YANGINLA MÜCADELEDE NEFES KESEN TATBİKAT

Antalya merkezli "Orman Yangıları Tatbikatı”nı takip eden İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, “Amacımız yaptığımız planların ve uygulamaya ne kadar geçeceğini görmek ve test etmektir. Eksiklerimizi görerek, geri dönüşler almak, planlarımızı revize etmek, kurumlar arası iş birliği ve koordinasyon sağlamak, kabiliyetimizi güçlendirmek ve ihtiyaçlarımızı tespit etmek istiyoruz” dedi.

ZEHRA TEKECİ/İREM GÜNEYBAZ

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığınca Antalya, Muğla, Mersin ve Adana'da 2022 Afet Tatbikat Yılı çerçevesinde eş zamanlı "Orman Yangıları Tatbikatı" düzenlendi.  Türkiye’nin çeşitli noktalarındaki 20 ilden, 808’i gönüllü olmak üzere 4 bin 939 personel, 16 hava aracı ve 900 aracın katıldığı tatbikat, 48 ayrı noktada icra edildi.

Kepez ilçesinde dün düzenlenen Antalya merkezli tatbikata İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, Antalya Valisi Ersin Yazıcı, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, AFAD Başkanı Yunus Sezer, Vali Yardımcısı Yalçın Sezgin, Antalya İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yavuz Özfidan, Antalya İl Emniyet Müdürü Mehmet Murat Ulucan, Antalya Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici, Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Cansel Tuncer, AFAD görevlileri, jandarma ekipleri, orman bölge müdürlüğü ekipleri, Kızılay ekipleri, kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları ekipleri ile gönüllüler katıldı.

Tatbikat, oluşturulan koordinasyon merkezinde İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı’nın canlı bağlantı yoluyla Muğla, Mersin ve Adana Valileri ile görüştüğü ve yürütülen çalışmalara ilişkin bilgi aldığı toplantıyla başladı. Görüşmelerin ardından Antalya Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici, yapılacak tatbikatta teknik ekibe, temsili yangınların çıkarılacağı noktalara ve yapılacak çalışmalara ilişkin bilgilendirmelerde bulundu.

Toplantının ardından Orman Yangınları Müdahale Tatbikatı 4 ilde eş zamanlı şekilde başladı. Belirlenen noktalarda yaygın anında yapılacak uygulamalar yeniden hayata geçirildi. Orman ve konut yangınlarına havadan ve karadan söndürme işlemlerinin gerçekleştirildiği tatbikatta, yangın söndürme, soğutma, müdahale, tahliye yolları belirleme, denizden ve havadan insan, hayvan tahliyesi, tahliye edilenlerin transferi, geçici barınma ve beslenme uygulamaları yapılırken, helikopter, uçak, İHA ve JİKU gibi hava araçları da aktif olarak sahada görev yaptı.

İLK KEZ KULLANILACAK UYGULAMALAR TEST EDİLDİ

Öte yandan tatbikatta, ilk kez hayata geçirilen uygulamalar da test edildi. Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) ve Ulusal Orman Yangınları Müdahale Planının (UOYMP) birlikte işleyeceği ilk uygulama da, afet bölgelerinde aktive edilen “Tek Tuşla Acil Çağrı” fonksiyonu ve konum servisleri ile arayan kişinin bulunduğu noktanın tespit edilmesi gibi özellikleri bulunan AFAD Acil Mobil Uygulaması, tatbikat illeri için aktive edildi. Antalya merkezli tatbikatta ilk kez, orman hava unsurları, orman araçları ve orman kulelerine ait araçlardan anlık görüntü aktarımı yapıldı.

HEDEF YANGINLA MÜCADELEDE EN İYİ NOKTA

Tatbikatın ardından İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, gazetecilere yaptığı açıklamada, yürütülen tatbikatın yangına müdahale alanında afet müdahale planı kapsamında yapılan ilk tatbikat olduğunu söyledi.

Çataklı, tatbikat için geçen yıl yangınla mücadelenin en yoğun olduğu şehirlerin belirlendiğini ifade ederek, “Burada amacımız yaptığımız planların, uygulamaya ne kadar geçeceğini görmek ve test etmektir. Eksiklerimizi görerek, geri dönüşler almak, planlarımızı revize etmek, kurumlar arası iyi bir iş birliği ve koordinasyon sağlamak, kabiliyetimizi güçlendirmek ve ihtiyaçlarımızı tespit etmek istiyoruz” dedi.

“TÜM SİSTEMLERİMİZİ BU TATBİKATTA TEST ETTİK”

Afet durumlarında AFAD ve kamu kurumlarının yanı sıra sivil toplum kuruluşları ve gönüllülerin de desteğinin önemine dikkati çeken Çataklı, “Tüm kurumlarımız ve paydaşlarımızla iş birliklerimizi güçlendirmeye çalışıyoruz. Bunların yanı sıra bir afeti, özellikle orman yangınlarını iyi yönetebilmek için iletişim ve bilgi akışının hızlı olması çok önemlidir. Bu kapsamda iletişim sistemlerimizi, orman kameralarımızı ve görüntü aktarma bakımında en iyi veriyi alabilmek için oluşturduğumuz tüm yeni sistemleri bu tatbikatta test ettik” ifadelerini kullandı.

“53 BİN TATBİKAT YAPILDI”

Çataklı Türkiye’de yoğun bir tatbikat sürecinden geçildiğini aktararak, şunları kaydetti:

“Kış tatbikatımızı Erzurum’da, toplanma ve barınma alanları tatbikatını İstanbul’da, arama-kurtarma tatbikatını Diyarbakır’da tamamladık. Önümüzdeki hafta sonu da Kastamonu ve Trabzon’a tatbikatlarımız var. Bu yıl için 54 binin üzerine tatbikat planlamıştık ancak 53 bini şimdiden geçtik.  Yılın ilk 6 ayı dolmadan hedefimize ulaşmış olacağız.”

Yıl sonuna kadar çalışmaların titizlikle sürdürüleceğini vurgulayan Çataklı, her geçen gün daha iyi bir noktaya ulaşılabilmesi için mücadele vereceklerini iletti.