YALANIN RUHSATI OLMAZ BAY KEMAL

Yüksek atış gücüyle her hafta bir anket peydahlayıp Cumhur İttifakı’nı yıkan, yandaşı olduğu CHP'yi ise iktidara getiren Avrasya Kamuoyu Araştırma Merkezi Başkanı Kemal Özkiraz'ın yalanları, elinde patlamaya devam ediyor.

28 Kasım Cumartesi tarihli gazetemizin manşetinde yer alan, ‘Büyükşehir’in şortlu anketörü’ haberinin ardından gazetemizi arayarak ağza alınmayacak küfürler ve tehditler savuran anketçi Kemal Özkiraz, bir video paylaşım platformu üzerinden yaptığı canlı yayınla, kendini haklı çıkarmaya ve olayın gerçekliğini saptırmaya çalışınca fena çuvalladı. Gerçek dışı ifadelerle olayı izleyicilerine lanse etmeye çalışan Özkiraz, canlı yayında da gazetemize karşı tehdit ve hakaretlerini sürdürdü.

Antalya’da kısa sürede büyük başarılar elde ederek basın sektörüne yeni soluk getiren Lider Gazete hakkında aşağılayıcı ifadeler kullanan Avrasya Kamuoyu Araştırma Merkezi (AKAM) Başkanı Kemal Özkiraz, söz konusu haberi konu ile ilgisi olmayan başka mevzularla birlikte saptırmaya çalıştı. Özkiraz,  gazetemizin personeline yönelik yaptığı küfürlü ve tehditvari görüşmesini canlı yayında çarpıtarak anlattı.

CANLI YAYINDA ‘YALAN’ RÜZGARI

Anketçi Kemal Özkiraz, canlı yayında şu ifadelere yer verdi:

“Telefonla gazeteyi aradım. İsmini de bilmediğim biri çıktı telefona, kibar bir adamdı kötü de konuşmadı benimle açıkçası. Ona dedim ki ‘bu benim eşimin arabası, ben şu anda sizin gazetenizin önündeyim.” Benim çok yakınımda bir yerde olduğundan hemen kalkıp gazeteye gittim. Dedim ki ‘bakın ben gazetenizin önündeyim. Birisi insin baksın o fotoğraftaki le aynı mı, değil mi?’ Sonrasında ise dedim ki ‘siz bana nasıl iftira atarsınız. Konuştuğum kişi ise ‘ben haber müdürüyüm, yazı işleri müdürümüzü arayayım. Size de telefonunu atayım sizde bir görüşün, hata var ise sileriz’ dedi. “Bunun üzerine tam 9 dakika bekledim ve tekrar aradım. Yazı işleri müdüründen için ‘müsait değil galiba telefona cevap vermedi’ dedi. Ben de bana telefonunu ver deyince, ‘veremem’ dedi. Dedim ki ‘Bana iftira atacaksınız, ben de sizin keyfinizi mi bekleyeceğim. Öyle mi?’ dedim. Bunun üzerine telefonu kapattık. Sonra ben sosyal paylaşım platformu üzerinden paylaşım yaptım; ‘Geldim, size iftira attığınız arabayı getirdim, gözünüze sokayım diye’ sonra inemediler aşağıya”

BAY KEMAL’DEN POLİSE, ALAYCI İFADELER!

Yaşanan bu olayı canlı yayın üzerinden anlatmaya devam eden Özkiraz, ‘müfteri ve korkak’ şeklinde bir söylemle polise yaptığımız ihbarı çarpıtmaya çalışarak canlı yayının devamında şu şekilde kendini savundu:  “Korkak oldukları için hemen polisi aramışlar, demişler ki ‘ofisimize gireceğini söylüyor. Böyle böyle paylaşımlar yaptı. Benim konuştuğum kişi de ‘bana hakaret etti. Küfür etti. Tehdit etti. Ben kendi adaletimi kendim sağlarım dedi. Ofisimize geldi. Falan filan gibi’ Şikayet etmişler polise, tabi bizim adalet sistemimiz ve polisimizde çok adil olduğu için çağırdılar. Bizimde boynumuz kıldan ince, çıktık gittik. Hem iftiraya uğradık hem de polise biz gittik tabi. Niye; hem suçlular hem de güçlüler. Çünkü iktidar onların iktidarı, devir onların devri.”

HAKARETLERLE KENDİNİ HAKLI GÖSTERME ÇABALARI

Tevfik Fikret’in Han-ı Yağma Şiiri’nden ‘Yiyin efendiler yiyin, bu han-ı iştiha’ sizin alıntısını yaparak canlı yayınına devam eden Kemal Özkiraz, ‘elbet günü gelecek’ şeklinde bir tehditkar ifade daha kullandı. Konuyla alakası olmayan şekilde başka konular üzerinden çarpıtmalarına aralıksız devam eden Özkiraz, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’e ‘vurmak’ için kendisine iftira atıldığını öne sürdü. Başkan Böcek’in konuyla alakası olmamasına rağmen bunun arkasına sığınarak kendini haklı göstermeye çalışan Özkiraz, ‘ben bunun altında kalmam’ diyerek hakaretlerine devam etti.

Sahil Antalya Yaşam Parkı üzerinden çeşitli yalanlarda ve ithamlarda bulunarak izleyicilerine adeta şov yapan Özkiraz, “Sizin derdiniz Muhittin Böcek, hasta yatağında yatarken iftira atamadığınız için, ona vuramadığınız için onun üzerinden bize vuruyorsunuz. Muhittin Böcek’e vurmak için yaptığınız bilmeyen yok. Sizin ağababalarınızda korkmuyoruz, onların ‘itinden mi’ korkacağım. Sizde mi korkacağım ben. Siz kimsiniz ki biz sizden korkacağız. Tasmanızı tutanı biliyoruz. O hırsızlıklarda burnunuzdan gelecek. Bu iftiralarda burnunuzdan gelecek. Tekzibi çektim. Ya yayınlayacaksınız ya da tazminatı çatır çatır ödeyeceksiniz” şeklinde konuştu.

BEN BİR GARİBAN ANKETÇİYİM

‘Her şeyimiz ortada, bütün devlet sizde’ diyerek canlı yayında öfke kusan Kemal Özkiraz, “İspatlasanıza benim Muhittin Böcek ile tek kuruşluk ilişkimi ispatlasanıza. Siz bize hesap soracaksınız öyle mi? Hesabın ağababasını sizlere soracağız. Burnunuzdan fitil fitil getireceğiz. Göreceksiniz neler oluyor. Kemal Özkiraz’a atılan iftiranın peşini bırakmadığını göreceksiniz. Antalya’nın her yerinde sizin yüzüne tükürmek için sizi kollayacağım. Yüzünüze tüküreceğim. Başka bir şey de yapmayacağım. Ondan sonra gidin polise mi şikayet ediyorsunuz, savcıya mı veriyorsunuz. Nereye veriyorsanız verin. Böyle iftira atmak kolay değil. Eşek gibi çalışıyorum ben o anketleri yapmak için senin gibi kaldırım taşlarını 30 bin liraya satmıyorum devlete. Ben bir gariban anketçiyim. Hani dediniz ya ben bir şortlu anketçiyim. Bir şortum var bir de ipimle kuşağım var. O da sizin olsun” dedi.

KEMAL’İ ÇILDIRTAN HABERİMİZİN DETAYI

Özkiraz’ın sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımına dayanarak gazetemizde yer verdiğimiz haberin detayları şu şekilde: 

“Antalya’dan Konya’ya seyahat ederken, arabada çektiği videoyu sosyal medya hesabından paylaşan Avrasya Kamuoyu Araştırma Merkezi Başkanı Kemal Özkiraz, kafalarda soru işareti bıraktı. ‘Antalya Büyükşehir Belediyesi’ yazılı kartla araçta seyahat eden Özkiraz’ın, Büyükşehir’le nasıl bir yakınlığı olduğu merak konusu oldu. Özkiraz’ın akşam saatlerinde çektiği ve Antalya’dan şortla çıktığı, Kulu’da kara yakalandığını belirttiği videoda araçtaki, ‘Antalya Büyükşehir Belediyesi’ ibaresinin cama yansıması dikkatlerden kaçmadı. CHP ile yakınlığını sosyal platformlardan da açıkça belli eden ve özel bir anket şirketi başkanı olan Kemal Özkiraz’ın Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne ait resmi araçta olması kafalarda soru işareti bıraktı.”

İŞTE YALANLAR VE GERÇEKLER

Avrasya Kamuoyu Araştırma Merkezi Başkanı Kemal Özkiraz’ın video paylaşım platformu üzerinden kendini haklı gösterme çabaları ve yalanlar sunarak olayı çarptırma uğraşlarının altında yatan gerçek ve canlı yayında gazetemiz üzerinden çirkin ithamlarda bulunulan konuların gerçek yüzü ise şu şekilde:

İLK YALAN: TELEFON GÖRÜŞMESİ

Sosyal mecra üzerinden yaptığı canlı yayın ile gazetemiz haber müdürü ile arasında geçen diyaloğu tamamen gerçek dışı ifadelerle anlatan Kemal Özkiraz, yaşanan bu olayı tamamen çarpıtmaya çalıştı. Tamamen saygı çerçevesinde bir telefon görüşmesi yaşandığını canlı yayında izleyicilerine aktaran Özkiraz, böylelikle kendi haklı çıkartmaya çalıştı. Gazete personeli ile arasında geçen gerçek diyalogda ağza alınmayacak küfürler eden ve tehditler savuran Özkiraz, ayrıca eşinin Antalya Büyükşehir Belediyesi’nde çalıştığını söyledi. Özkiraz, telefon görüşmesinde; “Haberi kaldırmazsanız ofisinize geleceğim. Haberi kendi bildiğim yöntemlerle kaldırtırım. Geldiğimde ofiste kim var, kim yok ağızlarını burunlarını kırarım. Kimle uğraştığınızın farkında değilsiniz. Ben dava açmakla uğraşmam. Gerekeni kendim yaparım” ifadelerini kullanmıştı.  

İKİNCİ YALAN: BAHSİ GEÇEN RUHSAT!

Haberde bahsi geçen ‘Antalya Büyükşehir Belediyesi’ yazılı kartlı aracın eşine ait olduğunu iddia eden Kemal Özkiraz, eşine ait aracın ruhsatı ve yine aynı aracın fotoğrafıyla haberimizin yalan olduğu iddialarını gündeme getirdi. Yaptığımız araştırmalar neticesinde ve ulaştığımız belgeler doğrultusunda Kemal Özkiraz’ın eşine ait olduğu araç ile Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne ait olduğunu belirttiğimiz araç arasında fark tespit ettik. Bahsi geçen videoda görünen aracın hız göstergelerini bulunduğu kadran ile Özkiraz’ın eşimin aracı diyerek ruhsatıyla birlikte öne sürdüğü aracın kadranı arasında uyuşmazlık olduğu görülüyor. Her iki aracın arasında birbirinden çok farklı olduğu görülen bir kadran yapısı olması sebebiyle durumun Özkiraz’ın belirttiği gibi olmadığı anlaşılıyor. Bu konu hakkında yapılan haberimizin doğruluğunu tartışılır hale getirerek ve üstüne üstlük gazetemize tehdit boyutlarına varacak şekilde tacizde bulunan Özkiraz’ın bu belgeler ışığında hangi yalana sarılacağı merakla bekleniyor.  

ÜÇÜNCÜ YALAN: BÖCEK ÜZERİNDEN ALGI

Yaptığı canlı yayında koronavirüs (kovid-19) kapsamında tedavi gören ve son gelişmeler ışığında durumu günden güne iyiye giden Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Muhittin Böcek üzerinden gazetemize ve yapılan haberlere sert bir üslupla eleştiride bulunan Kemal Özkiraz’ın bu konuda da yanıldığını yaptığımız haberlerle sizlere sunmak istiyoruz. Başkan Muhittin Böcek’in hasta olması ve bu sebepten dolayı da kendisi üzerinden Başkan Böcek’e iftira attığımız ileri süren Özkiraz’a Başkan Muhittin Böcek için yaptığımız 14 Ekim tarihli gazetemizin manşetinde yer alan ‘Uyan başkan Antalya seni bekliyor’ haber ile cevap vermek istiyoruz.

HAKKIMIZI HUKUK YOLUYLA ARAYACAĞIZ

Olayın sıcağı sıcağına internet sitemizden de paylaştığımız gibi Antalya Büyükşehir Belediyesi yazılı kartla bir araçta seyahat ettiği videoyu yayınlayan Özkiraz’ın iftira atmadan, görüneni yazarak belediyeyle olan yakınlığını sorguladığımız haberden dolayı aldığımız tehditlere boyun eğmeyeceğimizi, konuyu mahkemeye taşıdığımızı ve hakkımızı hukuk yoluyla arayacağımızı kamuoyuna bildiririz.

ŞORTLU ANKETÇİ: ‘SİZ’ KİMSİNİZ?

Avrasya Kamuoyu Araştırma Merkezi Başkanı Kemal Özkiraz’ın sosyal medya üzerindeki kitlesine canlı yayın yaparak gazetemize karşı tehditkar ve aşağılayıcı ifadeler ile sürekli birinci çoğul eki kullanarak ‘biz’ diye hitap etmesi ise dikkatlerden kaçmayan bir diğer nokta oldu. Olayı tamamen kişisel bir mevzuymuş gibi aktaran ve yaptığımız doğru haberciliğin üstünü karalamaya çalışan Özkiraz’ın bu doğrultuda neler söyleyeceği ise merak konu oldu. Öte yandan Özkiraz’a daha önce de "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme" suçundan işlem yapıldığı öğrenildi.

BU İLK VUKUATI DEĞİL!

Kendini aklamaya çalışırken çuvallayan Avrasya Araştırma Başkanı Kemal Özkiraz'ın bu ilk vukuatı değil. Referandum öncesinde "Evet çıkarsa dükkanı kapatırız" diyen Özkiraz, son referandum anketinde Evet'in yüzde 42.25, Hayır'ın yüzde 57.75 oranında olduğunu ileri sürmüş sonrasında fena bir şekilde çuvallamıştı.

“HİÇ KIVIRMADAN ŞİRKETİ KAPATACAĞIM”

Daha sonra açıklama yapan AKAM Başkanı Kemal Özkiraz, "İtirazlar sonucu evet sonucu değişmez ise hiç kıvırmadan şirketimi kapatacağım. Onursuzluk bana yakışmaz. Sonuç değişemez ise hile hurda demeyeceğim. Kendime başarısız dedirtebilirim ama asla onursuz dedirtmem. Evet çıkarsa biz yokuz" dedi ancak şirketini kapatmadı.

ANKETÇİ KEMAL'E TOKAT GİBİ CEVAP!

Avrasya Araştırma Başkanı Kemal Özkiraz'a sosyal medyadan da tepkiler gecikmedi. Başka bir araçla yasak olmasına rağmen ‘Antalya Büyükşehir Belediyesi’ yazılı kartla seyahat eden Kemal Özkiraz’a, bir sosyal medya kullanıcısı şöyle tepki gösterdi: "Kemal bey bence etik olarak aracı siz kullanırken otopark giriş kartını ön camdan kaldırmanız daha şık olurdu. Yanlış habere biz de karşıyız” ifadelerini kullanarak tokat gibi cevap verdi.

BAŞKAN MEVLÜT YENİ: BARBARCA BİR HAREKETTİR

Gazetecilik meslek etiği ve gazetecilerin görev anlayışı açısından yaşanan bu olayı değerlendiren Antalya Gazeteciler Cemiyeti (AGC) Başkanı Mevlüt Yeni, “Gazeteciler asli görevlerini yaptıkları için tehdit ediliyor ve gazetenin merkezine gidiliyor, basın özgürlüğüne yapılan bir harekettir, suçtur.” dedi.

Yeni, olayla ilgili şu ifadeleri kaydetti: “Gazeteciler, görevini yapar. Gazetecilik yarı kamusal bir görevdir. Toplumun bilgilenmesi için gazeteci haber yapar, yapmak zorundadır.  Bu gazetecinin asli görevidir. Gazetecilerin bu asli görevini yapmalarını engelleyen her hareket, barbarca bir harekettir. Bunun aksine bir gazetecilik tanımı yoktur.  Gazeteciler asli görevlerini yaptıkları için tehdit alıyorsa bırakın tehdit etmeyi ima bile edilmesi, hakaret etmeyi ve yol kesmeyi ve gazetenin merkezine gitmeyi, bırakın onu düşünmesi bile basın özgürlüğüne yapılan bir harekettir, suçtur. Biz Antalya Gazeteciler Cemiyeti olarak, her kim gazetecilerin görevlerini yaptıkları için onu tehdit etmeye ve susturmaya yönelik hareket yapıyorsa kınıyoruz. Meslektaşlarımızın yanındayız. Bu konuda hukuki süreci de takip edeceğiz. Lider Gazete’nin çalışanlarına geçmiş olsun diliyoruz.  Hangi gazete olursa olsun hangi basın kuruluşu olursa olsun cemiyetimizin tavrı aynıdır. Asla taviz vermeyiz. Savcıları ve hakimleri de bu konuda görevlerini yapmaya davet ederiz. Emniyet teşkilatının da aynı şekilde gerekli çalışmaları yapmalarını bekliyoruz.”

FARUK ÇELİK, MAHSUM ALTAŞ