Yalçınkaya: Antalya en az 150 kaçak rehber var
Antalya Rehberler Odası Başkanı Mustafa Yalçın Yalçınkaya, şehre yerleşen çok sayıda yerleşik yabancının kaçak rehberlik yaptığını belirterek, "Antalya’da en az 100-150 kaçak rehber var” dedi.

Antalya Rehberler Odası Başkanı Mustafa Yalçın Yalçınkaya, şehre yerleşen çok sayıda yerleşik yabancının kaçak rehberlik yaptığını belirterek, "Antalya’da en az 100-150 kaçak rehber var” dedi.
Antalya Rehberler Odası Başkanı Mustafa Yalçın Yalçınkaya, rehberler odasında gerçekleştirdiği toplantıda basın mensuplarıyla bir araya geldi. İhlas Haber Ajansı’nın gündeme getirdiği Türkiye’de ikamet eden bazı yabancıların yaptıkları kaçak taşımacılık üzerine yaptığı haber hakkında açıklamalarda bulunan Yalçınkaya, Türkiye’de ikamet eden yabancı şahısların kayıtlı kimlikli belgeli ülkenin yasa, tüzük ve yönetmeliklerine saygılı bir şekilde faaliyette bulunmalarını temenni ettiklerini dile getirdi. Yalçınkaya, “Konuyu gündeme taşıyacağız. TBMM’de görev yapan mecliste grubu bulunan partiler üstü bir zihniyetle Antalya milletvekillerimize konuyu arz edeceğiz. Konunun en yakın zamanda Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki (TBMM) İmar, Bayındırlık, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu’nda gündeme gelmesini isteyerek, kaçak taşımacılık yapanlarla ilgili çalışmalar yapılması açısından süreci takip edeceğiz” dedi.
Başkan Yalçınkaya, konunun rehberler açısından önemini ise şu şekilde ifade etti:
“Havalimanından kaçak acentecilik yapan şahıslar, kaçak rehberlik yapanlarla bütünlük içerisinde hareket etmektedir. Bundan dolayı özellikle havalimanlarındaki kontrollerin artırılması, kaçak acentecilik kaçak rehberlik hakkında denetimlerin artırılması, bununla ilgili çalışmalar yapılmasını istiyoruz. Bir ülkede yaşayan yabancı bir grubun kendi ekonomisini, piyasasını oluşturması, ülkede yaşayan vatandaş ile temasa geçmeden iş yapması sosyal barışa hizmet etmez. Antalya’da yaklaşık olarak 100-150 civarında kaçak rehberin, dönemsel olarak denetimle ilgili bir açık görürlerse bununla ilgili gayret ve çaba içinde olduğunu görüyoruz. En az 100-150 kaçak rehber var. Sosyal medyada reklam yasası ile ilgili olarak mesleğin erbabı olmadan o mesleğin faaliyeti hakkında reklam veremiyorsunuz. Bu şahıslar, telegram ve whatsapp üzerinden reklam veriyor, konuyla ilgili olarak sosyal mecradan sorumlu olan meclis komisyonumuzun ivedilikle harekete geçmesini bekliyoruz.”
Kaçak çalışanlara yönelik Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Temsilcisi, Rehberler Odası Denetmeni ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilisinden oluşan 3’lü bir denetim mekanizması olduğunu da bildiren Yalçınkaya, tutanaklara göre cezai müeyyide uygulandığını açıkladı. Turist rehberlerinin, eğitim alarak Bakanlık tarafından yetkilendirilen kişiler olduğuna dikkat çeken Yalçınkaya, çalışma belgesi olmayanların görülmesi halinde turlara katılanlar tarafından uyarılması ve gerekli mercilere bildirilmesi gerektiğini de vurguladı.
İHA
Antalya'da hava sıcaklıklarının düşmesiyle Tahtalı Dağı'nın zirvesinde kar yağışı etkili oldu.
Her yıl milyonlarca turistin tatil yaptığı Antalya'da, yerli ve yabancı misafirlerin tertemiz tesislerde konaklaması için hummalı bir çalışma yürütülüyor.
Ramazan Bayramı tatilinin 9 güne çıkarılmasının iç turizm pazarını olumlu yönde etkileyeceğini söyleyen Turizmci Recep Yavuz, yerli turistin tercihinin Akdeniz ve Ege olacağını belirterek, “Özellikle Side, Alanya bölgesinden başlayıp daha sonra işte Belek, Kundu bütçeye göre Kemer bölgelerinde yoğunluk olacaktır. Bir de yerli turistin Ege'ye yönelebileceğini düşünüyorum” dedi.
Nevruz, Paskalya, Ramazan Bayramı ve ara tatilin arka arkaya denk gelmesi Antalya'da hem sezon açılışını öne çekti hem de otellerin doluluk oranlarını yükseltti.
Geçtiğimiz günlerde Antalya’da bir otelde erkek sayısı fazla olduğu gerekçesi ile 2 erkek müşterinin rezervasyonunun iptal edilmesi hakkında konuşan Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkan Vekili İbrahim Güllü, “Maalesef çok kötü bir uygulama. Gerçekten ayrımcılık söz konusu” dedi.
Corendon Turizm Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Karaer, 2025 turizm sezonu için umut verici bir tablo çizdi. Karaer, Avrupa’dan gelen rezervasyon rakamlarının bu iyimserliği desteklediğini vurguladı.
Ramazan Bayramı ile birlikte yaz turizm sezonunun başlayacağını söyleyen AKTOB Başkanı Kaan Kaşif Kavaloğlu, “Bu sene eğer savaş biterse gelen Rus turist rakamı 4 milyonun üzerine çıkacak. Sadece en olumsuz söyleyeceğimiz şey Benelüks ülkelerin dediğimiz Belçika ve Hollanda geçen seneye göre biraz durgun gidiyor” dedi.
Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Başkanı Kaan Kaşif Kavaloğlu, turizmde bu yılın Avrupa pazarı için çok hareketli geçeceğini belirterek, “Alman ve İngiliz pazarı bu yılı artıda tamamlayacak.” dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, kruvaziyer turizminde şubat ayında yolcu hareketliliğinin geçen yıla göre yüzde 509,3 artışla 29 bin 826 olduğunu bildirdi. Bakan Uraloğlu, kruvaziyer turizminde yıla yolcu rekoruyla başlanan Türkiye'de, iki ay üst üste ay rekoru kırıldığını ifade etti.
Turizmci Recep Yavuz, 2025 yılında Almanya'dan, geçtiğimiz yıla göre artışla 7,5 milyon turist beklendiğini açıkladı. Yavuz, "Antalya'nın da geçtiğimiz yılın üzerine çıkacağını öngörüyoruz" diye konuştu.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz