YANLIŞLAR VE DOĞRULAR

Geçmiş ve gelecek birbirinden kopmaz. Eğitim, sağlık ve güvenlik işleri ihmal edilemez. Çocukların aradıkları doğru idi ama aradıkları yer doğru değildi. Doğrular doğru yerde aranmazsa bulunamaz. Doğru olmayan yerden doğru sonuç beklemek saçmalık olur.

Yan etkisiz ilaç olunmaz, her ilaç herkese şifa vermez. Çukurda olanlar aşağıya bakamaz. İslam’a hizmet etmek için gayret ve fedakarlık göstermeyen himmet alamaz. Bedel ödemeden bir şey sahibi olmak mümkün değildir. Sabırla yolunu belli eder, uğrunda mücadele edersen elbet kazanan sen olursun.

Faziletli insan manen yükselir de alçalmaz. Rezil insan toplumda itibarsızdır, manen yükselemez. İnsanların nezdindeki itibarı, duruşu insan kendisi oluşturur. Saygın, faziletli, iyi insan olmak da bizim elimizdedir. İtibarsız, rezil, omurgasız olmak da bizim elimizde.

Okumayan kimse yazı yazamaz. Dünya kararsızları sevmez, hayat ıskalanmayı sevmez. Bilgisiz adam soru sormaz. Memeden çıkan süt geri dönmez, su yokuşa akmaz. Geçmişini -tarihini- bilmeyen, geleceğini göremez. Devletler arasında maddi çıkarlar vardır, dostluklar olmaz.

Büyüklerin huzurunda rastgele konuşulmaz. Büyükler yürürken bir adım geriden yürünür, yani saygıda kusur edilmez. Her gördüğün şey başkasına söylenmez. Zira her gördüğünü, duyduğunu başkasına yetiştiren insana güven olmaz. O tür insanlardan korkmak lazım. Başkasını sana anlatan, seni de başkasına anlatır.

İhtiyacı olan yerlere karşılıksız hizmet etmek lazım, zira bedelsiz dua olmaz. Eğitim sistemindeki yanlışlar hata götürmez. Azıksız adam dermansızlıktan adım atamaz. Dikiz aynası olmayan araba kullanılmaz. Eğer Müslümanlar birbirine düşmez ise onları kimse mağlup edemez.

Esma-i Hüsna bizim bilmediğimiz kadar çoktur. Zira Esma-i Hüsna sayı ile sınırlandırılamaz. İslami hükümler zamanla değişmez. Hikmetin değişmesi illeti değiştirmez. Hıyanet, aldatmak Müslüman sıfatı olamaz. Sahada güçlü olunmadan masada güçlü olunmaz.

İSLAM TERBİYESİ

Bir bakarsın süslenip kuşanarak arkandan koşar. Bir bakarsın seni görmezden gelip önüne bakar (202). Bir de bakarsın yüne yüzünü çabucak çevirir nazlanır. Ne kadar yakalamak istersen kendine el sürdürmez (404). Mutluluğu bulan fesada yaklaşmaz (4412). Böyle İslam terbiyesi olan kız seni sever ve senden başkasını tanımaz. Yakışık olmayan uygunsuz hareketlerde bulunmaz (4478) Yusuf Has Hacip