YANGIN BÖLGESİNE 24 MİLYON 'FİDAN'

Lider TV’de yayınlanan Gün Başlıyor programına konuk olan Antalya Orman Genel Müdürü Vedat Dikici, Manavgat yangınlarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bir yıl içerisinde Manavgat’a toplam 24 milyon fidan dikileceğini müjdeledi.

Ahmet ARĞILLI, Bayram OKUDAN

Lider TV ekranlarında sabah haberlerinin nabzını tutan, Ahmet Demir’in sunuculuğunu yaptığı Gün Başlıyor programının konuğu Antalya Orman Bölge Müdürü Vedat dikici oldu. Cumhuriyet tarihinin en büyük yangını olan Manavgat yangınlarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulunan Müdür Dikici, bütün vatandaşları 11 Kasım Perşembe günü Manavgat Kalemler’deki ‘Geleceğe Nefes’ projesi kapsamında gerçekleşecek olan fidan dikim etkinliğine davet etti. Dikici, bir yıl içerisinde toplam 24 milyon fidan dikileceğini ve Manavgat’ın yeniden yeşilleneceğini müjdesini verdi.

24 MİLYON FİDAN DİKİLECEK

Bu yıl toplanda 24 milyon civarında fidan dikeceklerini açıklayan Müdür Vedat Dikici, “Son beş yılda ağaçlandırdığımız, tabi tohumlama yaptığımız üzerinde ağaç olmayan, küçük fidanların yandığı yerler de var. Oralarda da toprak hazırlığı yaptık. Bizim elimizde, her yıl fidanlıkta yetiştirdiğimiz fidanlarımız var. Bu yıl itibarıyla elimizde 4 milyon civarında fidanımız var. Kesim alanlarında da şöyle bir planlama yaptık; 60 bin hektar alanı, 30 bin hektar alanında tabi tensil yapacağız. Bizim attığımız tohumlarla ağacın bıraktığı tohumlarla tekrar orayı orman haline getireceğiz. Taşlık sarp alanlar ve tabiatın kendini yenileyeceği alanlar var. 14 bin hektar doğal akışına bıraktığımız alanımız var. Yangın bölgesinin sadece dörtte birine 24 milyon fidan dikeceğiz. Köy kenarlarına yapraklı türler dikeceğiz. Buralara defne ağacı olarak devam edeceğiz. Aşağılarda da keçiboynuzu, zeytin ağırlıklı ağaçlar dikeceğiz. Yanan yerlerin yeşil hale gelmesi ortalama 4-5 yıl sürer. Fidanlarımız 4-5 yılda ancak bir metre boyuna gelir, insan boyunu geçerse sen orayı yeşil görmeye başlarsın” ifadelerini kullandı.

TURİZMİN TEMELİ ORMANCILAR

Yangın yerlerinin imara açılacağı şeklinde yalanlamalara yanıt veren Müdür Dikici, “Yıllardır bunun propagandası bitmedi. Bunun bir tek sebebi var. Muğla’da 1985 yılında otel izni verilmiş. Adamlar bunun tahsisini almışlar. Her yıl devlete ücretini ödüyorlar ve diğer bütün işlemleri tamamlanmış. 3 sene sonra otelin kenarında bir yangın çıkmış. Yıllardır bunu çekiyorlar ve “Orman Genel Müdürlüğü, yanan ormana otel yaptırdı” diyorlar. Biz otellere zaten izin veriyoruz ama yanmadan izin veriyoruz. Antalya’nın tamamı bizden izinli. Orman Genel Müdürlüğü’nün, orman alanından Turizm Bakanlığı’na izin verdiğimiz yerler. Bu ülkenin turizminin temeli, ormancılardır. Ormancılar kumun hareketini durdurmak için ağaçlandırma yapmış ve bir orman yetişmiş. Orman olarak korunduğu için, bugün o güzel tesisler orada var. Biz yanan alanda hiçbir izin vermiyoruz. Çünkü kanunda, eğer bir yer yanmışsa oradaki izinlerin hiçbiri olmaz. Biz ormanları korumakla görevliyiz. Bugüne kadar olan yangınlarda bir tane imara açılan yer göstersinler. Sosyal medya da böyle bir algı yürümüş” diye konuştu.

KALEMLER’E DAVET

Dikici, Orman Genel Müdürlüğü olarak, ‘Geleceğe Nefes’ adında bir kampanya düzenlediklerini ve bu kapsamda 11 Kasım Perşembe günü saat 14.00’te Manavgat Kalemler’de fidan dikim etkinliğini gerçekleştireceklerini belirtti. Dikici, “İmkânı olup, gelebilecek olan varsa herkesi perşembe günü, Manavgat Kalemler’e bekliyoruz. Manavgat’ın tekrardan yeşillenmesi için, hep beraber şenlik halinde bir gün geçirelim” dedi.