Yangınlara karşı tedbirler arttırıldı

İl Orman Yangınlarıyla Mücadele Komisyonu Antalya Valisi Hulusi Şahin Başkanlığında toplanarak Orman yangınlarının önlenmesi ve söndürülmesi için alınacak tedbirler detaylı bir şekilde ele aldı. Şahin toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, “Bu zümrüt vatanı Yeşil Vatan’ı hep beraber koruyacağız” dedi.

İl Orman Yangınlarıyla Mücadele Komisyonu Antalya Valisi Hulusi Şahin Başkanlığında Uluslararası Ormancılık Eğitim Merkezi Müdürlüğünde (UOEM) toplandı. Yapılan değerlendirmeler sonucunda komisyondan çıkan kararlar açıklandı. Komisyonu toplantısının sonunda açıklama yapan Antalya Valisi Hulusi Şahin, 2023 yılında çıkan yangınlar hakkında bilgi vererek “Bu yıl geçen yıla oranla daha sıcak bir nisan ve mayıs ayı geçiriyoruz ve daha kurak bir nisan ve mayıs ayı geçiriyoruz. Geçen yıla oranla daha fazla yangın ile sezona başladık. Ama arkadaşlarımızın sıkı tedbirleri ve müdahale ile beraber bu yangınlar büyümeden önlendiler” dedi. 


Antalya geçtiğimiz yıl 171 adet yangın çıktığını hatırlatan Şahin, “Sadece iki tanesi 200 hektarın üzerinde alanda etki etti. Bunun sonucu olarak da geçen yılı son derece başarılı bir şekilde tamamladık ki dünya tarihinin ölçülmüş en sıcak yılı olmasına rağmen bunun sonucu olarak da dünyada çok sayıda yangın çıktı. Avrupa'da yangınlar özellikle komşumuz Yunanistan'da çok büyük alanları etkiledi. Türkiye ise 9’uncu sırada kaldı. Geniş coğrafyasına rağmen bu yılda yine mevsim sıcak başladı. Öyle gidecek gibi görünüyor. Bu yüzden tedbirlerimizi çok sıkı almalıyız” diye konuştu.  
“HEPİMİZ SORUMLU DAVRANMAYILIZ”
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın katılımıyla Antalya'da bir büyük bir yangın tatbikatı gerçekleştirildiğini hatırlatan Şahin, “Ekiplerimizle ve paydaş kurumlarımızla beraber hazırız. Ancak asıl mesele yangının çıkmamasıdır. Yangının önlenmesi en ucuz yangınla mücadele yöntemidir. Bunun içinde öncelikle ve öncelikle Antalyalılara, Antalya'yı seven, Antalya'ya koşarak gelen vatandaşlarımıza turistlerimize görev düşüyor. Bu muhteşem coğrafyayı bu şekilde muhafaza edebilmek için hepimiz sorumlu davranmalıyız” dedi. 


“ATEŞLİ PİKNİK KESİNLİKLE YAPILMAMALI”
Bu ormanla iç içe yaşayan toplumlara sorumlulukları olduğuna vurgu yapan Şahin, “Bu sorumlulukta davranışlarımız itibariyle ormana zarar verecek her şeyden uzak durmak. Özellikle çöp dökme, çöp atma ormana, plastik gibi, cam gibi kolay tutuşan malzemelerde özellikle uzak tutmak. Bunun yanında Biliyorsunuz yeri ve zamanı geldiğinde biz ormanların bazı kritik ormanların girişlerinde yasaklama cihetine de gittiğimiz oluyor ama özellikle tüm ormanlarda ateşli pikniği kesinlikle yapmamamız gerekiyor” diye ifade etti.  
ANTALYALILAR ORMAN YANGINLARINA DUYARLI
Şahin, Ankara'da İçişleri Bakanlını ve Tarım Orman Bakanımızın Başkanlığında ve 23 il valisinin de bulunduğu merkezi tatbikat yapıldığını ve bu tatbikat illerin haberi olmadan kontrollü yangın çıkarılarak şehirlerden nasıl ve ne kadar sürede müdahale ettikleri incelendiğini anlattı. Şahin, Ankara'dan takip ettikleri müdahalede Antalya’daki vatandaşların “Sadece 2-3 dakika içerisinde 112'ye 100'ün üzerinde ihbar” ettiklerini ve bundan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.  Antalya'nın Antalyalıların orman yangılarına karşı hassasiyetine dikkat çeken Şahin, “Antalyalıların orman yangınlarına ne kadar hassas olduğunu gösteriyor. Ben bununla gurur duydum ve bu bilgiyi oradaki hazirunla da paylaştım. Antalyalılar duman gördükleri anda telefona sarılıyorlar ve filan yerde yangın var diyorlar. Bu hassasiyet çok değerli. Biz ormanlarımızı hep birlikte koruyacağız. Bu zümrüt vatanı Yeşil Vatan’ı hep beraber koruyacağız” diye kaydetti. 
KOMİSYONUN ALDIĞI KARARLAR
Orman yangınlarıyla mücadele kapsamında Antalya İl Orman Yangınlarıyla Mücadele Komisyonu, Orman yangınlarının önlenmesi ve söndürülmesi için alınacak tedbirler detaylı bir şekilde ele alındı.  Kaymakamlara ve muhtarlar görev verilerek şunlar kaydedildi: 
“İlçelerde, orman yangınlarıyla mücadele komisyonlarının Kaymakamlar başkanlığında toplanarak, gerekli planlama ve eşgüdümün sağlanması kararlaştırıldı. Mahalle Muhtarlarının Göreve çağrıldı ve sorumluluklar; Yangın haberi alındığında 112’ye bildirilmesi, yangın söndürme malzemelerinin muhafaza edilmesi,  yangın failinin bulunmasında güvenlik güçleriyle işbirliği yapılması, ormana bitişik tarlalarda yangına karşı önlemler alınması, otlatma izni verilmemiş alanların korunması, Şüpheli kişilerin bildirilmesi, Vatandaşların sıcak ve kuru havalarda dikkatli olması için bilgilendirilmesi gibi görevler mahalle muhtarlarına verildi” 
DESTEK VE KOORDINASYON:
Yangın söndürme çalışmalarında orman yangın ekiplerinin öncelikli müdahalesinin sağlanması,  Destek unsurlarının AFAD koordinasyonunda temin edilmesi,  Askeri birliklerden yardım talep edilmesi durumunda Valilik Makamına başvurulması gibi kararlar alındı. Karayolları, DSİ ve Büyükşehir Belediyesi gibi kurumların yanı sıra özel sektör ve gönüllü kuruluşlardan yardım alınması, elektrik hatlarının bakımı ve gerektiğinde akımın kesilmesi,  Su temini için elektrik tesislerinin kontrol edilmesi, hava araçlarının yangın alanına hızlı ulaşımı için öncelik tanınması gibi konularda çeşitli kurumlarla işbirliği yapılmasına karar verildiği bildirildi. 
EĞİTİM VE BİLGİLENDİRME
 İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün orman sevgisini aşılamak için okullarda eğitim çalışmaları yapması, Müftülüklerin camilerde orman yangınlarıyla ilgili hutbeler okutması,  İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün anız yakma konusunda bilgilendirme yapması gibi eğitim çalışmaları planlandı.
DENETİM VE UYGULAMALAR
 Orman yangınlarına sebep olabilecek durumların önlenmesi için sıkı denetimlerin yapılması,  kamu kurum ve kuruluşlarının yangınla mücadele ekipmanlarını hazır bulundurması, vatandaşların ve ilgili kurumların yangın sezonunda belirlenen kurallara uyması gerektiği vurgulandı.
Toplantıda alınan kararların, orman yangınlarıyla mücadelede etkin bir şekilde uygulanması ve tüm vatandaşların bu konuda duyarlı olması gerektiği belirtildi. Antalya Valiliği ve ilgili kurumlar, orman yangınları konusunda tüm tedbirlerin alınacağını ve bu tedbirlere uymayanlar hakkında yasal işlemlerin uygulanacağını duyurdu.