YANGININ 7. GÜNÜNDE AMANSIZ MÜCADELE

Manavgat ilçesinde 7 gün önce çıkan orman yangınına havadan ve karadan müdahale, devam ediyor. Bu kez alevler bir başka ilçe olan, Gündoğmuş’ta yükseldi. Manavgat’taki Beydiğin Mahallesi ve 2 bin 100 nüfuslu Gündoğmuş tedbir amaçlı boşaltıldı.

28 Temmuz’da başlayan yangınlar halen kontrol altına alınamadı. Havadan ve karadan müdahalenin devam ettiği yangında tehlike giderek büyüdü. Gündoğmuş ve Manavgat’ta ki Beydiğin Mahallesi acilen tedbir amaçlı boşaltıldı. Alevlerin büyümesi, Gündoğmuş’un 2 bin 100 nüfuslu ilçesini tehdit etmeye başlamasının ardından tahliyeler gerçekleşti. Camilerden peş peşe anons sesleri yükseldi. Vatandaşlar panik halinde kaçışmaya başlamasının ardından, alevlerin merkeze girmesine ramak kaldı. Evlerini terk eden vatandaşların ise, endişeli bekleyişleri başladı.

ANA YANGIN, ANTALYA VE MUĞLA

Türkiye genelinde tüm yangınlara 16 uçak, 9 İHA, 51 helikopter, 1 insansız helikopter, 850'nin üzerinde arazöz, 150'nin üzerinde iş makinesi ve 5 binin üzerinde tüm kamu kurumlarından personelle müdahaleler devam ediyor. Açıklamada bulunan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Manavgat yangını halen devam ediyor. Gündoğmuş'un tahliye edilmesi söz konusu oldu. Gündoğmuş yangını da devam ediyor. Şu anda ana odak olarak Muğla ve Antalya yangınları. Meteorolojik olarak yine tüm zamanların en düşük nemiyle, yüzde 8 gibi bir nemle karşı karşıya kalacağız” dedi.

İLK YAĞMURLA DİKİMLER BAŞLAYACAK

Bakan Pakdemirli, hava şartlarının normale dönmemesinin söndürme çalışmalarını zorlaştırdığını belirtti. Pakdemirli, “ Tüm yangınlar sönene, vatandaşımız eski normal hayatına kavuşana kadar, burada çalışmalarımızı sürdürüyor olacağız. Uçaklar konusunda alan çok yaygın olduğu için vatandaşlar semaya baktığında çoğunlukla gözleri uçak arıyor ama arazi yaygın, defalarca da yapılıyor. İlk yağmurlarla beraber yine dikimlere başlıyor olacağız. Cumhuriyet tarihinin en büyük fidan dikim kampanyasını yapmıştık. Daha büyük bir projeyi ilk yağmurlarla başlatmayı hedefliyor olacağız” ifadelerine değindi.

BAKAN PAKDEMİRLİ, HATIRLATMA YAPTI

Bakan Pakdemirli, Muğla'da yangın söndürme çalışmaları kapsamında, sabah itibari ile binden fazla helikopterin 3 bin tona yakın, uçaklarla da bin 500 tonun üzerinde su atıldığını söyledi. Pakdemirli, yöneltilen ithamlara cevap vererek, “Bir turizm alanı tahsis edilecekse zaten tahsis edilir. Orası turizm alanı ise oraya otel yapılır, değilse yapılamaz. Bunun için ormanların yakılması gibi bir spekülasyonun yapılması son derece yanlıştır. Böyle bir konunun bir genel başkan tarafından açıklanması son derece üzücüdür. Bunun böyle olmadığını kendisi de biliyordu. 169. maddeyi tekrar hatırlatıyorum, ormanları daraltmak söz konusu değildir" şeklinde konuştu.

SOYLU PAYLAŞIMA CEVAP VERDİ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 4 gündür Antalya'da olduklarını, karadan ve havadan yapılan çalışmalar için değerlendirme yaptıklarını bildirdi. Bakan Soylu, tüm yangınların söndürülmesinde herkesin büyük bir çaba sarf ettiğini kaydetti. Soylu, “Bir milletvekilinin sabah paylaşımını gördüm, çok üzüldüm, 'Geldim bir tane ormancı göremedim' demiş. Göremezsiniz çünkü ateşin ortasında ormancılar. Biz sabah bir köydeydik. Orman şefleri, ateşin içindeydi, birisi eşiyle beraber gelmişti” diyerek herkesi bir olayı araştırmadan, konuşmamaya davet etti.

“İŞİ OLMAYAN DEDİKODU YAPIYOR”

Bakan Süleyman soylu CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçtaroğlu’na seslendi. Soylu, “Eğer siz dönüp bizim ormanları sadece turizm alanı açmak ve rant için yaktığımızı söylerseniz, Antalya belediyenize de, diğer belediyelerinize de lider olarak, 'arkadaş biraz ağırdan alın’ dersiniz. Bu arkadaşlarım böyle bir şey yapmıyorlar. Onlar da canhıraş mücadele ortaya koyuyorlar. Hep beraber mücadele ediyoruz. Zaten sosyal medyada herkes elinden geleni ardına koymuyor. Bütün bilgiler elimizde, emniyet ve jandarma olarak. Sosyal medyanın yüzde 90'ı tezvirat ve yalandır. İşi olan insanlar yangını söndürmeye çalışıyorlar, işi olmayan insanlar da dedikodu yapıyorlar" dedi.

AĞAÇLANDIRMA KANUNDUR, ZORUNLULUKTUR

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, yangınla mücadelede açıklamalarda bulundu. Ersoy, “Yangınla mücadele yazı yazmakla olmuyor, bizzat sahada operasyonun içinde oluyor. Özellikle sahanın içinde mücadele eden arkadaşlarımız, ilgili kurumlarımız işini çok iyi biliyorlar. Onların en çok ihtiyacı olan şey motivasyon” dedi.

Orman arazilerinin turizme açılması konusuna değinen Ersoy, "Yanan orman arazilerinin herhangi bir sebeple, anayasa ve kanunlar gereğince, yapılaşmaya veya başka amaçla tahsisi mümkün değildir. Yanan araziler öncelikli olarak tekrar ağaçlandırılır, orman haline gelmesi kanundur, mecburiyettir ve zorunluluktur” ifadesini kullandı.

ERSOY, SİYASİLERE DİKKAT ÇEKTİ

Öte andan, sahada çalışan arkadaşların motivasyona ihtiyacı olduğunu söyleyen Ersoy, “Sahadaki vatandaşımız, yerel halkımız bu desteği sağlarken sahada olmayanların attığı yazılar ağır oluyor. Bunlar siyasiler olduğu zaman ise olayın motivasyonunu bozduğunda inanın sahadaki arkadaşlarımız açısından yıpratıcı bir durum” diye konuştu.

Ersoy, yanan alanların ağaçlandırılarak orman arazilerine dönüştürülmesinin, zorunluluk olduğunu belirterek, "Bu iddiada bulunan kişiler de bunu çok iyi biliyorlar. Bilmelerine rağmen farklı amaçlarla yıpratma, motivasyonu bozma amaçlı kullanılması, özellikle çok yanlış adımlardır. Birliğin, beraberliğin gerektiği dönemde, en son yapılması gereken harekettir” diyerek vatandaşları galeyana getirmek isteyenlere, ateş püskürdü.

YANGINI ÇIKARANLAR, DÜZENEĞİ UNUTTU

Öte yandan, vatandaşlar Manavgat İlçesi Doğançam girişinde, terk edilmiş bir motosikletin içinde bir çanta buldu.  Çantaya dikkatli bakıldığında sağ ve sol gözünde molotof düzeneğine rastlandı. Çok sayıda vatandaş büyük ses getiren bu düzeneğin videosunu sosyal medya hesaplarından paylaştı. Yangın bölgelerinde mahalle halkı ise yangının kendilerine doğru geldiğini görünce adeta seferber oldu. Mahallenin önünde bulunan toplanma alanında, vatandaşlardan kimileri ekiplere su dağıttı. Yardım amaçlı toplanan yiyecek ve içecekler ise toplama noktasında canla başla çalışan ekiplere de dağıtıldı.