YANDAŞA PAR(A)SEL KOMŞUYA ZULÜM
CHP'li Ümit Uysal yönetimindeki Muratpaşa Belediyesi’nin, İçişleri Bakanlığı raporlarına yansıyan yolsuzluk dosyaları, dudak uçuklatıyor. Muratpaşa Belediyesi, CHP'nin kurultay delegesi olan iş insanı Ş.C.,’ye, ciddi gelir kaynağı olabilecek gayrimenkulleri, değerinden düşük bir bedelle adeta armağan ettiği, İçişleri raporuyla tescillendi. Yıllardır tapu hasretiyle yanan Ermenek Mahallesi’ndeki hak sahipleri ise, Muratpaşa Belediyesi tarafından gönderilen tapu tebligatıyla neye uğradıklarını şaşırdılar. Mahalleli, belediyenin belirlediği fiyatların rayiç bedellerin 3-4 kat üzerinde olduğunu savunarak, Başkan Ümit Uysal ve yönetimini ‘arsa mafyalığı’ yapmakla suçladı.
Faruk ÇELİK, Fatma ARSLAN
YANDAŞA TESLİM RANT KIYAĞI
“İmar, çete, rüşvet” dosyaları iddialarıyla gündeme gelen ve hakkında İçişleri Bakanlığı tarafından soruşturma başlatılan Muratpaşa Belediyesi’nde, “bankamatik memuru” diye tabir edilen kişilerin ayyuka çıkmasının ardından, ‘ihale yolsuzluğu’ ve ‘kamu mallarını yandaşa peşkeş’ skandalı patlak verdi.
PARSEL PARSEL, PEŞKEŞ ÇEKİLDİ
Rapora göre belediyenin, CHP İl Başkanlığı’nda Kurultay Delegesi olan ve CHP’li Önder Kurnaz’ın akrabası olduğu ileri sürülen iş insanı Ş.C.,’ye, Çağlayan Mahallesi Barınaklar Bulvarı üzerinde (tapuya göre Demircikara) ciddi gelir kaynağı olabilecek gayrimenkulleri düşük bir bedelle sattığı ortaya çıktı. Yine Muratpaşa Belediyesi'nin 2019 yılı Mayıs ayında ihale ile Ermenek Mahallesi'nde aynı kişiye 3 parseli düşük fiyatla sattığı raporlarda yer aldı. Tanesi 7 milyon civarında olduğu öğrenilen 3 arsaya, toplamda 6 milyon 750 bin lira ödendiği tespit edildi.
SESSİZ SEDASIZ MECLİS'TEN GEÇMİŞ
Rapora, “kamu zararı” olarak yansıyan usulsüz satışla ilgili, sorumlular hakkında soruşturma izni verilirken, peşkeş çekilen arsanın konaklamalı rehabilitasyon merkezi yapımı kararı, Büyükşehir Meclisi’ne taşındı. Karar, AK Parti’nin ret oylarına rağmen, CHP ve İYİ Parti’nin oylarıyla kabul edildi.
HALK: ‘ARSA MAFYALIĞI’ YAPIYORLAR
Muratpaşa Belediyesi, Ermenek Mahallesi’ndeki hak sahiplerine ise adeta kan kusturuyor. Kendilerine biçilen rayiç bedellerin 3-4 kat üzerinde olduğunu savunan bölge halkı, Ümit Uysal ve yönetimini ‘arsa mafyalığı’ yapmakla suçladı.
“EVLERİMİZİ PEŞKEŞ ÇEKTİRMEYECEĞİZ”
Asıl amacın halkı evinden çıkarıp yüksek fiyatlarla borçlandırmak olduğunu belirten mahalle sakinlerinden Ahmet Gülmez, sorunun her geçen gün daha da derinleştiğini belirterek, evlerini peşkeş çektirmeyeceklerini ve bütün bir halk olarak mücadelelerine devam edeceklerini vurguladı.
“15 YILDIR MÜCADELE EDİYORUZ”
Ahmet Gülmez, “26 yıldır Antalya Güzeloba (Ermenek) Mahallesi Obruklar mevkiinde gecekondu sahibiyim. Bulunduğumuz mahalle yıllardır hazineye ait tarım alanı statüsündeyken, 2003 yılında gecekondulaşma olması dolayısıyla Muratpaşa Belediyesi imar kanununa göre hazineden tapu iptali yapılarak gecekondu hak sahiplerine satılmak üzere Muratpaşa Belediyesi adına Güzeloba mevkii yapılarının tescili yapılmıştır. 15 yıldır tapu almak için mücadele veriyoruz” dedi.
“70 HANE MAĞDUR EDİLDİ”
Muratpaşa Belediyesi’nin tehditlerine boyun eğmeyeceklerini belirten Gülmez, gecekonduları bulunan yerlerin rayiç bedellerinin çok üstünde fiyatlara satılmak istendiğini söyledi. Gülmez, “2018 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı imar barışı sayesinde müracaat ederek Yapı Kayıt Belgesi aldık. Bu belgeye istinaden Muratpaşa Belediyesi’nden yerlerimizin satışı talebinde bulunduk. 1 yıldır bizi peşlerinde koşturdular. Nihayetinde 15 Mart 2021 tarihinde arsa tahsis satışı için tebligat gönderdiler. Tebligatı alınca şoka uğradık. Yeni yerleşim gecekondu bölgesinde bize tahsis edilen 522 metrekare yer için tarafımdan 1 milyon 513 bin 800 lira ayrıca 14 bin 351 lira damga vergisi toplam 1 milyon 528 bin 151 lira talep edildi. Ayrıca 30 gün içinde paranın belediye banka hesabına yatırılması talep edilmekte. Bizler emekli asgari ücretle geçinen kişileriz. Bu kadar parayı nasıl buluruz? Ayrıca bu kadar paramız olsa Antalya'nın en güzide yerinden bir yer alırız. Bundan dolayı ben ve benim gibi mahalledeki 70 hane mağduruz” diye konuştu.
“RANT PEŞİNDELER”
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun daha önceki bir konuşmasını hatırlatan Gülmez, “Kemal Kılıçdaroğlu daha önceki bir konuşmasında AK Partili belediyelerde tapu sorunlarının çözülmediğini söyledi. Kendi belediyesinde 25 yıldır tapu sorunu çözülmüyor. Kılıçdaroğlu, ‘Tapu sorunu çözemeyen varsa çözemeyenlerde bir sorun vardır’ demişti. 25 yıldan beri Kepez Belediyesi, Aksu Belediyesi tapu sorunlarını çözdü. Muratpaşa Belediyesi ise Süleyman Evcilmen döneminden itibaren bu sorunlara sessiz kaldı. Burada büyük oyunlar oynanıyor. Rant peşindeler” diyerek sözlerini sonlandırdı.
“EVİNİZİ YIKIN, GİDİN”
Eşi vefat eden ve yüzde 95 engelli kızı ile birlikte yaşayan Hülya Türkel ise yaşadıklarını şu şekilde anlattı:
“3 yıl önce Muratpaşa Belediyesi’nden geldiler. Bize 200 metrekare yer vereceklerini söylediler. Belediye Başkanı ile görüştüm. Bana, ‘Evlerinizi yıkacaksınız, temizleyeceksiniz ve bize teslim edip gideceksiniz’ dedi. İmar barışı çıkınca biz kurtulduk diye çok mutlu olduk. Cumhurbaşkanımız açıklayınca çok sevindik. Ancak geçenlerde tebligat geldi. Benden 1 milyon lira para istiyorlar. Ben bu parayı nasıl bulayım? Eşim vefat etti, kızım yüzde 95 engelli. Resmen bizimle dalga geçiyorlar. Kepez Belediyesi nasıl yaptıysa Muratpaşa Belediyesi de yapsın.”
ENGELLİ ZEYNEP UYSAL’A SESLENDİ
Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal’a seslenen Hülya Türkel’in yüzde 95 engelli kızı Zeynep Türkel ise gözyaşları içinde, “Tapu parası için 1 milyon istiyorlar. Biz nereden ödeyeceğiz bu parayı? Belediye Başkanım biz nasıl yapacağız? Parayı nasıl ödeyeceğiz? Bizim gidecek yerimiz yok. Lütfen, hakkımızı verin” ifadelerini kullandı.
“BELEDİYE BİZDEN NE İSTİYOR?”
Son olarak 72 yaşındaki Beşiktaş Yücel ve Sefa Türkel de belediyenin kendilerine yaşattıklarını hazmedemediklerini belirtti. Yaşlı kadın, “1994 yılından beri buradayım. Yalnız yaşıyorum. Belediye bizi mağdur etti. Bizim evimizi yıkacaklarmış. Nereye gideceğiz? Biz hakkımızı istiyoruz. Gidecek yerimiz yok. Bizi ortada bırakıyorlar. Muratpaşa Belediyesi bizden ne istiyor? Kan ağlıyoruz” derken, Sefa Türkel, “Bu zamana kadar bu kadar insanın en büyük sorunu belediye olmuştur. Her seçim öncesi bu konu insanlara dert oldu. Tebligatta, 700 metrekarelik parseline 2 milyon 300 bin lira para biçilmiş. Bu insanlar bu parayı nereden bulsun? Diğer insanlar 150 bin liralara kadar tapu alırken, bize 2 milyon lira değer biçiliyor. Yazık, günahtır” dedi.
2018 YILINDA ORTALIK KARIŞMIŞTI
Diğer taraftan 2018 yılında Muratpaşa Belediyesi, Ermenek’teki 139 taşınmazını Değirmenönü Kültür Merkezi’nde açık teklif usulüyle ihaleye çıkarmıştı. İhaleye katılmak için merkez önünde toplanan mahalleli, ihaleye dışarıdan katılanlara tepki göstermiş. Muratpaşa Belediyesi, ihaleye dışarıdan katılan yandaşlarına ses çıkarmamıştı.