YANGIN OLSA VAY HALİMİZE!

Geçen yıl Cumhuriyet tarihinin en büyük orman yangınlarıyla mücadele eden ve 7 vatandaşın hayatını kaybettiği, 60 bin hektar alan ile çok sayıda hayvanın zarar gördüğü Antalya’da, korkulan sıcak havalar yaklaşırken CHP’li Antalya Büyükşehir Belediyesi skandal bir karara imza attı. Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’nda görevli 60 itfaiye işçisini hızla artan sıcak havaya ve yangın riskine rağmen yıllık izne gönderdi.

FARUK ÇELİK / AHMET ARĞILLI

Manavgat’ta 28 Temmuz'da başlayan, bir gün sonra Akseki'de çıkan ve rüzgarın etkisiyle Gündoğmuş, İbradı, Alanya ilçelerine de yayılan yangınlar 10 gün sürmüş, 5 ilçede 59 mahalle zarar görmüştü. Tüm dünyanın yakından takip ettiği yangında, 2’si kadın, 2’si orman işçisi olmak üzere toplam 7 kişi hayatını kaybetmişti.  Yangınlarda yanan-yıkılan evler, telef olan hayvanlar ve zarar gören tarım arazilerinden kaynaklanan maddi zarar 35 milyon lira olarak belirlenirken, bakanlıkların tespitine göre 259 büyük baş, 2 bin 615 küçükbaş, 20 bini bıldırcın olmak üzere 26 bin 889 baş kanatlı hayvan telef olmuştu.

TÜRKİYE SEFERBER OLMUŞTU

Tüm Türkiye’nin yüreğini dağlayan ve gözyaşları içerisinde takip edilen yangınlar için Türkiye’de tabiri caizse seferberlik ilan edilmiş, 81 ilden orman yangınlarına müdahale ekipleri sahaya inmişti. Türkiye’nin ciğerini yakan yangınların ardından ise 81 ilde orman yangınlarına yönelik yeni tedbirler getirildi. Geçtiğimiz yıldan bu yana Tarım ve Orman Bakanlığı ve Orman Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye’de sayısız yangın tatbikatı yapıldı. Bu süreçte yapılan çalışmalarda ise Türkiye’nin yangınlara yönelik hava ve kara envanteri de geliştirilmiş, bu yıl yangınlara 20 uçak, 55 helikopter ve 8 İHA'yla müdahale edileceği duyurulmuştu.

60 YANGIN İŞÇİSİ İZNE GÖNDERİLDİ

Antalya’da sıcak havanın her geçen gün etkisini arttırması yangına karşı endişeyi de yeniden başlattı. Milli servetin korunması yönünde tüm Türkiye’de ciddi adımlar atılırken, CHP’li Antalya Büyükşehir Belediyesinin ise skandal bir karar aldığı ortaya çıktı. Edinilen bilgiye göre, Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’nda görevli 60 itfaiye işçisi yaz aylarının en sıcak dönemlerine girilmesine rağmen yıllık izne çıkarıldı. Yangın işçilerinin mesailerinde ise yeni bir düzenlemeye gidildi. 24/48 olarak çalışan işçilerin mesaileri 8/5’e çevrildi.

 “DOĞRU BULMUYORUZ”

Konuya ilişkin Lider Medya’ya açıklamalarda bulunan Hak İş Antalya Şube Başkanı Talha Kandil, Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı tarafından alınan bu karara tepki gösterdi. Kandil, itfaiyede çalışan kadrolu işçilerin özellikle böyle bir dönemde izne çıkarılmasını anlayamadıklarını ifade ederek, “Kadrolu işçilerin arasında 30-40 günden daha fazla izni olan 60 işçi yıllık izne gönderilmiş. Belediyedeki diğer birimlerde izni biriken herkesi çıkarmışlar. Tam yaz aylarının etkisini gösterdiği, sıcaklıkların arttığı bu günlerde özellikle itfaiye ekiplerinin izne gönderilmesini doğru bulmuyoruz. Büyükşehirde çalışan kadrolu işçilerimizin arasında izne çıkmak istemeyenler dahi, belediyeden gelen karar neticesinde yıllık izne çıkarılmış. Diğer arkadaşlarımız görevlerine devam ediyor ancak zaten yetersiz personel olduğunu bilmemiz nedeniyle bu arkadaşlarımız görevleri başına 24 saat çalışıp 48 saat dinlenme suretiyle yeniden çalıştırılmalarını istiyoruz. Arkadaşlarımızın en azından yaz geçene kadar izinlere çıkanların geri döndürülmesini, çıkmayanların izinlerinin ise yeniden planlanmasını istiyoruz” diye konuştu.

“HİÇBİR YERDE BÖYLE BİR UYGULAMA YOK”

Öte yandan işçilerin mesai saatlerinin de değiştirildiğine dikkati çeken Kandil, şunları kaydetti:

“İşçilerin mesai saatleri de 8/5 olarak düzenlenmiş. Daha önce 24/48 çalışarak fazla mesai hakkı olan itfaiye işçilerinizin elinden bu hakkı almış oldular. Başkan Böcek’in işçilerin çalışma saatlerini 24/48’e döndürmesi gerekiyor. Türkiye’deki hiçbir belediyede böyle bir uygulama yoktur. Bu kadrolu arkadaşlarımız sürekli faaliyet halinde oldukları bir birimde çalışıyor. Burada mesai saatlerinden tasarruf etme amacıyla kadrolu işçilerin mesai saatleri değiştiriliyor. Bu yanlıştan geri dönülmesini istiyoruz. Toplu iş sözleşmesinin itfaiye işyerlerinde çalışan işçiler maddesine uyulmasını istiyoruz.”

Lider Gazete ekibinin ulaştığı Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Ahmet Kısa ise alınan bu karara ilişkin yöneltilen sorulara cevap vermeyerek, açıklama yapmaktan kaçındı.