YALAN

Yalan günahların en nefret edileni, ayıpların en utandıranıdır. Yalan günahı işlendiği zaman kalpler kararır, insanlar tarafından duyulduğu zaman yüzler kızarır. Sevgili Peygamber Efendimiz yalan hakkında şöyle buyurur: ‘İman sahibi her hataya düşebilir fakat hainlik yapamaz, yalan söyleyemez’.

***

‘Doğru olun! İyiliğe iyilik cennete çeker. Yalandan sakının. Yalan fücura, fücur ise cehenneme götürür’. ‘İnsanları güldürmek için yalan söyleyenlere yazıklar olsun’. ‘Tüccarın pazarcıların çoğu facirdir. Çünkü çok yemin ederek günaha girerler ve yalan söyleyerek alışverişleri helal olmaz’.

***

Peygamberimizin ikazlarına dikkat edelim. Nasıl ki bir bardak suya bir damla idrar düşse, bir damla alkol düşse o su dinen pistir. Aynen onun gibi alışverişte söylenen yalan da o malın haram olmasına neden olur. Yalancının yalanı duyulduktan sonra o kişinin itibarı perişan olur.

***

Adamın biri Peygamber Efendimize dedi ki: Üç günaha tutuldum ya Resulullah, onları yapmadan duramıyorum. Bunlar zina, yalan ve içki. Peygamber Efendimiz buyurdu ki: Yalanı benim için terk et!

***

Adam bir günah işleyeceği zaman kendi kendine, eğer bunu yaparsam Peygamberimiz sorduğunda evet dersem suçum meydana çıkar. Hayır yapmadım dersem yalan söyleyerek verdiğim sözü tutmamış olurum diye düşündü. Diğer günahları işleyeceği zaman da aynı şeyleri düşünerek kötü huylarını terk etti.

***

Birkaç yerde yalan istemeyerek söylenebilir. 1)Düşmana esir düşüp; asker sayısı, cephane deposunun yeri gibi stratejik sorular sorulduğu zaman 2) Ömür boyu küs kalma ihtimali olan kişileri barıştırmak için 3)Gariban bir adam evleniyor fakat evin hanımı aylık kazancı bildiği halde istekleri bitmiyor, yoktan anlamıyor. O hanımın isteklerini kısıtlamak için bazen söylenebilir.

***

Hz. Allah insanlığa zararı olan yılan ve akrebi niye yarattı diye düşünenler olabilir. Biz şunu biliyoruz ki Rabbimizin yarattığı her şeyin mutlaka bir veya daha çok sebepleri vardır.

***

Yarın ahirette katır büyüklüğünde yılan ve akreplerin olacağını, cehenneme düşenleri sokacağını yazar. Kalem kalınlığındaki bir yılandan korkarken acaba katır büyüklüğündeki yılanın bize zararı ne kadar korkunç olur diye düşünmek dahi istemiyoruz. Ramazan ayı vesilesiyle ibadetlerimizi arttıralım. 

***

SON SÖZ

Uzun geceleri yatıp-uyumakla geçirme. Allah’a ibadet et; uyanık ol, durmadan ağla. Günahlarımın yükü altına girdim (6558). Günahlarımı bağışlayan sen benim Rabbimsin. Sen beni affet; günahlarımın sayısını ben bile unuttum (6564). Yusuf Has Hacib