı aştı.  Türk lirası döviz karşısında değer kaybettikçe akaryakıt zamlanmaya devam ediyor. Buna bir de uluslararası piyasadaki artış eklenince, zamlar katmerli oluyor. Haliyle akaryakıt fiyatlarındaki artış, her şeye yansıyor.

***

Fiyat istikrarının sağlanmasını beklerken;  konut kiralarına yüzde sınırlaması getirildi. Sanki enflasyon böyle düşecek. Uygulama bu konuda hazırlanan kanun taslağının 8 Haziran’da mecliste kabul edilmesiyle başladı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın açıklamasına göre konut kiralarındaki artışı yüzde 25 ile sınırlandıran geçici düzenleme önümüzdeki yıl temmuz ayının birinde sona erecek.

Bu değişiklikten bazı ev sahipleri bir kez, bazıları ise iki kez etkilenecek. Çünkü kanun 8 Haziran’da Meclis genel kurulundan geçip yürürlüğe girdi. Yani bu düzenleme 9 Haziran 2022 ile 2 Temmuz 2023 arasındaki süreyi kapsıyor.  Diyelim ki bu yılın haziran ayında yüzde 25 zam yapabilen ev sahibi, geçici kanun gelecek yıl temmuz ayında sona ereceği için önümüzdeki yıl da en fazla yüzde 25 artış yapabilecek.

***

Haliyle kira kontratı 9 Haziran ile 2 Temmuz arasında olanlar bu değişiklikten iki kez etkilenecekler.2 Temmuz ile haziran ayı arasında kalanlara ise kanundan bir kez etkilenecekler. Bu da kanun karşısında eşitsizliğe yol açacak. Belki de bu yüzden ev sahipleri ile kiracılar arasında kavgalar yaşanacak. Cinayetle sonuçlanan haberleri hep birlikte duyuyoruz. Oysa devletin görevi toplumun huzur ve güvenliğini sağlamaktır. 

Öte yandan konut sıkıntısının da neden olduğu bu fiyat artışı bir tarafta dururken, Isparta’yı kış ortasında günlerce elektriksiz bırakan CK Akdeniz firmasının Antalya’da alt yapı hizmetlerini ihmal etmesi yüzünden Muratpaşa ilçesi Kızılarık Mahallesi 2829 sokakta iskanlı bir siteye elektrik verilemediğini, bu yüzden site sakinlerinin evlerine yerleşemediğini yazmıştık.

***

Düşünebiliyor musunuz? Bir evin iskanı dahil her şeyi var ama elektriği yok. Üstelik Antalya’nın tam göbeğinde. Site sakinlerinin arasında Türkiye’ye yerleşen Ruslar da var. Ama gelip evlerine oturamıyorlar. Bunları yazdık. İskanlı siteye elektrik veremeyen CK bu haberimize çok alınmış. Olayın gerçekleri yansıtmadığını iddia eden bir yazı göndermişler.

***

Yazı şöyle “2020 yılından bu yana şantiye aboneliği bulunan binanın sakinleri ile şirketimiz arasında 27 Nisan 2022 tarihinde bağlantı anlaşması yapılmıştır. Ancak bu tarihten sonra Yapı Kullanma İzin Belgesi (iskan) şirketimize ibraz edilmemiştir. Yapılan incelemede enerji talebinin artması nedeniyle ileride istenmeyen kesintilerin yaşanmaması adına bölge altyapısının güçlendirilmesi ihtiyacı belirlenmiştir. Söz konusu bölgeye kesintisiz ve kaliteli enerjinin temini için 100 metrelik bir alanda kazı yapılması ihtiyacı da doğduğundan gerekli izinler için ilgili kurumlara başvuruda bulunulmuştur. Elektrik Piyasası Bağlantı ve Sistem Kullanım Yönetmeliği’ne göre ‘bağlantı anlaşması’ yapılmasından sonra bölgenin enerjilendirilmesi için yönetmelikle şirketimize tanınan nihai süre 27.10.2022 dolacak olup, şirketimiz bu tarih öncesinde bölgeye elektrik hizmeti vermek için çalışmalarına aralıksız devam etmektedir. “

***

Bu yazıyı görünce telefon açtım gönderen kişilere. Haberde yazdığım her kelimenin arkasında olduğumu yüzlerine söyledim. “Şayet yazılanlarda bir kelime bile yalan varsa gidin mahkemeye verin” dedim. Sonra da kendilerine şunu da söyledim. Sitenin inşa edildiği sokakta elektrik var. Yeni yerleşime açılan bir yer değil. O sokaktaki binaların tamamı son 10 içinde inşa edildi. 2829 Sokak da 2010 yılında açıldı. Elektrik şebekesi de bu süreçte çekildi. Sokaktaki tüm binalara elektriği vermişsiniz. Bu siteye de 2 yıl önce şantiye elektriğini vermişsiniz. İnşaat tamamlanmış. İskan alınmış.  Ama sokakta diğer binaların elektrik aldığı yerden bu sitedeki konutlara veremiyorsunuz.

***

Gerekçe olarak da bölge altyapısının güçlendirilmesi gerektiğini belirtmişsiniz.  100 metre kadar kazı yapılması gerektiğini yazmışsınız. Peki bugüne kadar niye yapmadınız? Niye güçlendirmediniz? Ekim ayı sonuna kadar sürenizin olduğunu belirtmişsiniz yazınızda. 6 ay öylemi? Kentin göbeğinde bu kadar millet bu kadar süre sizi bekleyecek öyle mi?

Millet sizin yüzünüzden ne evine yerleşebiliyor ne de kiraya verebiliyor.  Ayrıca bağlantı anlaşması yapılırken değil, iskan bağımsız bölüme abone olunacağı zaman gerekiyor. Binaya elektrik getiremediğiniz için insanlar aboneliğe başvuramıyor.

***

SON SÖZ

Yapılan yatırımlar sizi beklemek zorunda değil. İşinizi yapın. Yapamıyorsanız bırakın.” Aradan haftalar geçti, aradım siteyi, inşaa eden şirketin yetkilisine, “Bir gelişme var mı” diye sordum. “Ne gelişmesi, verdikleri telefona bile bakmıyorlar” diye cevap verdi.