YANGIN SEZONUNA DİKKAT

Lider TV’ye konuk olan Antalya Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici, orman yangınlarının yüzde 95’inin insan eliyle meydana geldiğini belirtti. Yangın sezonunun başladığını bildiren Dikici, geçtiğimiz ay 2 gün içerisinde 22 tane yangın gerçekleştiğinin altını çizdi.

Lider TV’de yayınlanan Lider ile Gün Başlıyor programına konuk olan Antalya Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici, orman yangınları ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Dikici, istatistiklere bakıldığında orman yangınlarının yüzde 95’inin insan eliyle meydana geldiğini belirtti. İhmallerden kaçınılması gerektiğini vurgulayan Dikici, “Geçtiğimiz ay ağustos sıcaklarını yaşadık ve 2 gün içerisinde 22 tane yangın gerçekleşti. Bu yangınların hepsi insan kaynaklı. Özellikle, piknik yaparken mesire alanlarının dışında piknik yapılmamalı. Ormanlarda rastgele ateşli piknik yapılmasını önermiyoruz. Birçok yasa ve kanun yoluna başvurduk. Evlerin önünde ve ormanları içeren alanlarda ateş yakılması, o alanda ki verimliliği de azaltıyor” şeklinde konuştu.

“SUYA İHTİYAÇ VAR”

Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici Antalya’da deniz sezonu ve yangın sezonunun aynı anda başladığını ifade etti. Bu sezonun ekim sonuna kadar devam ettiğini belirten ve çok sayıda fidan ile gençleştirme sahası bulunduğunu vurgulayan Bölge Müdürü Dikici, “Yaklaşık 55 gündür hiç yağmur yağmadı. Orman ve fidanlarımız için suya ihtiyaç var. Antalya, Türkiye’de bir ilin en fazla orman varlığını içeren il. Merkezde yaklaşık 4 milyon fidanımız var. Bu fidanları dağıtmaya da çalışıyoruz.  Orman yangınlarında erken müdahalede gözetleme yapabilmesi için, İHA’ları denemek istedik. Genellikle Aydın, İzmir ve Muğla’da İHA ile gözetleme yapıldı. Bunlardan verim etmeye devam ediyoruz. Bütün Ege bölgesi ve Adana’yı gözetlemeyi planlıyoruz. 100 kilometreye kadar gözetmeye özelliği ile hemen haberdar olacağız” ifadelerine yer verdi.